Sporttörténelem: vb-döntőben a női szinkronúszó válogatott

Sporttörténelem: vb-döntőben a női szinkronúszó válogatott

A magyar csapat bemutatja gyakorlatát a szinkronúszás szabad kombinációs versenyének selejtezõjében (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A sportág eddigi történelmében eddig nem sok sót ettek meg a

magyar sportolók, ám európai idő szerint kora reggeltől már elmondhatja magáról

a magyar női szinkronúszó válogatott, hogy a szabad kombinációs versenyszámban

világbajnoki döntővel is rendelkeznek. Ugyanis a 15 csapatot felvonultató

kvalifikációban az Apáthy Anna, Dávid Janka, Farkas Dóra, Gács Boglárka,

Gerstenkorn Mira, Hungler Szabina, Kassai Kamilla, Péntek Lili Hajnal, Szabó

Anna, Teravágimov Virág összeállítású együttes 77,4000 pontot kapott

gyakorlatára, amivel a 12., még finalista helyen besurrant a szombati döntőbe.

Hogy mi is az a szabadkombináció? Nos, itt tíz embernek kell

együtt dolgoznia, a forgások nagyon kemények, ugyanis nehéz tartani a

szinkront. Az a legfontosabb, hogy együtt mozogjanak a lányok, a bírók ezt

értékelik a legjobban.

– Nagyon boldogok vagyunk, hiszen először jutottunk döntőbe. Keményen dolgoztak a lányok, ráadásul nem volt könnyű dolguk, mivel tegnap voltak gondjaink és edzeni is csak egyszer tudtunk. Sokat videóztunk, elemeztünk, jól sikerült a bemelegítés is. Persze követtünk el hibákat, de a döntőben, bízom benne, hogy kijavítjuk őket. Köszönettel tartozunk a szövetségnek, amely rengeteget tett értünk idén. Sok versenyre utazhattunk, ezek sokat jelentett, mivel a bírák jobban megismertek minket. Élvezzük a szövetség támogatását, mindent megtesznek, hogy jobbá válhassunk. Ebben a sportban ez nem megy egyik napról a másikra – nyilatkozta az MTI-nek Natalija Taraszova szövetségi kapitány.

A selejtezőben a papírformának megfelelően az oroszok kapták a legmagasabb pontszámot, akik 96,5667 ponttal jutottak a 12 együttest felvonultató döntőbe. A finálét közép-európai idő szerint szombaton 12 órától rendezik.

Rajtol a férfi nyíl tvízi úszók csapatversenyének mezőnye a 18. vizes világbajnokságon, a dél-koreai Joszuban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A vb fő helyszínétől, Kvangdzsutól 130 kilométerre fekvő Joszu városában ezúttal szakadó eső és közepes erősségű szél mellett rendezték meg a nyílt vízi úszók 5 kilométeres csapatversenyét, ahol titokban a szakemberek a 6-8. helyre várták a magyar válogatottat. Ennek megfelelően a Rohács Réka, Gyurta Gergely, Olasz Anna és Rasovszky Kristóf négyes a nyolcadik helyen végzett a 21 válogatottat felvonultató, rendkívül izgalmas váltóversenyen. Az úszóknak egyenként egy-egy 1250 méteres kört kellett teljesíteniük, és az 5 kilométeren a szakág történetének első vb-aranyát nyerő Rasovszky Kristóf tizedikként kezdte meg az utolsó kört, s a nyolcadik helyre hozta be a csapatot. Az aranyérem óriási harcban dőlt el, végül a németek mindössze két századdal nyertek az olaszok és hárommal az amerikaiak előtt.

– Amennyire lehetett feljöttem, ha úgy vesszük két éve hetedikek voltunk, és akkor a hollandok nem úsztak, vagyis nagyjából ugyanott vagyunk. Beletettünk mindent, szép ez a nyolcadik hely, még ha a vége kicsit karcos is volt – állította Rasovszky Kristóf. A nyílt vízi úszók küzdelmei pénteken a 25 kilométeres versenyekkel zárulnak, a férfiaknál Rasovszky Kristóf és Gyurta Gergely, a nőknél Olasz Anna és Sömenek Onon Kata ugrik vízbe.

Eredmények, nyílt vízi úszás, csapatverseny
1. Németország (Lea Boy, Sarah Köhler, Sören Meissner, Rob Muffels) 53 perc 58,7 másodperc
2. Olaszország (Rachele Bruni, Giulia Gabbrielleschi, Domenico Acerenza, Gregorio Paltrinieri) 53:58,9
3. Egyesült Államok (Haley Anderson, Jordan Wilimovsky, Ashley Twichell, Michael Brinegar) 53:5,.0
...8. MAGYARORSZÁG (ROHÁCS RÉKA, GYURTA GERGELY, OLASZ ANNA, RASOVSZKY KRISTÓF) 55:02,7

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.