Az önkormányzatoktól visszakért pénzzel kozmetikázza a hiányt a kormány

Az önkormányzatoktól visszakért pénzzel kozmetikázza a hiányt a kormány

Fotó: Facebook/Gémesi György

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gondban van a kormány, mert az unióval folytatott viták miatt nem utalja Brüsszel az uniós támogatásokat, s ezért az év első nyolc hónapjában 1646 milliárd forintra emelkedett az államháztartás hiánya. Ez az összeg jelentősen meghaladja az egész évre tervezett 1361 milliárd forintot.

Az elfutó hiányt valamiképpen kezelni kellene, információnk szerint ezért augusztusban az önkormányzatok levelet kaptak a Magyar Államkincstártól (MÁK), amelyben a kereskedelmi bankok betéti kamatánál 0,25 százalékkal magasabb kamatot ígért azoknak az önkormányzatoknak, amelyek legalább három évre lekötik a MÁK-nál tartott pénzüket.

Úgy tűnik, az ajánlat nem aratott nagy sikert, ezért dönthetett úgy a kormány szeptember 8-án, hogy az önkormányzatoknak és az állami vállalatoknak a választások előtt kifizetett uniós támogatások 50 millió forint fölötti fel nem használt részét szeptember 30-ig az államkincstárba kell utalni. Erről a Népszava számolt be pénteken. A Zoom.hu később már azt írta, az állami cégekre is vonatkozik az intézkedés. Becsléseik szerint százmilliárdos tétel is befolyhat így a kasszába.

Visszautaltatja az önkormányzatokkal a választás előtt kiosztott pénzeket a kormány - Magyar Hang

A Pénzügyminisztérium szerint csak technikai okai vannak, az Államkincstárnál kell tárolni a pénzt.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke lapunknak elmondta, a mostani intézkedés minden bizonnyal az államháztartási hiány kozmetikázását célozza. A polgármester arról is beszélt, hogy korábban már szó volt arról, hogy az önkormányzatok számláit 2018-tól a MÁK-nál kell vezetni, de ettől végül is visszalépett a kormány. Ha bevezetnék ezt a rendszert, az veszteséget jelentene a helyhatóságoknak, mert az egymással versengő kereskedelmi bankokkal szemben a nagy szervezetek tehetetlensége miatt az államkincstárnál magasabb a számlavezetési díj.

Gémesi kiemelte, az új rendszer idei bevezetése talán azért maradt el, mert a MÁK nincs felkészülve az önkormányzatoknál általánosan jellemző komoly készpénzmozgás kezelésére.

Gémesi a hét végén a Népszavának beszélt arról is, hogy a települések körül egyre fogy a levegő, s noha a kampányidőszakban a kormánypárt körömszakadtáig tagadta, hogy az önkormányzati jogkörök megnyirbálására készül, ez a mostani rendelkezés éppen ennek ellenkezőjét bizonyítja.

Kis falvak kerülhetnek padlóra, inkasszóval fenyegetik őket - Magyar Hang

Falugondnoki busza miatt került bajba több kistelepülés, Komlóska hónapokig nem kapna állami normatívát.

Bár a kormány a döntést azzal indokolta, hogy a kincstári számláról csak az adott fejlesztési célhoz kötődő kifizetések teljesíthetőek, Köteles László, Komlóska polgármestere szerint ez eddig is így volt.

– Ha elnyertünk például egy EFOP-pályázatot, akkor a saját önkormányzati számlavezető kereskedelmi bankunknál a pályázat kódjával nyitottunk egy alszámlát, és minden, a beruházással kapcsolatos költséget, például anyagvásárlás, megbízási díj, erről utaltunk. Az elektronikus ügyintézésnek köszönhetően átlátható és ellenőrizhető módon, órák alatt megtörténtek a tranzakciók. A Magyar Államkincstárral nincs ilyen internetes banki kapcsolatunk, vagyis visszatérünk majd az őskorba: kitöltünk egy papír alapú átutalási megbízást, azt levében feladjuk a MÁK címére, ő pedig majd napokkal később elutalja a nekünk járó pénzt. Azt a pénzt, amelyet egyébként az önkormányzat nyert el, nem az állam, mégis az utóbbi gyámkodik felette – mondta Köteles László a Népszavának.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.