HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Róna Péter: A...

Róna Péter: A kerítést a szerbek és a horvátok fogják lebontani

HIRDETÉS

Kiprovokálhatja Orbán Viktor az unióból való távozást, ha politikai érdekei azt kívánják – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Róna Péter. A közgazdász professzor beszélt arról is, el kellene sajátítanunk az együttműködés alapvető normáit, hogy az ellenségeskedést felváltsák a kompromisszumok.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang május 25-én megjelenő második számából.

– Ön volt az első, aki az ellenzéki erők teljes összefogásának szükségességét felvetette, amiről aztán gyorsan kiderült, hogy hiú álom. Lát-e olyan egyéniséget a magyar politikai palettán, aki méltó kihívója lehet Orbánnak?
– Nem ez a kérdés. Orbán Viktornak könnyen érthető, világos, elsősorban az érzelmekre ható a magyar jövőről kialakult elképzelése. Ezt a magyar társadalom többsége támogatja. Az ellenzéknek azonban jobb elképzelést kellene szembe állítania vele. Ehelyett az ellenzéki pártok egymással foglalkoznak; nem mondanak semmit, legfeljebb a fékek és ellensúlyok hiányát emlegetik, de nem adnak világos képet az embereknek, milyen lesz a jövőjük, hogyan fognak élni. Meg kellene ragadniuk a magyarok figyelmét. Amíg ez nincs meg, addig fölösleges az összefogósdiról tárgyalni. Nagy hibája a budapesti értelmiségnek, hogy nem kéri számon a pártokon ezt az alapvetést, inkább személyekben gondolkodik. Pedig az orbáni vízióval szembe helyezhetnék a Szent István-i küldetést, azt, hogy a magyar ember otthon érezze magát Európában. Mert az orbáni nacionalizmus nem hogy nem viszi nemzetünket közelebb Európához, hanem az eltávolodást, az elszigetelődést, összességében a gazdasági, a társadalmi és a kulturális lemaradást eredményezi.
(…)

– Az, hogy túl vagyunk a választáson, változtat valamit a helyzeten, a politikai túlfűtöttségen?
– Mind a két oldal ugyanabba a hibába esik: egyetlen személy köré csoportosítja a gondolatvilágát, s az így kialakult és felforrósított érzelmekből kovácsol politikai tőkét magának. Orbán Viktor számára a célszemély, a nagy ellenség Soros György, az ellenzék számára pedig Orbán Viktor. Ráadásul a társadalmat nem a szeretetre, az irgalmasságra, hanem a gyűlölködésre ösztönzi. Pedig nem ebből áll az ország jövőjének három nagy kérdése.

– Hanem?
– Az első megoldandó probléma, hogy az ország kiürül. Ma évente negyvenezerrel többen halnak meg, mint ahányan születnek. Ha ehhez hozzávesszük a 25 ezer kivándorlót, akkor évente 65 ezer fős mínuszban vagyunk. Vagyis a század közepére még optimista becslés szerint is nyolcmillió alá csökken az ország lakossága. Ez pedig a társadalom összeomlását jelenti, hiszen nem lesz elég dolgozó, nem lesz, aki eltartsa a növekvő számú nyugdíjast. Ez pedig erőszakhoz vezet az országon belül, de akár a hasonló gondokkal küzdő balkáni országok között is, ahová minket sorolnak mostanában. (…)

HIRDETÉS

A teljes interjút a Magyar Hang május 25-én, pénteken megjelenő második számában olvashatja.

Keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! Fizessen elő lapunkra, akkor jövő pénteken már házhoz megy a Magyar Hang!

Megvitatná az olvasottakat? Facebook-oldalunkon megteheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,665lájkolóTetszik
2,804követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Pártválasztás vagy népszavazás? Brexit, december 12.

A brexitvita magának a demokráciának a lényegéről és természetéről zajlik, s a legkevésbé sem közömbös, hogy a decemberi választás milyen válaszokat alapoz majd meg.