HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Lex Dézsi: ki...

Lex Dézsi: kisszerű, kiábrándító, fideszes

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Első pillantásra aprócska ügy, semmiség, amiről írni fogok. Ha igaz a győri időközi polgármester-választás másnapján megjelent hír, hamarosan módosul a polgármesterek jogállásáról szóló törvény. Településvezetők a hatályos szabályozás szerint nem lehetnek egyidejűleg orvosok, egészségügyi dolgozók. Ezt az összeférhetetlenséget tervezi most feloldani a Fidesz–KDNP-többség, mégpedig azért, hogy Dézsi Csaba András, Győr frissen megválasztott kardiológus polgármestere továbbra is praktizálhasson.

Dézsi kiváló orvos hírében áll, a hétvégén is kiderült, hogy városa közéletének elismert és megbecsült szereplője. Azért is nyerhetett olyan simán, mert világosan elhatárolta magát elődjétől, a szexbotrányba és korrupciós ügyek gyanújába keveredett Borkai Zsolttól.

Mi hát a gond?

Elhitték a győriek, hogy van két Fidesz – Szamizdat, a Magyar Hang minipodcastja | Magyar Hang

Az orbáni hatalomgyakorlás tipikus eleme a személyre szabott törvényalkotás. Nincs ez így jól, nem éppen a jogbiztonság érzetét keltő gyakorlat. A lex Dézsi nem tartozik a legbotrányosabb húzások közé. De nem is olyan ártalmatlan, mint esetleg sokan gondolnák. Itt ugyanis nem kevesebbről van szó, mint a választási szabályok utólagos átírásáról! Gondoljunk csak bele: vajon hány olyan potenciális, alkalmas polgármesterjelölt döntött úgy az októberi önkormányzati választás előtt, hogy az összeférhetetlenségi szabályok miatt mégsem száll ringbe?! Velük szemben mennyire méltányos a tervezett módosítás?

HIRDETÉS

Dézsi Csaba András az ATV.hu-nak megerősítette, hogy a Fidesztől ígéretet kapott az összeférhetetlenség megszüntetésére. Így abban a tudatban vállalhatta el a jelöltséget, kampányolhatott, hogy győzelme esetén nem kényszerül választani. Erről azonban nem tájékoztatta világosan, egyértelműen a szavazás pillanatáig a győri választókat. Biztos vagyok benne, hogy nem ezen múlt a győzelme, s a betegei minden bizonnyal örülnek, hogy ezután sem kell nélkülözniük a szaktudását. Mégis könnyű belátni, hogy ez így nem volt tiszta, fair eljárás. Nagyon gyorsan kiderült most is, hogy nincs két Fidesz.

Annak idején a jogalkotónak bizonyára voltak érvei, hogy miért összeférhetetlen az orvosi és a polgármesteri hivatás. Alighanem érdemi vita is folyt erről. Most nem lesz ilyen. Ha a Fidesz észszerűtlennek minősíti ezt a szigort, adja magát a kérdés: tíz év alatt miért nem tűnt fel neki? Úgyhogy őszintébb lenne, ha annyi lenne az érv: csak! Mert így kívánja a Párt pillanatnyi politikai érdeke. S ez ma épp elég egy törvény átírásához.

Törvényt módosítanak, hogy az új győri polgármester orvos maradhasson | Magyar Hang

Költői a kérdés: ha a DK-s László Imre, Újbuda komoly orvosi karriert maga mögött tudó polgármestere kérte volna nagy tisztelettel ugyanezt, hogyan reagált volna a hatalom? Persze nem dől össze ettől a világ. Ha ez lenne a Fidesz legsimlisebb húzása 2010 óta, még Lovasi András is a büszke törzsszavazójuk lenne. Az egész történet mégis olyan pitiáner. Pofátlan. Kínos. Felesleges. Kiábrándító.

Olyan fideszes! 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szerető Szabolcs
Szerető Szabolcs
A Magyar Hang főmunkatársa, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,653lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek