Negyeddöntősök férfi pólósaink, érem nélkül maradtak nyílt vízi úszóink

Negyeddöntősök férfi pólósaink, érem nélkül maradtak nyílt vízi úszóink

Hárai Balázs lő kapura a dél-afrikaiak ellen aratott 23-5-ös magyar győzelemmel végződő találkozón a világbajnokság csoportküzdelmeinek záró fordulójában (Fotó: waterpolo.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt már a spanyolok legyőzését követően tudtuk, hogy a Märcz Tamás vezette magyar férfivízilabda-válogatott csoportelsőként zár a dél-koreai Kvangdzsuban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportküzdelmeiben, csak az volt a kérdés a pénteki, Dél-Afrika ellen vívott meccs előtt, vajon száz százalékosan kerülnek-e be a kieséses szakaszba. Nos, mindenki megnyugodhat, pólósaink újabb, fölényes győzelmet arattak, hiszen ezúttal 23-5-re verték aktuális ellenfelüket. Ráadásul úgy, hogy az első mérkőzésen ujjtörést szenvedett csapatkapitányra, Varga Dénesre ezúttal sem számíthatott a szakvezetés.

A várakozásoknak megfelelően a magyarok végig óriási

fölényben vízilabdáztak, s mindössze a gólkülönbség volt az egyetlen kérdés. A

találkozón végül minden magyar mezőnyjátékos betalált, a legeredményesebb

közülük Zalánki Gergő lett öt góllal.

A Märcz Tamás vezette magyar vízilabda-válogatott elsőként zárt együttese zár a dél-koreai Kvangdzsuban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportküzdelmeiben (Fotó: Derencsényi István/FINA)

„Minden tiszteletem a dél-afrikaiaké, hiszen elsősorban amatőr játékosok, a saját pénzüket költve szerepelnek a világbajnokságon, mindent megtettek azért, hogy kihozzák magukból a maximumot. Mi a saját játékunkat játszottuk, igyekeztünk gyors támadásokat vezetni. Ugyanakkor a második negyedben kicsit kényelmes volt a támadásvezetésünk, de rákapcsoltak a fiúk. Védekezést is váltogattunk: az egyszerű, megszokott védekezések jól mennek, ám azok még Dél-Afrika ellen sem működnek csúcsszinten, amelyekkel kevesebbet foglalkoztunk, így ezekből kaptunk egy-két gólt is. Több idő és figyelem kell, és van még olyan taktikai fegyver, amelyen szintén dolgozni kell. Most kisebb, huszonnégy órás pihenő következik. Bízom benne, hogy egyre jobban megszokjuk a tizenkét emberrel való játékot, ami pluszterheket ró a csapatra, de minél többet játszunk így, annál jobban sikerül” – értékelte csapata teljesítményét a Waterpolo.hu oldalnak a szövetségi kapitány. 

Märcz Tamás hozzátette, noha Varga Dénes törött ujjára felkerült egy vizes merevítő, sajnos továbbra sem számolhat a csapatkapitány játékával. Ám, ahogy mondta, a remény hal meg utoljára…

Gyurta Dániel a nyílt vízi úszók 25 kilométeres versenyén a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Joszuban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Sajnos a nyílt vízi úszás 25 kilométeres számában értékes helyezéseket igen, ám érmet nem tudtak szerezni a magyarok. A férfiaknál Rasovszky Kristóf kétszer is hányt, majd több mint kilenc kilométer megtétele után feladta a küzdelmet, míg a 3,5 kilométerrel a cél előtt már 1 perc 23 másodperccel is vezető Gyurta Gergelynek asztmás rohama lett, aminek következtében végül tizediknek csapott a célba. Utóbbi nyilatkozni sem tudott, annyira kimerült.

„Már tegnap a váltó végén is hánytam, úgy tűnik nem volt véletlen, sajnos nem tudjuk még az okát. Ez most nem nekünk jött ki a legjobban, de a lányok helyt álltak” – mondta Rasovszky.

Ezúttal eső, hatalmas köd és 23 Celsius-fok fogadta a 24 fős férfi, és a 19 fős női mezőnyt, utóbbiak versengésében Olasz Anna a 6., Sömenek Onon Kata a 8. helyen végzett.

Olasz Anna frissítőt kap a női nyílt vízi úszók 25 kilométeres versenyén a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Joszuban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Még tegnap úgy éreztem, hogy milyen jól regenerálódtam az

eddigi úszásaim után, de ma reggel úgy voltam vele, hogy sokkal inkább aludnék,

mint öt órát úsznék. Aztán azt hittem az első három óra szokás szerint könnyű

lesz, ehhez képest az első körben olyan brutális tempót úsztak, amire szerintem

még nem volt példa. Körülbelül tizenöt kilométernél azt éreztem, hogy feladom,

annyira fájt a vállam, de aztán körről körre haladtam, és végül az utolsó

egyenesben úgy voltam vele, hogy lehajrázok mindenkit” – fogalmazott már a

parton az MTI-nek Olasz Anna.

A szintén a legjobb tízben végzett Sömenek Onon Kata szerint a hullámokkal való folyamatos küzdelem volt a legnehezebb. „Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt hittem, hogy a háromnegyedétől nagyon rossz lesz, ehhez képest ez az érzés, csak az utolsó körre jött meg. Nagyon elégedett vagyok ezzel az eredménnyel” – ecsetelte a 8. helyen záró magyar úszónő.

Eredmény, vízilabda, férfiak, C csoport, 3. forduló

Magyarország – Dél-afrikai Köztársaság 23-5 (5-1, 5-2, 8-0, 5-2)
Gólszerzők: Zalánki 5, Jansik Sz., Manhercz 3-3, Bátori, Sedlmayer, Hárai, Vámos, Angyal 2-2, Mezei, Pohl 1-1, illetve Badenhorst 2, Rodda, Le Roux, Evezard 1-1

Spanyolország–Új-Zéland 23-3 (8-0, 5-1, 7-1, 3-1).

A csoport végeredménye: 1. (már negyeddöntős) Magyarország 6

pont, 2. (továbbjutott) Spanyolország 4, 3. (továbbjutott) Dél-afrikai

Köztársaság 1 (16-54), 4. Új-Zéland 1 (15-55).

Nyílt vízi úszás, férfi 25 km
1. Axel Reymond (Franciaország) 4 óra 51 perc 6,2 másodperc
2. Kiril Beliajev (Oroszország) 4.51:06,5
3. Alessio Occhipinti (Olaszország) 4.51:09,5
...10. GYURTA GERGELY 4.52:57,5 
Rasovszky Kristóf feladta a versenyt.

Nyílt vízi úszás, női 25 km  
1. Ana Marcela Cunha (Brazília) 5 óra 08 perc 3,0 másodperc
2. Finnia Wunram (Németország) 5.08:11,6
3. Lara Grangeon (Franciaország) 5.08:21,2
...6. OLASZ ANNA 5.11:51,5
...8. SÖMENEK ONON KATA 5.11:54,7