Kezdőlap Gazdaság Kevés a kukás...

Kevés a kukás, sok a bulihuligán

Óriási problémát jelent továbbra is az önkormányzatoknak az illegális szemétlerakás. Ám legalább a közgondolkodás, ahogy a hulladékgazdálkodás gyakorlata is jelentős átalakuláson ment keresztül közben – főként a szelektív hulladékgyűjtés elterjedésének, valamint az EU által meghatározott irányelvek átültetésének köszönhetően.

HIRDETÉS

Mind kevesebben érik be morgolódással a szeméthegyek láttán, és ha mást nem is, bejelentést tesznek a település határában vagy épp központi utcáiban „felejtett” hulladékról. A szeméthegyek eltüntetésének már-már közösségépítő ereje van, legalábbis erre utal, hogy országszerte egyre több önkéntest mozgatnak meg a különböző köztisztasági programok.

– Ők hulladékvadásszá válva tehetnek bejelentést a weboldalon, amelyet egy letölthető mobilapplikáció is segít – mondta a Magyar Hangnak a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány által néhány éve elindított Hulladékvadász.hu oldal főszerkesztője, Szebenyi Péter. A portálon található egy illegális hulladéklerakatokat mutató térkép is, amely országszerte több mint háromezer szeméthegy helyét mutatja. A „legfertőzöttebb” országrész Budapest és környéke. Zuglóban, Ferencvárosban, a Hungária-gyűrű környékén és a nagyobb építkezésekhez közel, valamint az elhanyagoltabb zöld területeken a legrosszabb a helyzet.

Önkéntesek tisztítják meg a Duna-partot és a Gellért-hegyet – Magyar Hang

A kreatív adózáshoz fogható nemzeti sporttá nőtte ki magát az illegális szeméthalmok összehordása.

– Vállalt feladatunk – folytatta Szebenyi –, hogy rögzítjük az illegális szemétlerakással kapcsolatos bejelentéseket, amelyeket aztán továbbítunk az illetékes szerveknek, önkormányzatoknak. Sok esetben az jelenti a problémát, hogy nem tudni pontosan, kinek a területén áll a szemét, és ki az illetékes – fogalmazott. Arra is van példa, hogy a közterületi felelősség sem egyértelmű. Ilyen terület például a fővárosi Duna-part. Ott szeptember közepén zajlott szemétszedési akció, amire azért volt szükség, mert az alacsony vízállás miatt bulizók lepték el a part menti lépcsőket – óriási szemetet hagyva maguk után. A hatóságok nehezen tudnak fellépni, egy felírt rendszám például nem bizonyító erejű.

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy Budapest IX. kerületében nemcsak a jelenleg is zajló építőipari beruházások, hanem a szaporodó szeméthegyek is egyre több bosszankodást okoznak. Szerkesztőségünk közelében, a Balázs Béla utcában bő egy hónapon át kellett kerülgetni a járdán hagyott, szétrohadt kanapét és több sitteszsákot is – a téma az utcán hevert. Az önkormányzatnál többször bejelentést tettünk, ám érdemi eredményre a nyári szabadságolások utánig kellett várni. Szintén beszámoltunk a józsefvárosi, hírhedt Diószegi és Szeszgyár utcában tapasztalható áldatlan állapotokról. Ez utóbbiról is érdeklődtünk az önkormányzatnál, ám semmilyen formában nem kaptunk választ.

A nyári szezonra is marad a bűz a Balaton partján – Magyar Hang

Hiába ígérték a választás előtt a bezárását, továbbra is megkeseríti a környék életét a királyszentistváni hulladékfeldolgozó.

Az FKF Nonprofit Zrt.-nél azt közölték: elsősorban a hulladékrakodói, járműkezelői és köztisztasági takarítói munkakörben szembesülnek azzal, hogy nincs elég dolgozójuk, folyamatosan várják a jelentkezőket. – A munkaerőhiány miatt előfordulhatnak csúszások egyes tevékenységeinknél, akadozhat a szolgáltatás folyamatossága, amelyet hétvégi munkavégzéssel igyekszünk pótolni – tájékoztattak. Érdemes tudni, hogy az FKF csak a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő szilárd burkolatú területekről szállítja el az illegális hulladékot, erre a feladatra idén 30 millió forintot fordítanak.

Az ügy súlyosságát a kormány is érzékeli: a Népszava számolt be arról, hogy a kabinet már megkezdte a szakmai egyeztetést a civil szervezetekkel egy olyan javaslatról, amelynek értelmében a jövőben a szemetelés bűncselekménynek minősülhetne.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 20. számában jelent meg, 2018. szeptember 28-án.

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 20. számban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,714lájkolóTetszik
1,844követőKövetés
14,590feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Már nincs demokrácia” – Magyar Hang-ajánló

Szél Bernadett-, Ungár Péter- és Szent-Iványi István-interjú, Karácsony Gergely-esszé, fehérvári vendégmunkások, belgrádi és bocskaikerti riport – és még sok más az 50. Magyar Hangban!

Kiemelt cikkek

Zavar támadt az ellenzéki összefogásban Pécsett

Mellár Tamás nem támogatja az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltjét. Az általa vezetett egyesület többsége viszont nem ért egyet vele.