Önkéntesek tisztítják meg a Duna-partot és a Gellért-hegyet

Illegális szemétlerakó a Duna-parton, Budapesten Illegális szemétlerakó a Duna-parton, Budapesten (Fotó: Hulladékvadász)

Miközben a kreatív adózáshoz fogható nemzeti sporttá nőtte ki magát az illegális szeméthalmok összehordása, önkéntesek igyekeznek tisztábbá, szebbé tenni Budapestet.

Hirdetés

A hét végén két fővárosi akció is lesz: szombaton a Gellért-hegyen húznak kesztyűt önkéntesek a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány szervezésében, míg vasárnap a Duna-part megtisztítása lesz a program. Mindkét esemény a nemzetközi mozgalom, a World Cleanup Day 2018-as eseményéhez kapcsolódik. A szeptember 15-ére meghirdetett programhoz több mint 150 országból több millió ember csatlakozott.

Mint azt Szebényi Pétertől, az események szervezőjétől, a Hulladékvadász.hu weboldal főszerkesztőjétől megtudtuk, mindkét akció teljes egészében az önkéntesek munkájára épül, ám segítséget nyújt több közműszolgáltató is. A Gellért-hegyen összegyűjtött hulladékot a Főkert Zrt. fogja elszállítani, míg a Duna-parton a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. nyújt segítséget.

Táblacsere az agráriumban – Magyar Hang

Az elmúlt nyolc év kormányzásának egyik nagy vesztese a környezet- és a természetvédelem.

– Az alacsony vízállás a Duna partjára vonzza a bulizókat, akik rengeteg szemetet hagynak maguk után. Sajnos van arra is példa, hogy a kommunális hulladék is a lépcsőkön végzi. Ha a szemetet nem szedjük össze, akkor egy árhullámmal a Dunába kerül – fogalmazott Szebényi Péter, akitől megtudtuk azt is, nem egyértelmű, hogy a Duna-part, illetve a meder területe kinek a fennhatósága alá tartozik.

Hirdetés

Ez utóbbi kérdésben lapunk kereste a Fővárosi Önkormányzatot. Arra szerettünk volna választ kapni, hogy a Duna budapesti szakaszának közvetlen környezetéért ki felel, kinek a dolga volna a területet rendben tartani, illetve intézkedni az oda kihelyezett illegális szemét elszállításáról. Amint megérkezik a válasz, frissítjük cikkünket.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.