Hetvenöt esztendő

Hetvenöt esztendő

Martin József az egri Bródy Könyvtárban (Fotó: Rakás/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Martin József annak a ma már legendás Magyar Nemzetes gárdának a reprezentánsa, amelyet rendkívül erős érzelmi szálak kötöttek a Pethő Sándor alapította újsághoz. Az 1944. május 2-án született, most 75 esztendős publicistának több mint harminc éven át volt otthona a Magyar Nemzet. A pesti piaristáknál tett érettségi után, közgazdasági diplomát szerezve útja egyenesen a nagy hagyományú laphoz vezetett. Külpolitikai szakíróként, majd publicistaként hamar tekintélyt szerzett magának.

A Magyar Nemzet stílusa, mondanivalója a hetvenes-nyolcvanas években jól érzékelhetően elütött a többi napilapétól leginkább az ott dolgozó régi polgári újságíróknak köszönhetően. A nyomdokaikon járó, a laphoz került fiatalabb nemzedék tagjai pedig meglepő merészséggel feszegettek tabunak számító kérdéseket, tették próbára a rendszer tűrőképességét. Elsősorban nekik - köztük Martinnak - köszönhető, hogy a Magyar Nemzet a rendszerváltozás vezető orgánumává válhatott.

Hosszú pályája alatt volt rovatvezető, rövid ideig főszerkesztő, moszkvai és párizsi tudósító, szerkesztette Magyar Hírlapot és a Vasárnapi Híreket, tanított az egri egyetem média tanszékén. Több könyve jelent meg, nemrégiben pedig színpadi szerzőként is bemutatkozott. A XX. század eleji ököritói tragédiáról szóló Ég a város, ég a bál is című dokumentumdrámáját 2017 őszén mutatták be a Spinoza Házban.

Kollégái bizalma - a szerkesztőségi titkos szavazáson nagy többséggel győzött - emelte a Magyar Nemzet főszerkesztői székébe a rendszerváltozás napjaiban. Főnökségének alig több mint fél esztendeje azzal a reménnyel indult, hogy a Magyar Nemzet független, nemzeti elkötelezettségű, a magyar múlt értékeire figyelő, kulturális örökségünket védő, széles külpolitikai horizontú, szép stílusban írt konzervatív liberális lappá válik. Az 1990 első hónapjaiban nyomott számokat olvasva is megerősödhet ez a benyomásunk. Aztán valami mégis elromlott. Az újság meghasonlott önmagával, Martin József pedig a folyamat kezdetén, a lapprivatizáció egyre hevesebb viharai közepette önként távozott posztjáról.

A Magyar Hírlapnál vállalt főszerkesztő-helyettességet követően visszatért a Nemzethez, ahonnan 1999 tavaszán méltatlan körülmények között elbocsájtották. A laptól mégsem szakadt el. Számos tanulmánya jelent meg a Magyar Nemzet múltjáról – legutóbb éppen a Magyar Hang hasábjain. Oroszlánrészt vállalt a Magyar Nemzet alapításának 80. évfordulójára emlékező konferencia megszervezésében is.

Heine szerint az újságíró a Szentlélek lovagja. Ha nem is mindannyiunkra, de Martin Józsefre feltétlenül illik a meghatározás. Pályafutása, szakmai igényessége, műveltsége, polgári attitűdje példaként áll előttünk. Isten éltesse sokáig!