HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Izgalmas talá...

Izgalmas találkozó: Ma tárgyal Donald Trumppal Orbán Viktor

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Részletek ITT. Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Tizennégy év után ismét legmagasabb szinten fogadják Washingtonban a magyar miniszterelnököt, Orbán Viktor a Fehér Házban fog egyeztetni Donald Trumppal. Az előzetes hivatalos bejelentés igen szűkszavú volt, aszerint kereskedelmi, energetikai és kiberbiztonsági kérdésekre fókuszálnak majd. Azonban kellemetlen kérdések is szóba kerülhetnek, úgy mint a Moszkvával és Kínával való kapcsolatok.

HIRDETÉS

A mai Trump-Orbán találkozóval a nemzetközi sajtó is foglalkozott. A Washington Post hasábjain April Foley, az Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövete írt igen szívélyes sorokat. Szerinte Orbán Viktor látogatása új fejezetet nyithat Magyarország számára, az egy évtizedig tartó magas szintű diplomáciai elszigetelésének végét jelenti.

Magyarország barátai, köztük én is, akik úgy gondolják, hogy a szoros viszony szövetségeseinkkel az Egyesült Államok külpolitikájának stratégiai érdeke, most széles körben megtapsolják e találkozót

– írta a korábbi diplomata.

Az Ikarustól a csapaterősítésig – magyar miniszterelnökök a Fehér Házban | Magyar Hang

2005 októbere óta először fogad hivatalos látogatáson amerikai elnök magyar kormányfőt a washingtoni Fehér Házban. Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump május 13-i találkozója előtt összeszedtük, 1990 óta hogyan alakultak a washingtoni hivatalos magyar kormányfői vizitek. Idősebb George Bush volt az első amerikai elnök, aki Magyarországon járt.

April Foley kitért arra is, hogy Barack Obama elnök kormányzásának éveiben a közép- és kelet-európai országok joggal érezték úgy, hogy elhanyagolják őket, és miközben az Egyesült Államok arra tett erőfeszítéseket, hogy újragondolja kapcsolatait Oroszországgal, felülírta azokat a régi barátságokat, amelyeket Európa peremén ápolt. „Az Egyesült Államok beavatkozott Magyarország belügyeibe, és bírálata mély sebet ejtett a kétoldalú kapcsolatokon” – összegezte.

HIRDETÉS

Kína és Oroszország miatt van aggodalom

A Politico ugyanakkor már arra is felhívja a figyelmet, hogy miközben mindkét országvezető hasonlóan gondolkodik a bevándorlásról, a találkozónak azért kínos pillanatai is lehetnek, hiszen többen is aggódnak az orosz és kínai befolyás magyarországi térnyerése miatt. Lapunk is megírta, hogy az Amerikai Külügyi Bizottság négy, legmagasabb pozícióban lévő szenátora nyílt levelet tett közzé, amelyben aggodalmukat fejezték ki, hogy Magyarországon erodálódik a demokrácia, ez pedig az Egyesült Államok érdekeivel ellentétes. Felvetették a választások tisztaságának kérdését, a bírói függetlenséget, de szóvá tették a sajtószabadság helyzetének romlását is csakúgy, mint a hazánkban teljes vízummentességet élvező, elsősorban orosz Nemzetközi Beruházási Bank beengedését. A Politico szerint ezek a témák is szóba kerülhetnek, hiszen az orosz és kínai befolyás igenis aggasztja a Fehér Házat.

Szenátorok figyelmeztették az Orbánt váró Trumpot | Magyar Hang

Nyílt levelet tett közzé az Amerikai Külügyi Bizottság négy, legmagasabb pozícióban lévő szenátora, azaz a Bizottság republikánus elnöke, Jim Risch, a demokraták bizottságbeli vezetőjével, Bob Menendezzel, illetve a két párt rangidős tagjaival, Marco Rubioval és Jeanne Shaheennel közösen, Orbán Viktor közelgő Fehér Ház-beli látogatása előtt.

A cikkben megszólal Steve Bannon, az elnök egykori tanácsadója is, ő az elmúlt időszakban a populista jobboldali pártok egybekovácsolásán dolgozott. Ő arról beszélt, hogy a mostani találkozó egyértelműen felértékelheti Orbán Viktor politikáját. Habár Barack Obama kormánya nem foglalkozott a magyar miniszterelnökkel, Donald Trump – mint mondta – régóta szimpátiával figyeli.

Márki-Zay Péterék is Washingtonban

Érdekesség, hogy szintén a hétfői napon látogat Washingtonba Márki-Zay Péter, illetve Kész Zoltán a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviseletében. Ők azért nem az elnökkel fognak találkozni, hanem az Egyesült Államok külügyminisztériumának képviselőivel, illetve a magyar diaszpóra helyi tagjaival.

Zoltán Kész

Habonying.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

34,932lájkolóTetszik
3,144követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Muszáj talpra állnunk – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács András Péterrel és Kónya Imrével. Digitális oktatás a zsákfalvakban. Hogy lapítják máshol a görbét? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek