HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság A munkavállal...

A munkavállalóknak fájhat a kafetériarendszer felszámolása

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Érezhető bevétel-csökkenést eredményezhet a legtöbb munkavállaló számára, ha a kormány jövőre valóban eltörli a legtöbb béren kívüli juttatást, legalábbis erre számít Fata László kafetériszakértő.

A Cafetériatrend.hu szaklap főszerkesztőjét annak kapcsán kerestük hogy napvilágot látott a jövő évi adótörvény, amely szerint a Széchenyi-pihenőkártyán kívül szinte az összes kafetériaelem megszűnik. Varga Mihály pénzügyminiszter a lépést azzal indokolta, hogy a kedvezményes adózású juttatások köre túl bonyolult. Mint fogalmazott, a jelenlegi szisztéma jelentős adminisztrációs teherrel jár, így a kisebb cégek jellemzően egyáltalán nem fizetnek béren kívüli juttatásokat a foglalkoztatottjaiknak. Ezért – a vállalkozások kérésének engedve – marad jövőre a SZÉP-kártya az egyetlen kedvező adózású kafetériaelem.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A vállalkozások az egyszerűsítést valószínűleg nem a kafetériarendszer radikális megnyirbálásával szerették volna elérni – fejtette ki Fata László, aki a napokban készített felmérésükre hivatkozva elmondta: a munkaadók 48 százaléka a jelenleg valamilyen béren kívüli juttatás formájában folyósított összeget kész lenne beépíteni a munkabérbe, ám ennek költségeit a munkavállalóra terhelné. Mindez a gyakorlatban komoly változást jelentene. Hiszen míg például a most még kafetéria-juttatásként adható lakáshitel-törlesztés minden forintja a kedvezményezett célja szerint hasznosul – vagyis a hitelt nyújtó bankhoz kerül –, addig ugyanilyen mértékű bruttó bérnek mindössze 55 százaléka, vagyis százból 55 forint realizálódna a munkavállalónál. A munkáltatók kevesebb mint tíz százaléka válaszolta azt, hogy benyelné és nem alkalmazottjára terhelné a magasabb adóteher miatti többletkiadást.

Ami a részleteket illeti: a kedden este benyújtott módosító törvényjavaslat szerint a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású kafetéria-elem, csak az annak három alszámlájára utalt támogatás minősül kedvezményes közteher-fizetés mellett adható béren kívüli juttatásnak. Több népszerű, idén még 40,71 százalék közteherrel adható juttatás – például az ajándék utalvány, Erzsébet-utalvány, nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulás, iskolakezdési támogatás, vagy a helyi bérlet – elveszítik adóelőnyüket. A tervezet értelmében elveszíti adómentességét a lakáscélú munkáltatói támogatás, a mobilitási célú lakhatási támogatás, a kockázati biztosítás, a diákhiteltörlesztés, a sportrendezvényre szóló belépők és a kultúra utalványok, illetve a készpénzben kifizethető 100 ezer forintos juttatás. Az ismertebb elemek közül az óvodai, bölcsődei térítés munkáltatói támogatásának adómentessége maradna meg.

HIRDETÉS

Jó hír ugyanakkor, hogy az egyedüliként megmaradó béren kívüli juttatásnál, vagyis a SZÉP-kártyánál nem kell többé alkalmazni az adóalapra az 1,18-as szorzót, ami azt jelenti, hogy csökken a közteher. Emellett az egészségügyi hozzájárulás beleolvad a szociális hozzájárulási adóba (szocho). A szocho pedig 19,5 százalék helyett 17,5 százalékos lesz. Ez azt jelenti, hogy a SZÉP-kártyánál a jelenlegi 34,22 százalék helyett jövőre 29 százalékos lehet az adóteher. A megmaradó egyes meghatározott juttatásokra a jelenlegi 40,71 százalék helyett 38,35 százalék lehet a közteher.

A kormány elképzelése ellen egyébiránt már tiltakozik a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége: a munkavállalói érdekképviselet elfogadhatatlannak tartja az adómentes kafetériaelemek megszüntetését és a javaslat visszavonása érdekében országos tiltakozást kezdeményez.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,970lájkolóTetszik
3,644követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek