HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Gyengélkedik ...

Gyengélkedik a német autóipar, amit mi is megérzünk

HIRDETÉS

Gondot jelenthet a hazai gazdaságnak, különösen az autógyártásnak, hogy az acéliparból kiinduló rendeléscsökkenés megtépázta az európai, de különösen a német gazdaságot. Különösen, hogy a német – és magyar – gazdaság húzóágazata, az autóipar mindkét országban gyengébben teljesít a korábbi éveknél. Legnagyobb kereskedelmi partnerünknél a tavalyi évben 9,9 százalékkal kevesebb autót gyártottak, mint egy évvel korábban, s Magyarországon is 3,8 százalékkal kevesebb gépjármű gördült le a gyártószalagokról 2018-ban, mint egy évvel korábban. Az autóipar nehézségeit mutatja, hogy a német Handelsblatt üzleti hetilapja, a Wirtschaftswoche híre szerint a kecskeméti Mercedes-gyár bővítését egy évvel elhalasztották, s ami nagyobb gond, jó eséllyel nem rugalmasan alakítható termelésű üzemet terveznek építeni, ahol akár elektromos vagy önvezető autót is lehet gyártani. S bár cáfolták az illetékesek, a debreceni BMW-gyár építésével kapcsolatban is nehézségekről írt a lap.

HIRDETÉS

A visszaesés oka egyrészt, hogy a dízel eladások száma csökkent a károsanyag kibocsátási botrány miatt, másrészt az Európai Unió környezetvédelmi okokból a hibrid és teljesen elektromos járművek fejlesztésére kényszeríti a német autógyárakat. Ezek a fejlesztések pedig vagyonokat emésztenek fel.

– Miután még nem dőlt el, hogy melyik megoldás lesz a nyerő az átalakuló autóiparban, a befektetők kivárnak – nyilatkozta a Magyar Hangnak a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. László Zoltán arról is beszélt, hogy a visszaesés már a hazai gép- és autóipari beszállítóknál is érezhető. Egyelőre két nyugat-magyarországi alkatrész-beszállító üzemben vezettek be négynapos munkahetet. A gyárak egyike jelentős fémalkatrész-beszállító többek között a gépipari üzemek és autógyárak számára, a másik pedig az informatikai alkatrészeket szállít az ipari felhasználóknak, így többek között az autóiparnak is.

De nemcsak ezek mutatják a gondokat. László Zoltán szerint június elejéig mintegy háromezer kölcsönzött munkaerőtől váltak meg az autó- és gépipari cégek, sok helyen pedig létszámstopot jelentettek be. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kilépők helyére nem vesznek fel új munkaerőt, a határozott időre szóló megbízásokat pedig nem hosszabbítják meg. Ezen túlmenően több autó- és gépipari beszállítónál is áttértek a három műszakos termelésről a két műszakra, s véget vetettek a hétvégi termelésnek is. Sok vállalkozásnál pedig nagymértékben csökkentik a termelési programok számát.

Mi lesz, ha leállnak a magyarországi autóipari beruházások? | Magyar Hang

Donald Trump döntésére vár mindenki. Ha vámot vetnek ki az európai autókra, akkor a német gyártók sorra mondhatnak le a további kapacitásbővítésekről.

De nem csupán az autó- és gépipar küszködik megrendelési és növekedési gondokkal itthon és a világban. László Zoltán szerint a gondok nagyságát mutatja, hogy az iparban szinte alapbeszállítónak számító acélipar is megrendelés hiánnyal küszködik. A világ egyik legnagyobb acélgyártója egy német és egy francia üzemében is leállította a termelést a csökkenő megrendelésállomány miatt, s nemrégiben már a kassai acélművek is négynapos munkarendre tért át ugyanezen okokból.

HIRDETÉS

Azt egyelőre még nem tudni, mennyi ideig tart a visszaesés, az azonban tény, hogy a jövőben egyre nagyobb jelentősége lesz az iparban a robotizációnak, az automatizálásnak, illetve az ezek alapjául szolgáló mesterséges intelligenciának. Az autóiparban például már eldöntött kérdés, hogy a jövő az önvezető autóké, csak azt nem tudni, mikor jutunk oda, hogy vége az úrvezetői világnak. Ezzel párhuzamosan a gyártás is egyre inkább automatizált lesz. Jól mutatja a változás gyorsaságát, hogy ma már létezik olyan gyár, amelyben tavaly még hatvan ember végezte a logisztikai munkát, idén viszont ugyanerre már három ember is elegendő.

Mindebből arra a következtetésre kell jutni, hogy alapjaiban fog megváltozni a munkaerővel szemben való elvárás, egyre kevesebb kétkezi munkásra lesz szükség az iparban, a munkában állóknak viszont öt-tíz évente át kell képezniük magukat, hogy megfeleljenek a folyamatosan újjáalakuló követelményrendszernek.

Mindez – közép- és hosszú távon – nem sok jót jelent az innovációban gyenge magyar ipar, különösen az autó- és gépipar számára. Iparági szakértők egyetértenek abban, hogy miután az automatizált folyamatok jelentősen kevesebb munkaerőt igényelnek, a fejlett technológiákban élen járó országok – mint például Németország – inkább otthon építik fel rugalmasan termelő gyáraikat, hogy ott teremtsen munkahelyeket.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,436lájkolóTetszik
2,551követőKövetés
17,200feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A gyűlöletkeltés időpocsékolás – Magyar Hang-ajánló

Interjú Csukás Istvánnal és Pálinkás Józseffel. Mennyit ér egy élet? Tiborc beszámolója az Electrolux nyíregyházi gyárából. Keresse a Magyar Hangot, mostantól plusz négy oldalon!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A gyerekét méregdrága magániskolába járató debreceni polgármester szerint ez magánügy

Papp László azt állítja, hogy nem rendült meg a hite a közoktatásban, csak éppen nem oda íratta be a kicsit.

Nagy magyar botanika

Nekünk harangoztak?