Bod Péter Ákos: Nincs logikus magyarázat a kormány kommunikációjára

Bod Péter Ákos (Fotó: Béres Attila)

Interjú Bod Péter Ákossal a kormányközeli pályázókról, a tudomány függetlenségéről és arról, miért kellene mielőbb bevezetni az eurót. A teljes beszélgetést keresse a Magyar Hang pénteken megjelent 8. számában!

Hirdetés

– Egyre több szakértő beszél arról, hogy újabb válság közelít az elkövetkező 2-3 évben. Van ennek realitása? Fel van készülve erre az ország?
– A közgazdaság természetéből adódik, hogy a válság után fellendülés, majd ütemcsökkenés, akár visszaesés következik. Mi most már túl vagyunk a csúcsponton, lefelé szálló ágba lép az európai ciklus, amelytől nyitott gazdaságként hazánk nagyon függ, de azért ez még messze van a válság fogalmától. Ami a magyar gazdaságot illeti, ez elmúlt néhány év rendkívül kedvező konjunktúrája már mögöttünk van, és a gazdasági növekedés már nem négy százalék lesz jövőre, hanem annak a fele – ez sem krízis. Ám erre kell felkészülnie az ország vezetésének.

– A kormány ennek ellenére arról beszél, hogy 2030-ig négy százalékos növekedéssel számol.
– Ezt a kijelentést nem értettem. Az elemzők sem találják annak magyarázatát, hogy miért volt néhány héttel ezelőtt a felhőtlen optimizmus, és mi váltotta ki, hogy most meg már válságról beszélnek kormánykörökben. Egyikre sincs logikus szakmai magyarázat.

– Miként kellene reagálnia a kormánynak a gazdaság említett lefelé ívelő szakaszára?
– Mindig akkor van feladat, amikor a trend megtörik. A legnyilvánvalóbb, amin változtatni kellene, a monetáris politika, ami az elmúlt időszakban elkényelmesedett. Évekig nem volt infláció, de most már érzékelhető az áremelkedés, és a hivatalos előrejelzések is számolnak vele, lassan cégek is beépítik áraikba. A fejlesztéspolitikában pedig a legnagyobb gond, hogy ütemet vesztettünk a versenyképességben. A külföldi kereslet, a magángazdaság igénye és a közmunka együttesen megnövelte a foglalkoztatottságot, de ez az út a munkaerőhiány miatt nem folytatható.

Mi lehet a miniszterelnök által újabban emlegetett régi típusú kereszténydemokrácia? Van-e értelme a jelenlegi ellenzékben gondolkodni a Fidesz kihívójaként? Mi lehet az oka a forint hónapok óta tartó gyengélkedésének? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat a Magyar Hang július 6-án, pénteken megjelent nyolcadik számában közölt interjúban! És hogy mit talál még a lapban? Itt megnézheti. Keresse az újságárusoknál és a Digitalstandon!

Hirdetés

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.