HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Budapesti alb...

Budapesti albérletet keres? 130-150 ezer forintos átlagárral számolhat

HIRDETÉS

A budapesti lakásárak és így a lakásbérleti díjak emelkedése ugyan jelentősen lelassult az utóbbi időben, azonban ma már olyan magasban vannak, hogy egyre kevésbé tudják megfizetni az emberek.

HIRDETÉS

– A fővárosban a kereslet 75 százaléka a 30 millió forint alatti lakások iránt mutatkozik, a kínálatnak azonban alig 40 százaléka tartozik ide – nyilatkozta a Magyar Hangnak Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője. – A drágulás üteme ugyan jelentősen mérséklődött a fővárosban, de teljesen még nem állt meg. Az átlagos lakásbérleti díj pedig 130-150 ezer forint között szóródik, amely jelentősen megterheli a bérlő pénztárcáját, ha egyedül fizeti a díjat – tette hozzá.

Kérdésünkre a szakértő elmondta, a vidéki városokban még kevésbé lassult le a drágulás üteme a lakás- illetve a bérleti piacon, a díjak is alacsonyabbak, azonban azt is figyelembe kell venni, hogy ott a jövedelmek is elmaradnak a budapestiektől. Vagyis akár a fővárost, akár a vidéket tekintjük, jelentősen megterheli a lakásvásárlók, illetve -bérlők pénztárcáját a lakhatás. Ezen ugyan segíthet, hogy jelentősen enyhültek azok a szabályok, amelyek a munkáltatók által nyújtható adómentes lakhatási támogatást szabályozzák, de azért még időre van szükség, hogy ez a rendszer szélesebb körben elterjedjen.

Ugyanakkor egyelőre nem látszik, hogy a kormány bérlakásépítési programot indítana, amely akár jelentősen is letörhetné az időnként irreálisan magas bérleti díjakat, s talán a lakásárakra is mérséklően hatna.

A jelenlegi magyar lakástámogatási rendszer legfontosabb eleme a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), amely a gyermekek számától és a lakás jellegétől függően támogatja a lakásvásárlást és -építést. Minél több gyermekről van szó, annál nagyobb az állam által adott támogatás. Jelentős azonban a különbség az új és a használt lakást vásárlók támogatása között. Amíg egy gyermekes család használt lakás vásárlásához 600 ezer forintot kaphat, addig egy három gyermekes család új lakás vásárlásához vagy építéséhez 10 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz, és 10 millió forint kedvezményes hitelhez juthat. A rendszer nem titkolt célja, hogy föllendítse a lakásépítést, s ezzel segítse a gazdasági növekedést. Ám arról egyelőre nem hallani, hogy a kormány a szegényebbeken is segítene, és szociális bérlakásépítési programot indítana.

HIRDETÉS

Németországban másként gondolkodnak. Az ottani lakhatási válság enyhítésére Angela Merkel német kancellár a múlt hónap végén jelentette be, hogy hatmilliárd eurós (csaknem 2000 milliárd forintos) programot indítanak, amelynek felhasználásával 1,5 millió lakást építenek 2021-ig. Ezen túlmenően erősítik a bérlők jogait, például azért, hogy rákényszeríthessék a tulajdonosokat a lakások felújítására. Ehhez támogatást is nyújt a kormány. Ezen túlmenően kétmilliárd eurót juttatnak a tartományoknak a lakhatási válság enyhítésére. De speciális adó kivetését is tervezik azokban az esetekben, amikor valaki spekulációs céllal tartja vissza lakását, vagyis csak azért nem adja ki, hogy később nagyobb bérleti díjat kérhessen a bérlőtől. Mindebből jól látható, hogy a német kormány intézkedései elsősorban szociális indíttatásúak, s a szerényebb jövedelemmel rendelkezők jogainak erősítésével igyekszik enyhíteni a lakhatási válságon.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,974lájkolóTetszik
2,422követőKövetés
16,838feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Orbán hamis mítoszt épít – Magyar Hang-ajánló

Németh Miklós- és Gémesi György-interjú; megszólal a „kutyagyilkos bisztró” pultosa; gyerekkönyvmelléklet; vajteszt. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Püspökké szentelték Marton Zsoltot

A váci egyházmegye püspökévé szentelték és beiktatták főpásztori hivatalába Marton Zsoltot, a budapesti Központi Papnevelő Intézet rektorát. A főszentelő Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, míg a társszentelők Michael August Blume apostoli nuncius és Beer Miklós nyugalmazott váci püspök voltak.

Savazz rá

A vizsga