Értékes magyar helyezések és újabb botrány a vizes vb-n

Értékes magyar helyezések és újabb botrány a vizes vb-n

Kozma Dominik a férfi 200 méteres gyorsúszás döntőjében a hetedik helyen végzett (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, ahányszor megjelenik az uszodában a kínai Szun Jang, garantált a botrány abban a számban, ahol éppen elrajtol. Ezúttal a 200 méteres gyorsúszás döntője után számolhatunk be nem éppen a medence partjára való eseményekről. Ugyanis a szám döntőjében a célba elsőként a litván Danas Rapsys csapott be a doppingbotrányai miatt elhíresült kínai előtt, ám a nézők legnagyobb döbbenetére a versenybírák kizárták a litvánt, és Szun Jangnak adták a győzelmet.

Döbbenetes tüntetés vette kezdetét az uszodában, hiszen az így már 11-szeres világbajnok kínai biztosan a vb legellenszenvesebb figurájává vált szinte a teljes úszótársadalom szemében. Később kiderült, Rapsyst rossz rajtja miatt diszkvalifikálták, ugyanis az ítészek szerint mozgott a rajtkövön az indítás pillanatában. Az eredményhirdetést követően a holtversenyben harmadik brit Duncan Scott nem fogott kezet és nem állt oda a közös fotóra a győztessel, aki kiabálva adott hangot a nemtetszésének.

400 gyors után a második ausztrál Mack Horton a dobogóra sem állt fel, most Scott is csatlakozott azokhoz, akik tiltakoznak Szun világbajnoki jelenléte ellen. A korábban már egyszer eltiltott kínai egyik csapattársa „véletlenül” összetörte Szun leadott mintáját, de a nemzetközi szövetség nem tiltotta el, hanem csak azt közölte, majd kivizsgálja az esetet. Szeptemberben…

Kozma Dominik a 200 méteres gyorsúszás döntője után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Azért ne feledkezzünk meg a 200 férfi gyors döntőjében úszó Kozma Dominikról sem, hiszen a 28 éves magyar versenyző a kizárása után a 7. helyen végzett 1 perc 45,90 másodperces idővel.

„Ezt elrontottam, nem úsztam annyira nyugodtan százötvenig, mint amennyire szerettem volna. Pedig a harmadik ötvennél még mondtam is magamnak, hogy van még idő, de elforgácsoltam magam. Nem sikerült azt a hosszú tempós, erős úszást hozni, amit tudok. Legközelebb nem fordul elő, olimpiai döntőre ez is jó” – nyilatkozta az MTI-nek Kozma.

A nőknél 1500 méteres gyorsúszásban titkon érmet reméltünk Késely Ajnától, főleg azok után, hogy a szám világklasszisa, az ötszörös olimpiai és 14-szeres világbajnok amerikai Katie Ledeczky visszalépett a finálétól, így a 17 éves magyar a harmadik idővel jutott a döntőbe. Sajnos ezúttal elmaradt a legjobbjától, ezer méter után fáradni látszott, és 16:01,35-tel hatodikként csapott célba.

Késely Ajna a nők 1500 méteres gyorsúszásának döntőjében (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Elsősorban nem a helyezésért, hanem az időért úszok, ezért kicsit csalódott vagyok, hiszen sokkal jobban sikerült tegnap. Azt hittem, hogy egy nap pihenő után minden jobban fog menni. Szerintem nagyon megrémített az a helyzet, hogy a harmadik idő volt az enyém. Túl korán jött ez az érzés, és nem esett jól. Nem így kellett volna ennek lennie” – mondta Késely.

A férfiak 200 méteres pillangó számában Milák Kristóf folytatta a menetelését az aranyérem felé, hiszen az elődöntőben úszott idejével (1:52,96) nem kevesebb mint 2,3 másodpercet adott a komplett mezőnynek, és messze a legjobb idővel jutott be a szerdai döntőbe. A szám másik magyar klasszisa, Kenderesi Tamás holtversenyben a 8. időt úszta a bolgár Antani Ivanovval (1:56,25), így kettejük között majd szétúszás dönt arról, ki jut a fináléba.


1500 m gyors, nők

1. Simona Quadarella (Olaszország) 15 perc 40,89 másodperc
2. Sarah Kohler (Németország) 15:48,83
3. Vang Csiencsia-ho (Kína) 1:51,00
…6. KÉSELY AJNA 16:01,35

200 m gyors, férfiak

1. Szun Jang (Kína) 1 perc 44,93 másodperc
2. Macumoto Kacuhiro (Japán) 1:45,22
3. Martin Maljutyin (Oroszország) és Duncan Scott (Nagy-Britannia) 1:45,63
…7. KOZMA DOMINIK 1:45,90