Kezdőlap Gazdaság Pénzeső: 20 m...

Pénzeső: 20 milliárdot költöttek négy minisztérium jutalmazására

Összesen 20,2 milliárd forintot költött a kormányzat arra, hogy a választás környékén megjutalmazza négy minisztérium dolgozóit – számolt be a 24.hu. A hírportál közérdekű adatigényléseiből kiderült, melyik minisztérium mennyit szánt jutalmakra. Egyes munkatársak akár 24 havi illetményüknek megfelelő összeget is kaphattak jutalomként. Ennek a feltétele az volt, hogy meghatározott összegű uniós támogatást sikerül-e időben lehívni és kifizetni a támogatottaknak.

HIRDETÉS

Bár itt bruttó összegekről van szó, a 24.hu számításai szerint így is több millió forintos jutalom juthatott átlagosan egy-egy dolgozóra. A legmagasabb a Nemzetgazdasági Minisztériumnál volt ez a szám, ott munkatársanként 4,8 millió forintra rúgott a plusz juttatás, de az összeg nyilván itt sem egyenlően oszlott el az érintettek között. A miniszterek döntöttek arról, hogy ki, milyen feltételekkel, mennyi jutalomban részesülhet.

A hírportál szerint ráadásul az unió egyelőre ki sem fizette a támogatások nagy részét, azt a magyar költségvetésből előlegezték meg. A költségből megelőlegezett uniós kifizetések május végéig elérték a 993 milliárdot, miközben alig 64 milliárd forint érkezett Brüsszelből. Júniusban sem javult látványosan a helyzet: az uniós projektek kifizetései 1118,4 milliárd forintnál tartottak, miközben fél év alatt 162 milliárd forint uniós bevétel érkezett.

A jutalomkeret minisztériumonként az alábbiak szerint alakult:

  • Miniszterelnökség: 3,3 milliárd
  • Nemzetgazdasági Minisztérium: 7,8 milliárd
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium: 4,8 milliárd
  • Emberi Erőforrások Minisztériuma: 4,3 milliárd

Ráadásul a jutalom forrásaként részben uniós pénzt használtak fel. A 24.hu úgy tudja, Brüsszelben várják a bónuszfizetésről szóló számlákat, és az uniós auditorok kezdettől árgus szemekkel figyelték az uniós támogatáskifizetések felpörgetésére szolgáló konstrukciót, de a kormánytisztviselők célfeladatában extrateljesítményt eddig nem fedeztek fel.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,083lájkolóTetszik
1,581követőKövetés
13,746feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Felejtsük el az elmúlt harminc évet – Magyar Hang-ajánló

Cserhalmi György-, Vágó Gábor-, és Lengyel Róbert-interjú, Hős utcai riport, panaszok a gyárból – kapható a friss szám!

Kiemelt cikkek