Garancsi rátette a kezét a Dürer Kertre

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kormányközeli körökhöz került a korábban a Nagycirkusz elszállásolására kinézett városligeti ingatlan, az MSZMP egykori pártfőiskolájának épülete – írta meg a 24.hu. A jelenleg a Dürer Kertnek otthont adó helyet Garancsi István ingatlanbefektető cége, illetve egy Fidesz-közeli tőkealap szerezte meg.

Az Ajtósi University Kft.-ben májusban szerzett tulajdonrészt a Dürer Befektetési Kft., ezt pedig csak néhány hónappal korábban hozta létre egy magánszemély. Nem sokáig maradt egyedül, a Garhartt Invest Zrt.-n keresztül pedig egyenesen a székesfehérvári futballklubot tulajdonó Garancsi társult mellé. Ő ezen a cégen keresztül érvényesíti többségi tulajdonosi jogait a százmilliárdos forgalmú Market Zrt.-ben is. A mellette megjelenő Közép-európai I. Magántőkealap megalapításában pedig Mészáros Lőrinc közeli ismerőse, Csík Zoltán is kivette a részét. A tőkealap tulajdonosai azóta az Equilor brókercég vezetői, azaz Szécsényi Bálint és Gereben András.

A 24.hu információi szerint az új helyzetben az épületek mostani bérlői harminc napos felmondási idővel bármikor az utcára tehetőek. A lap úgy tudja, a jelenlegi tervek egy a Liget projekthez közel eső luxusszállodáról szólnak, bár korábban még azért nézték ki a területet, hogy ott a cirkuszt szállásolják el. Úgy tűnik, NER-közelből nem is az a legfontosabb, hogy a tervbe vett ingatlanoknak helyt találjanak, hanem hogy az értékes területet a magukénak tudják. Korábban arról lehetett hallani, hogy a Dürer Kertnek 2020-ig szóló érvényes bérleti szerződése van.

Az épületegyüttest 2007-ben megszerző izraeli ingatlanfejlesztő társaság eredetileg szintén luxusszállót álmodott ide. Ehud Amir csapata akkor nagyjából hatmilliárdot fizetett a területért, ahol azóta a számos külföldi zenekart felléptető Dürer Kert üzemel. De zenekari próbatermek is működnek itt, ahogy egy irodapark is.

A szórakozóhely péntek délután reagált a hírekre. „A mai szikrázóan napfényes reggelen megjelent hírekre sem tudunk egyebet reagálni, mint annak előtte. Mivel a Dürer Kertnek semmi befolyása nincs arra, hogy ki vásárolja meg a klubot is magába foglaló ingatlant, illetve, hogy mik azzal a tervei, így csupán annyit tudunk mondani, hogy jelenleg az érvényes bérleti szerződésünk értelmében működünk és kívánunk működni mindaddig, amíg azt a terület tulajdonosa lehetővé teszi – bárki is legyen az" – olvasható az idén tízéves Dürer Kert közleményében.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.