HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Ezen a hétvég...

Ezen a hétvégén örülhetnek a La Liga szerelmesei

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Bár továbbra sincs megegyezés a nagy kábelszolgáltatók és a TV2 csoport között, de a hétvégén mégis hozzájuthatnak heti rendes La Liga adagjukhoz a spanyol foci szerelmesei, mert a hispán bajnokság négy mérkőzését élőben közvetíti az alig százezer háztartás elérő Spíler2 adó mellett a nagy szolgáltatók kínálatában is elérhető Spíler1 is. Vagyis úgy tűnik, az Andy Vajna tulajdonában lévő TV2 csoport vezetői meghallották a hetek óta tajtékzó szurkolók hangját.

A TV2 témában kiadott közleménye szerint szeptember 14-én, 15-én és 16-án négy összecsapást is élőben követhetnek a nézők a csatornán. Elsőként péntek este 20:55-től a Huesca-Rayo Vallecano találkozót láthatják a La Liga rajongók, 15-én, szombaton 16:10-től a Real Sociedad-Barcelona, míg 20:40-től az Athletic Bilbao-Real Madrid összecsapást szurkolhatják végig élőben a Spíler1 nézői. Az előbbivel egy időben zajlik majd a Newcastle United–Arsenal mérkőzéssel, de az angol foci szerelmeseinek sem kell aggódni, ez a mérkőzés is élőben lesz látható szombaton a SuperTV2-n, 15:55-től. Vasárnapra is marad még izgalom, szeptember 16-án 20:40-től a Sevilla-Getafe mérkőzést közvetíti a csatorna.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

NER a gyakorlatban: leszólta Lőrincet, Andy sporttévéje kirúgta – Magyar Hang

Kedden még novemberig terveztek Kele Jánossal, vasárnap már nem kértek belőle. Indoklás nincs, de a 2Rule állhat a háttérben.

Azt egyelőre nem tudni, hogyan állnak a tárgyalások Magyar Telekommal és a UPC-vel, illetve arról sincs hír, hogy a mostani hétvégére tervezett „ajándék” egyszeri, vagy a várt megegyezésig rendszeres lesz a spanyol bajnokik közvetítése a Spíler1 adón. Az azonban biztos, hogy a DigiTV előfizetői továbbra sem láthatják a meccseket, mert a szolgáltató kínálatában a Spíler1 eddig sem szerepelt, s a Spíler2 sugárzásáról sem tárgyal a kábelszolgáltató.

HIRDETÉS

Eközben a 444.hu arról ír, hogy bár TV2-nél abban reménykedtek, hogy kormányzati hátszéllel megegyezésre lehet kényszeríteni a Magyar Telekomot, de erről szó sincs. A portál forrása szerint az angol, a spanyol bajnokság, valamint a Bajnokok Ligája mérkőzéseinek közvetítései jogaiért az idei évben összesen 5 milliárd körüli összeget fizetnek. A jelentős summát nem egyeztették a nagypolitikával, ezért hiába reménykedtek, hogy a kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló Magyar Telekomra nyomást gyakorolhatnak.

Amint arról már a Magyar Hang múlt heti, 17. számában részletesen beszámoltunk, a spanyol bajnokik közvetítése körül már hetek óta áll a bál.

Akkor a La Liga magyarországi képviselője, Diego Sánchez kérdéseinkre – köztük arra, hogy mekkora nézettséget ígért a TV2-csoport a közvetítési jogok elnyeréséért folyt versenyben, illetve hogy a kialakult helyzet nem jelent-e presztízsveszteséget a La Liga számára – a következőket válaszolta: „Kérdései kapcsán csak annyit tudok közölni, hogy a SpílerTV intenzíven tárgyal a műsorszolgáltatókkal, s mindannyian nagyon motiváltak, hogy a spanyol foci hívei az egész idényben jól szórakozzanak a spanyol bajnokság meccsein.”

HIRDETÉS

A két nagy magyar szurkolói csoport képviselői nem voltak ennyire diplomatikusak.

– Tisztában vagyunk vele, hogy a közvetítési jogok értékesítése és a televíziós csatornák megjelenése a szolgáltatóknál színtiszta üzlet. De ha már üzlet, akkor a spanyol foci szerelmesei hatalmas előfizetői bázist jelentenek, akik látni szeretnék a La Liga meccseket. Ezek az emberek most tanácstalanok, dühösek, és várják a megoldást. Én továbbra is bizakodva figyelem a fejleményeket, és nem tudom elképzelni, hogy hosszú távon fenn maradjon a jelenlegi állapot – nyilatkozta lapunknak a Real Madrid Magyar Szurkolói Egyesület alelnöke, Gyertyánági András.

Záborszky Iván, az Eurobarca szurkolói oldal főszerkesztője lapunknak elmondta, amikor megtudták, hogy a magyarországi közvetítési jogok a SpílerTV-hez kerültek, nem számítottak arra, hogy a közvetítésekkel problémák lesznek. Néhány héttel a bajnokság kezdete előtt azonban már voltak információk, hogy a Spílernek nehéz lesz megegyezni a kábelszolgáltatókkal. – Hogy kinek a hibája az egyezség hiánya, azt kívülállóként megállapítani nem lehet, mert nem tudjuk, mi hangzott el az egyeztetéseken. Valaki mindenképpen hibázhatott, mert úgy gondolom, későn kezdődhettek el a tárgyalások – mondta Záborszky Iván, aki abban reménykedik, hogy a válogatott mérkőzések miatti jövő heti szünet után, vagyis a La Liga negyedik fordulójának meccseit már közvetíteni fogják a nagyobb műsorszolgáltatók.

A jelek mindenesetre arra utalnak, a szurkolók felháborodása különösebben nem zavarja a tárgyaló feleket. A hangzatos szólamok ellenére – miszerint mindennél fontosabb a nézők kiszolgálása – mind a TV2-csoport, illetve a SpílerTV, mind az országos szolgáltatók számára fontosabbak az üzleti érdekek, mint a spanyol bajnokság szurkolóinak kiszolgálása.

Az pedig különösen érthetetlen, hogy a TV2-csoporthoz tartozó SpílerTV miért nem rakja át a La Liga közvetítéseket a Spíler1-re, vagy a cégcsoport más adójára addig, amíg nem sikerül egyezségre jutni a műsorszolgáltatókkal. Ez egyébként bevett szokás, hiszen a fontosabb sportesemények ütközésekor az M4 Sport adón megszokott versenyeket is átrakják egy másik közszolgálati adóra.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,963lájkolóTetszik
3,642követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek