HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Kevés a kukás...

Kevés a kukás, sok a bulihuligán

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Óriási problémát jelent továbbra is az önkormányzatoknak az illegális szemétlerakás. Ám legalább a közgondolkodás, ahogy a hulladékgazdálkodás gyakorlata is jelentős átalakuláson ment keresztül közben – főként a szelektív hulladékgyűjtés elterjedésének, valamint az EU által meghatározott irányelvek átültetésének köszönhetően.

HIRDETÉS

Mind kevesebben érik be morgolódással a szeméthegyek láttán, és ha mást nem is, bejelentést tesznek a település határában vagy épp központi utcáiban „felejtett” hulladékról. A szeméthegyek eltüntetésének már-már közösségépítő ereje van, legalábbis erre utal, hogy országszerte egyre több önkéntest mozgatnak meg a különböző köztisztasági programok.

– Ők hulladékvadásszá válva tehetnek bejelentést a weboldalon, amelyet egy letölthető mobilapplikáció is segít – mondta a Magyar Hangnak a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány által néhány éve elindított Hulladékvadász.hu oldal főszerkesztője, Szebenyi Péter. A portálon található egy illegális hulladéklerakatokat mutató térkép is, amely országszerte több mint háromezer szeméthegy helyét mutatja. A „legfertőzöttebb” országrész Budapest és környéke. Zuglóban, Ferencvárosban, a Hungária-gyűrű környékén és a nagyobb építkezésekhez közel, valamint az elhanyagoltabb zöld területeken a legrosszabb a helyzet.

Önkéntesek tisztítják meg a Duna-partot és a Gellért-hegyet – Magyar Hang

A kreatív adózáshoz fogható nemzeti sporttá nőtte ki magát az illegális szeméthalmok összehordása.

HIRDETÉS

– Vállalt feladatunk – folytatta Szebenyi –, hogy rögzítjük az illegális szemétlerakással kapcsolatos bejelentéseket, amelyeket aztán továbbítunk az illetékes szerveknek, önkormányzatoknak. Sok esetben az jelenti a problémát, hogy nem tudni pontosan, kinek a területén áll a szemét, és ki az illetékes – fogalmazott. Arra is van példa, hogy a közterületi felelősség sem egyértelmű. Ilyen terület például a fővárosi Duna-part. Ott szeptember közepén zajlott szemétszedési akció, amire azért volt szükség, mert az alacsony vízállás miatt bulizók lepték el a part menti lépcsőket – óriási szemetet hagyva maguk után. A hatóságok nehezen tudnak fellépni, egy felírt rendszám például nem bizonyító erejű.

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy Budapest IX. kerületében nemcsak a jelenleg is zajló építőipari beruházások, hanem a szaporodó szeméthegyek is egyre több bosszankodást okoznak. Szerkesztőségünk közelében, a Balázs Béla utcában bő egy hónapon át kellett kerülgetni a járdán hagyott, szétrohadt kanapét és több sitteszsákot is – a téma az utcán hevert. Az önkormányzatnál többször bejelentést tettünk, ám érdemi eredményre a nyári szabadságolások utánig kellett várni. Szintén beszámoltunk a józsefvárosi, hírhedt Diószegi és Szeszgyár utcában tapasztalható áldatlan állapotokról. Ez utóbbiról is érdeklődtünk az önkormányzatnál, ám semmilyen formában nem kaptunk választ.

A nyári szezonra is marad a bűz a Balaton partján – Magyar Hang

Hiába ígérték a választás előtt a bezárását, továbbra is megkeseríti a környék életét a királyszentistváni hulladékfeldolgozó.

Az FKF Nonprofit Zrt.-nél azt közölték: elsősorban a hulladékrakodói, járműkezelői és köztisztasági takarítói munkakörben szembesülnek azzal, hogy nincs elég dolgozójuk, folyamatosan várják a jelentkezőket. – A munkaerőhiány miatt előfordulhatnak csúszások egyes tevékenységeinknél, akadozhat a szolgáltatás folyamatossága, amelyet hétvégi munkavégzéssel igyekszünk pótolni – tájékoztattak. Érdemes tudni, hogy az FKF csak a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő szilárd burkolatú területekről szállítja el az illegális hulladékot, erre a feladatra idén 30 millió forintot fordítanak.

Az ügy súlyosságát a kormány is érzékeli: a Népszava számolt be arról, hogy a kabinet már megkezdte a szakmai egyeztetést a civil szervezetekkel egy olyan javaslatról, amelynek értelmében a jövőben a szemetelés bűncselekménynek minősülhetne.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 20. számában jelent meg, 2018. szeptember 28-án.

HIRDETÉS

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 20. számban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,248lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek