HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Hiába a siker...

Hiába a sikerpropaganda, egyre többen keresnek az átlag alatt

HIRDETÉS

Nyomdafestéket nehezen tűrő jelzőkkel illették az átlagbérek emelkedéséről szóló kormányzati örömódákat az Azénpénzem.hu olvasói – írja honlapján a pénzügyi szakportál. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén júliusban 326,7 ezer forint volt az átlagkereset, ami egy év alatt 12,8 százalékos növekedést jelent. Egyre többen vannak azonban, akik ebből nem sokat éreznek.

HIRDETÉS

Ezt magyarázhatja, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése a statisztikákban ugyan megjelenik, azoknak a minimálbéreseknek azonban, akik zsebbe is kapnak pénzt, ez egyetlen fillér pluszt sem jelent.

A portál számításai azt mutatják, hogy amíg a KSH hivatalos statisztikája szerinti 2010-es átlagbérnél az adózók mintegy 38 százaléka keresett kevesebbet, addig ugyanez az adat 2016-ban már 43 százalék volt. Még nagyobb a lemaradás vidéken, ahol hat év alatt 46 százalékról 52 százalékra emelkedett az átlag alatt keresők aránya. Szabolcsban pedig 60 százalék fölötti arányról beszélhetünk. 

Mitől lesz itt osztrák életszínvonal? – Magyar Hang

A jegybank tanulmánya elismeri, az elmúlt 10-15 évben egyik kormány sem hajtotta végre azokat a reformokat, amelyek nélkül esélyünk sincs felzárkózni.

A gazdagabbak azonban egyre gazdagabbá válnak. Jól mutatja ezt, hogy 2015 és 2016 között a havi 1,66 millió forint feletti keresettel rendelkezők 11 százalékkal több jövedelmet vallottak be. Az általuk keresett összeg 2016-ban 545,5 milliárd forint volt. Még árulkodóbb az az adat, amely szerint a top százas jövedelmi listába tartozó magánszemélyek 2015-ben 130,5 milliárd forint jövedelmet vallottak be, ami egy év alatt csaknem negyedével, pontosan 23 százalékkal nőtt. Vagyis az átlagjövedelem emelkedésében komoly szerepe lehet a kiemelkedően jól keresők jövedelmének mind gyorsabb emelkedésének.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,387lájkolóTetszik
2,278követőKövetés
16,127feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az ostromló – Magyar Hang-ajánló

Karácsony Gergely-, noÁr- és Tóth Krisztina-interjú. Élet falun. Elveszti-e Pécset a Fidesz? Péntektől keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Szárnyaltak a zöld sasok, továbbjutott a Fradi a BL-ben

Kettős győzelemmel, 5-3-as összesítéssel jutott túl a Ferencváros a bolgár bajnok, a Ludogorec ellen a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében.

Adja, adom