Kezdőlap Gazdaság Történelmi mé...

Történelmi mélypont: átlépte a 330 forintot az euró

Sosem látott mélységbe zuhant a forint, pénteken délelőtt már 329 forintot kellett fizetni egy euróért, a déli órákban pedig az árfolyam átlépte a 330 forintot. Péntek délutánra már 330,46 forinton jegyezték az eurót. Szakértők szerint rövid távon az árfolyam a 340 forintot is elérheti.

HIRDETÉS

A forint 2015 januárjában bizonyult eddig a leggyengébbnek, akkor 327,6 forint volt egy euró.

A Portfolio elemzője a Hír TV-nek azt mondta: amíg a jegybank nem változtat monetáris politikáján, addig a magyar pénz további gyengülésére lehet számítani az euróval szemben. Hornyák József szerint mindez az Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikájától függ – ha az MNB jelenleg ebben a romló környezetben is kitartott amellett, hogy alacsonyan tartja a kamatszintet és nem konvencionális eszközöket is fenntartja, miközben a nagy jegybankok, mint az amerikai jegybank (FED) elkezdett kamatot emelni, és az Európai Központi Bank is el fog indulni a szigorítás útján.

Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Magyarország ellen irányuló spekulációk gyengítenék a forintot, ám ezzel a Magyar Nemzeti Bank nem értett egyet, ezt közleményben tudatták. Azt is írták: nem kommentálják a napi árfolyamváltozásokat, elsődleges céljuk továbbra is az árstabilitás elérése és fenntartása.

A parlament Költségvetési Bizottsága mindenesetre meghallgatásra hívta Matolcsy György jegybankelnököt jövő szerdára a forint tartós gyengülése ügyében.

Különösen annak a több százezer magyarnak jelent érvágást a forint gyengülése, aki Horvátországba utazik az elkövetkező hónapokban

– írta nemrég a Magyar Hang. Az euróval szembeni értékvesztés a kunaárfolyamban is megjelent, ráadásul a 2016-os 513 ezer, majd a tavalyi 572 ezer turista után idén várhatóan 600 ezernél is több magyar látogat a mediterrán ország tengerpartjára.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

24,156lájkolóTetszik
1,348követőKövetés
12,837feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Utolsó esély hadművelet – Magyar Hang-ajánló

Idei hetedik számunk jelenik meg február 15-én, pénteken. Keressék a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Kiemelt cikkek