HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Nincs megegye...

Nincs megegyezés, folytatódnak a gazdatünetések Szabolcsban

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Két forinttal lett volna hajlandó megemelni az ipari alma kilónkénti felvásárlási árát Szabolcsban az osztrák tulajdonú gyümölcsfeldolgozó, de a gazdák továbbra sem fogadják el az indokolatlanul alacsonynak tartott ajánlatot.

HIRDETÉS

A felek a múlt heti tiltakozások után szerdán ültek újra tárgyalóasztalhoz, de megegyezés nem született  – erről a tárgyaláson részt vevő Jakab István (Fidesz), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke beszélt lapunknak.

Az új ajánlat továbbra sem közelíti meg azt a 25 forint körüli árat, amelyet a szabolcsi gazdák reálisnak tartanának. A Magyarországon több gyümölcsfeldolgozót üzemeltő osztrák hátterű cég, az Austria Juice Hungary Kft. első, 13 forintos ajánlata miatt gazdatüntetések kezdődtek az anarcsi feldolgozóüzem környékén. A Magyar Hang a tiltakozások kirobbanása után kereste a céget, de nem reagáltak a megkeresésre.

13 forint az almáért? „Ennyiért egy kilót sem”

Ha nem változik a feldolgozó árajánlata, tényleg a fákon fog maradni a léalma, egyszerűen nem éri meg betakarítani.

Az érintett gazdák szerint a cég által kínált ár legfeljebb arra elég, hogy betakarítsák és beszállítsák a feldolgozóhoz a gyümölcsöt. Jakab István elmondása szerint a gazdák döntenek arról, hogy mi történik a terméssel, ha nem sikerül jobb árat elérni, de korábban több termelő is úgy nyilatkozott: inkább a fán hagyja az almát, mint hogy a megalázónak tartott áron beszállítsa a feldolgozónak, a demonstrációt pedig addig folytatják, amíg eredményt nem érnek el.

HIRDETÉS

A korábbi tárgyalások során a cég azzal magyarázta, miért csak ennyit ad az ipari almáért, hogy óriási volt az almatermés Európában. Igaz, azt nem vették figyelembe, hogy Kínában viszont fagykárok miatt óriási a terméskiesés. Jakab István szerint a nagy európai termés nem indokol ilyen alacsony árat – nem csak a kínai terméskiesés miatt, hanem egyébként sem.

Tíz évvel ezelőtt ajánlottak a feldolgozók már hasonló árat – 12 forintosat –, ám akkor 900 ezer tonna alma termett, most pedig Jakab István szerint – a szakemberek által előrejelzett – 700 ezer tonnát sem fogja elérni a termés. Közben a feldolgozók által előállított sűrítmény ára kétszerese a tíz évvel ezelőttinek.

„Ekkora elkeseredés még nem volt ebben a megyében, de ilyen aljas merénylet sem” – mondta lapunknak Jakab, aki már tárgyal arról a régóta érlelődő tervről, hogy a gazdák tulajdonában álló feldolgozót létesítsenek, és szerinte „más aduk” is vannak a gazdák kezében.

Korábban az érintett gazdák közül is sokan nyilatkoztak hasonlóan erős szavakkal a sajtónak, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács pedig megalázónak minősítette a 13 forintos árat.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
R. Kiss Kornélia
R. Kiss Kornélia
Újságíró, a Magyar Hang alapító szerkesztőségének tagja, nyolc évig a Magyar Nemzet kulturális, majd belpolitikai rovatának munkatársa. Az Eurotopics európai sajtófigyelő magyarországi tudósítója. Minden érdekli.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,787lájkolóTetszik
2,965követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek