Karácsonyék sem maradnak óriásplakátok nélkül

Karácsonyék sem maradnak óriásplakátok nélkül

Karácsony Gergely a hivatalos kampánynyitón a Szabadság téren 2019. augusztus 31-én. (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az önkormányzati választások közeledtével a köztereket már ellepték a kormánypártok jelöltjeinek plakátjai – gyakran szinte rejtegetve a Fidesz és a KDNP logóját – de információink szerint az ellenzék sem marad felület nélkül. Budapesten legalábbis megcsíptek néhány helyet, ahol Karácsony Gergelyék hirdetik majd magukat.

A fővárosban összeállt ellenzéki pártoknak is lesznek óriásplakátjai a küszöbön álló önkormányzati választások előtti kampányban – értesült a Magyar Hang. Információink szerint Budapesten nagyjából 100 darab hirdetési felületet sikerült kibérelniük, bár ahogy forrásunk fogalmazott, „ez csak a maradék”. A kormánypártok ugyanis már rengeteget lefoglaltak az elérhető plakáthelyek közül, ráadásul megnehezítette a helyzetet, hogy a piac szereplőinek jelentős része a Fideszhez köthető. Az óriásplakátok mellett körülbelül 200, úgynevezett citylightot is meg tudtak szerezni, ezek a már jóval kisebb, gyakran a buszok és villamosok megállóiban található hirdetőhelyek.

Úgy tudjuk, ezekre néhány tízmillió forintot költöttek, és a költségekbe mind a hat együttműködő párt beszállt. A plakátok szeptember utolsó hetében kerülnek ki az utcára, és az október 13-ára kitűzött voksolásig lesznek láthatók. Az arculat megegyezik majd a jelenleg az úgynevezett elefántfüleken – a különféle oszlopok két oldalán – láthatóval, azaz marad a zöld és sárga színvilág. Egy részükön a főpolgármesterségért ringbe szálló Karácsony Gergely és üzenete lesz látható, de a kerületi jelölteket is hirdetik majd Karácsony Gergellyel együtt az érintett városrészekben.

Népszava: szoros a verseny Tarlós és Karácsony között a belső mérések szerint | Magyar Hang

A budapesti kerületek szűk többségét veheti át az ellenzék - derül ki a Népszava által megismert kutatásokból, amelyek szerint Tarlós István (Fidesz-KDNP) és kihívója, az ellenzéki Karácsony Gergely csaknem fej-fej mellett állnak. A lap ugyanakkor érdekes fejleményre hívja fel a figyelmet.

Az egységes dizájn a kormánypártok jelöltjeiről már nem mondható el. A korábbi választási kampányokhoz képest mindenképp érdekes, hogy a fi deszesek rengeteg helyen elhagyták a pártot alapvetően meghatározó narancssárga színvilágot, ráadásul számos esetben a Fidesz és a KDNP logója is alig észrevehető. Kiváló példa erre a Ferencvárosban újrainduló Bácskai János, aki zöld háttérrel „tapasztalt polgármesterként” hirdeti magát, a pártok neve pedig csak a bal alsó sarokban, igen kicsiben láthatók. De a Csepelen ismét elinduló Borbély Lénárd plakátján is a fehér és a kék szín dominál, narancssárga színvilágban csak az a felirat szerepel, miszerint ő a kerület polgármestere, illetve ami azt hirdeti, a kerület biztos kezekben van. A Fidesz és a KDNP logója a jobb alsó sarokban, alig látható. Egészen hasonló a helyzet az Újbudán újrázni készülő Hoffmann Tamás vagy éppen a Belvárosban ismét elinduló Szentgyörgyvölgyi Péter esetében is.

A Magyar Hang több polgármesterjelöltet is megkeresett, hogy megtudjuk, miért tűnik úgy, mintha igyekeznének elrejteni a Fidesz és a KDNP logóját, ám választ senkitől sem kaptunk. Pulai András, a Publicus Intézet vezetője a jelenséget korábban a májusi európai parlamenti választások eredményével magyarázta lapunknak. Akkor ugyanis Budapesten a Fidesz 41 százalékot ért el, míg a most összeálló ellenzék pártjai 52 százalék felett végeztek.

Köztudott, hogy több fideszes kerületi polgármester – elég csak Tarlós István főpolgármesterre gondolni – népszerűbb helyben, mint a kormánypártok, ezért fordulhat elő, hogy a politikusok inkább saját magukat próbálják eladni, nem pedig a Fideszt. A fővárosban szintén elinduló Puzsér Róbertnek egyáltalán nem lesznek óriásplakátjai. Zaránd Péter kampányfőnök szerint ugyanis az ő költségvetésüknek ez drága, feleslegesnek is tartják, ráadásul ilyen felület – megfogalmazása alapján – csak „NER-barátságért jár”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/37. számában jelent meg, 2019. szeptember 13-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/37. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.