HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Nincs megegye...

Nincs megegyezés, folytatódnak a gazdatünetések Szabolcsban

HIRDETÉS

Két forinttal lett volna hajlandó megemelni az ipari alma kilónkénti felvásárlási árát Szabolcsban az osztrák tulajdonú gyümölcsfeldolgozó, de a gazdák továbbra sem fogadják el az indokolatlanul alacsonynak tartott ajánlatot.

HIRDETÉS

A felek a múlt heti tiltakozások után szerdán ültek újra tárgyalóasztalhoz, de megegyezés nem született  – erről a tárgyaláson részt vevő Jakab István (Fidesz), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke beszélt lapunknak.

Az új ajánlat továbbra sem közelíti meg azt a 25 forint körüli árat, amelyet a szabolcsi gazdák reálisnak tartanának. A Magyarországon több gyümölcsfeldolgozót üzemeltő osztrák hátterű cég, az Austria Juice Hungary Kft. első, 13 forintos ajánlata miatt gazdatüntetések kezdődtek az anarcsi feldolgozóüzem környékén. A Magyar Hang a tiltakozások kirobbanása után kereste a céget, de nem reagáltak a megkeresésre.

13 forint az almáért? „Ennyiért egy kilót sem”

Ha nem változik a feldolgozó árajánlata, tényleg a fákon fog maradni a léalma, egyszerűen nem éri meg betakarítani.

Az érintett gazdák szerint a cég által kínált ár legfeljebb arra elég, hogy betakarítsák és beszállítsák a feldolgozóhoz a gyümölcsöt. Jakab István elmondása szerint a gazdák döntenek arról, hogy mi történik a terméssel, ha nem sikerül jobb árat elérni, de korábban több termelő is úgy nyilatkozott: inkább a fán hagyja az almát, mint hogy a megalázónak tartott áron beszállítsa a feldolgozónak, a demonstrációt pedig addig folytatják, amíg eredményt nem érnek el.

A korábbi tárgyalások során a cég azzal magyarázta, miért csak ennyit ad az ipari almáért, hogy óriási volt az almatermés Európában. Igaz, azt nem vették figyelembe, hogy Kínában viszont fagykárok miatt óriási a terméskiesés. Jakab István szerint a nagy európai termés nem indokol ilyen alacsony árat – nem csak a kínai terméskiesés miatt, hanem egyébként sem.

HIRDETÉS

Tíz évvel ezelőtt ajánlottak a feldolgozók már hasonló árat – 12 forintosat –, ám akkor 900 ezer tonna alma termett, most pedig Jakab István szerint – a szakemberek által előrejelzett – 700 ezer tonnát sem fogja elérni a termés. Közben a feldolgozók által előállított sűrítmény ára kétszerese a tíz évvel ezelőttinek.

„Ekkora elkeseredés még nem volt ebben a megyében, de ilyen aljas merénylet sem” – mondta lapunknak Jakab, aki már tárgyal arról a régóta érlelődő tervről, hogy a gazdák tulajdonában álló feldolgozót létesítsenek, és szerinte „más aduk” is vannak a gazdák kezében.

Korábban az érintett gazdák közül is sokan nyilatkoztak hasonlóan erős szavakkal a sajtónak, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács pedig megalázónak minősítette a 13 forintos árat.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,892lájkolóTetszik
2,413követőKövetés
16,792feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Orbán hamis mítoszt épít – Magyar Hang-ajánló

Németh Miklós- és Gémesi György-interjú; megszólal a „kutyagyilkos bisztró” pultosa; gyerekkönyvmelléklet; vajteszt. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

BAM

Egyvalami maradt feltáratlan: az emberek. A BAM-lakók BAM-lakók maradtak, nemigen vegyültek el, nem lettek ungváriak.