HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság A júniusi inf...

A júniusi infláció 3,1 százalék, de kérdés, mit hoznak a következő hónapok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A májusban mért 2,8 százalékos infláció júniusra 3,1 százalékra emelkedett, azaz egyelőre nem kell aggódni, az árak felfutása miatt. A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adat egyelőre igazolja a jegybank optimizmusát, hiszen a Magyar Nemzeti Bank 3,3 százalékos áremelkedést várt az év hatodik hónapjára.

Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok, valamint a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben, az üzemanyagokért 15,0 százalékkal, a dohányárukért 8,9 százalékkal kellett többet fizetni júniusban, mint egy évvel ezelőtt – mondta az adatok ismertetésekor Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője. Az előző év júniusához viszonyítva az élelmiszerek ára 3,4 százalékkal emelkedett. Ezen belül a vaj, vajkrém 12,2, a száraztészta 11,2 a tojás 10,1, a tejtermékek 9,0, a liszt 5,1, a baromfihús 4,6 százalékkal drágult, a cukor 22,1 százalékkal olcsóbb lett 12 hónap alatt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az utóbbi időben azért volt nagy az aggodalom, mert a forint az elmúlt két hónapban folyamatosan gyengült, s a május elején mért 314 forintos euróárfolyam július elejére történelmi mélypontra jutott, 330 forint fölé romlott. A 330 forintos határ áttörése után viszont jelentősen visszaerősödött a magyar fizetőeszköz – vélhetően a jegybank avatkozott be a védelmében –, s így egyelőre nem látszik az inflációs adaton a forint kiugró gyengülésének hatása.

Jól mutatja az infláció és a forint árfolyamának összefüggését, hogy a 3,1 százalékos adat, azaz a pénzromlás felgyorsulásának bejelentését követően 323,60 forintról 325,30 forintra romlott az árfolyam.

HIRDETÉS

Nagy kérdés, hogy miként alakul a forint árfolyama a jövőben: ha tovább tart a gyengülés, az megkérdőjelezheti a jegybank laza monetáris politikáját, többek között az alacsony kamatszintet. Ha ugyanis a forint gyengülése folytatódik, akkor nőnek az inflációs várakozások, s folytatódhat a gyorsuló pénzromlás. Ezt a vélekedést erősíti, az olaj világpiaci árának tartós emelkedése, a belső kereslet, a fogyasztás, valamint a bérköltségek tartós növekedése, gyengíti viszont, hogy a maginfláció – vagyis az áremelkedési trendet jelző pénzromlás, amelyet megtisztítanak a gyorsan változó hatásoktól – változatlanul 2,4 százalékon áll.

Az infláció alakulása Magyarországon, 1991-2018. január-június

A jegybank persze nincs egyszerű helyzetben, hiszen a már megindult nemzetközi kamatemelési hullámmal szemben nem tud hosszú ideig ellenállni, ugyanis a befektetők gyorsan kivonják a pénzüket az alacsony hozamot fizető magyar papírokból. Ha viszont kamatemelésbe kezd, akkor felgyorsul a hitelek törlesztőrészleteinek emelkedése – a folyamat, ha lassan is, de már megindult –, ez pedig, amint a devizahitelezés óta tudjuk, nem sok jót jelent.

HIRDETÉS

Érdemes lehet várni a forint átváltásával

Kicsi az esély, hogy visszaerősödjön a forint, inkább a mostani körül, esetleg kissé alacsonyabb szinten stabilizálódhat.

Látható tehát, hogy egy viszonylag egyszerűnek tűnő adat, mint az infláció alakulása, milyen sok tényezőtől függ, mennyire összefügg az egész magyar gazdaság állapotával. Jelenleg abban reménykedhetünk, hogy nem folytatódik a forint gyengélkedése, s így az infláció sem szabadul el.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,905lájkolóTetszik
3,623követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Belengették, hogy elveszik a Lánchídat, a tűzijátékot is onnan lőnék fel

Kilenc évig nem csináltak semmit, most kórusban aggódnak a Lánchídért, és miközben ezt teszik, küldenek a fővárosnak egy levelet, hogy szeretnék telepakolni a hidat bombákkal és rakétákkal – reagált Karácsony Gergely.