Tizenöt év után újra Schumacher-diadal a Hungaroringen

Tizenöt év után újra Schumacher-diadal a Hungaroringen

A német Mick Schumacher, a Pema Racing versenyzője a Formula–-es verseny második futamán, a Formula–1 Magyar Nagydíj futama előtt a mogyoródi Hungaroringen (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha valaki csak kintről hallotta volna a hatalmas ovációt, ami a Hungaroringről áradt kifelé, azt hihette, hogy a Ferrari több tízezres szurkolótábora előtt Charles Leclerc vagy Sebastian Vettel diadalmaskodott a 34. F1 Rolex Magyar Nagydíjon. Ám nem erről volt szó, ennél sokkal többről az olasz istálló rajongói számára. Ugyanis megtörtént az, amire annyira vártak Michael Schumacher visszavonulása és 2013-as súlyos sérülése óta: 15 évvel az F1 hétszeres világbajnokának győzelmét követően újra egy Schumacher nyert a Hungaroringen. Mégpedig a legenda fia, a 20 éves Mick, aki a Formula–2 vasárnapi futamát a pole pozícióból kezdte, és végig vezetve magabiztos győzelmet aratva. Tombolt a Ferrari-tábor, hiszen a tavalyi F3-as Európa-bajnok ezzel a Formula–1 előszobájában megszerezte első futamgyőzelmét.

A győztes német Mick Schumacher, a Prema Racing versenyzője a Formula–2-es verseny második futamának eredményhirdetésén a Formula–1-es Magyar Nagydíj futama előtt a mogyoródi Hungaroringen (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

– Ez egészen fantasztikus, köszönöm a csapatomnak, még el sem hiszem, hogy sikerült. Végig nagyon koncentráltam, akartam ezt a sikert. Nem találok szavakat a Ferrari szurkolók szeretetére. Ez azonban csak egy lépés azon az úton, amelyiket szeretnék végigjárni – jelentette ki Mick Schumacher a versenyt követően.

Egy biztos, a 20 éves német versenyző nagyon ritkán beszél a 2013-ban súlyos fejsérülést szenvedő, és azóta a család által elzártan gyógyuló édesapjáról, a hétszeres Formula-1-es világbajnok Michael Schumacherről. A német RTL kérésére azonban a Schumacher – The Next Generation című dokumentumfilmben nemrég őszintén beszélt azokról az időkről, amikor még közösen köröztek a kerpeni gokartpályán.

Egyszerűen imádják a hétszeres világbajnok, Michael Schumacher fiát a Ferrari-szurkolók (Fotó. Facebook/Mick Schumacher)

– Sosem felejtem el azokat a napokat, amikor együtt edzettünk a kerpeni pályán, holott már bezárt, ám mi ott maradtunk. Rengeteget segített, hogy gyorsabb, technikásabb legyek, számomra mindig is ezek maradnak a legszebb emlékek vele kapcsolatban. Aztán egyszer megkérdezte, hobbistaként akarom csinálni, vagy szeretnék profi versenyző lenni. Először azt mondtam, csak az élvezetért gokartozzunk, de aztán rákaptam, és szóltam, rendben, profiként szeretném folytatni – elevenítette fel Mick, aki most újfent bizonyította, hogy a vér nem vált vízzé, és a német autósport egyik legnagyobb ígéretévé lépett előre. Elárulta, képesnek tartja magát arra, hogy elviselje a rá nehezedő nyomást.

– Semmi gondom azzal, hogy az édesapámmal hasonlítanak össze, őszintén remélem, én is eljutok majd egy olyan szintre, amikor állom az összevetést. Hiszek magamban, tudom, hogy bennem is megvan ugyanaz a potenciál, ráadásul a csapatom is hisz bennem. Ez ad nekem motivációt és erőt ahhoz, hogy még keményebben dolgozzak. Apám a legjobb, és nekem ő a példaképem. Ugyanúgy, mint sok más világbajnoknak, akiknek eredménylistáját is édesapáméhoz mérik állandóan – állította Mick Schumacher, aki hozzátette, az is sokat jelent neki, hogy édesanyja, Corinna amikor csak teheti, elkíséri őt a versenyeire.

A Formula–2-es verseny második futamának rajtja a Formula–1-es Magyar Nagydíj futama előtt a mogyoródi Hungaroringen 2019. augusztus 4-én. Középen, elöl a német Mick Schumacher, a PREMA Racing versenyzője (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Felvetődött, vajon apja korábbi főnökeivel, Jean Todt-tal és Ross Brawnnal tartja-e a kapcsolatot, hiszen előbbi az FIA elnöke, míg utóbbi a Formula–1 jogtulajdonosának, a Liberty Mediának a sportigazgatója.

– Fantasztikus eredményeket értek együtt ők hárman, apa Ross és Jean. Szoktam velük beszélgetni, meghallgatom őket arról, hogyan, merre menjek tovább – árulta el a 20 éves pilóta. Mick Schumacher a következetesség híve, és a tavalyi F3-as Európa-bajnoki címét követően azonnal kijelentette, még nem kész az F1-re, éppen ezért idén a Formula–2-ben folytatja pályafutását, igaz, már a Ferrari Akadémia tagjaként.

 – A kemény munka kifizetődik, és állítom, nemcsak a vereségekből, hanem a győzelmekből, a dobogós helyezésekből is rengeteget lehet tanulni. Ez a szezon már most sokat formált rajtam emberként és versenyzőként egyaránt. Most már jobban kezelem a nyomást, és tudom azt, hogy mire van szükségem a sikerhez. Egyértelműen azt mondom, igen, képes lennék a Formula–1-ben vezetni és versenyezni. De azt is tudom pontosan, még nem biztos, hogy eljött az én időm, nem vagyok még tökéletesen kész rá. Természetesen az a célom, hogy idővel ott versenyezzek, de ehhez még sokat kell tanulnom – közölte a mogyoródi pályán élete első F2-es diadalát arató Mick Schumacher.

Mick Schumacher már a Ferrari Akadémiájának a tagja, és egy héttel ezelőtt a német futam előtt vezethette édesapja legendás Ferrariját is (Fotó: Facebook/Mick Schumacher)

Sokan találgatják, vajon kik lesznek a jövőben a Formula–1 legfényesebb csillagai. Nos, abban biztosak lehetünk, hogy három név vélhetően sokszor szerepelne ezen a listán: Max Verstappené, Charles Leclercé, illetve Mick Schumacheré. A három ifjú tehetség közül az előbbi kettő már az F1-es mezőny tagja – a holland már hét futamot nyert, és idén akár harcban lehet a vb-címért is, míg a monacói a Ferrari pilótájaként már többször állt dobogón idén –, míg a német tavaly a Formula–3 Európa-bajnoka lett, és most már F2-es futamgyőztesnek is vallhatja magát.

– Egy biztos, nagyon különböznek egymástól. Hármójuk közül Max a leglazább, de erre csak akkor jöhetsz rá, ha már többször találkozol vele. Vele szemben Charles sokkal átgondoltabb, viszont legalább olyan gyors versenyző. Mick pedig nem olyan őrült, mint Max, használja a fejét, morálisan már most nagyon erős. Hogy ő is készen áll-e, mint a másik kettő a Formula–1-re? Nos, úgy vélem, óvatosnak kell lennie, mentálisan még fejlődnie kell ehhez, hogy még jobban kezelni tudja a rá nehezedő nyomást, illetve a rajongók szeretetét. Szerintem a Formula–2 a legjobb választás a számára, de akár már egy év múlva másként alakul. Abban teljesen biztos vagyok, hogy ők hárman a sportág nagy reménységei – jelentette ki a Sport1, de kérdésére Frits van Amersfoort, aki mindhármójuknak volt a csapatfőnöke.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.