HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság A pénzvilág v...

A pénzvilág vezetői szerint az oktatásra és egészségügyre kellene költeni

HIRDETÉS

Mintegy harmincezer embert mozgat meg a napokban a világ egyik legrangosabb gazdasági eseményének tartott konferenciasorozat, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank éves találkozója.

HIRDETÉS

Az október 8-án kezdődött rendezvényt idén Indonézia turistaparadicsomában, Balin, annak is az egyik legexkluzívabb helyszínén, Nusa Dua-ban tartják, ahová mintegy tizenötezer résztvevő érkezett: a tagállamok jegybankelnökei, pénzügyminiszterei, a bankvilág, a gazdasági tudományok, a magánszektor és a civil szféra prominensei.

Hullámvölgy előtt? Máig nem hevertük ki a hitelkatasztrófát – Magyar Hang

A Lehman Brothers tíz évvel ezelőtti csődjéhez kötik a nyugati világ egyik legnagyobb válságának kitörését. Vajon megismétlődhet a múlt?

Tíz évvel a globális pénzügyi válság kitörése után az IMF már a konferenciát megelőző napokban felhívta a figyelmet, eladósodottság szempontjából a világgazdaság nehezebb helyzetben van, mint 2008-ban, a világ adósságállománya 182 ezer milliárd amerikai dollárra rúg, ami jóval több az egy évtizeddel ezelőtti értéknél. Kedden kiadott prognózisukban a korábban meghatározott 3,9 százaléknál 0,2 százalékkal szerényebbre módosították a GDP világszinten várható idei növekedését.

Az egy hetes rendezvényen mintegy kétezer megbeszélést, workshopot rendeznek, ahol elemzik többek között a megtorpanás okait: a protekcionista intézkedéseket, az USA és Kína közötti kereskedelmi háborút, az ebből fakadó szűkülő gazdasági lehetőségeket. Egyre világosabb: az amerikai kamatemelések, a csökkenő befektetési lehetőségek rendkívül érzékenyen érintik a feltörekvő piacokat, így többek között Délkelet-Ázsiát, Latin-Amerikát, Törökországot. Gyengülő nemzeti valutát, növekvő bizonytalanságot és helyi politikai feszültségeket szülnek.

HIRDETÉS

Jó példa erre a házigazda Indonézia, ahol a jövő tavaszi választásokra készülve a jelenlegi mérsékelt elnököt gyakran támadják harcosabb muszlim vonalat képviselő ellenfelei az egyre gyengébb rúpia és az ebből fakadó gazdasági nehézségek miatt. Márpedig az ország a számos nehézség közepette is mindent megtesz a pozitív nemzetközi megítélésért.

Újra belobbant a tűzgyűrű – Hogy érhette felkészületlenül Indonéziát a szökőár? – Magyar Hang

Nincs elég ivóvíz, élelem, az elcsigázott túlélők az utórengésektől félve nem mernek hazatérni – sokszor nincs is hová.

Még ki sem heverték az elmúlt hetek több ezer halálos áldozatot követelő földrengéseit, a cunami pusztítását, az év pénzügyi eseményén legjobb arcukat mutatják. A pénzvilág krémje a konferenciák mellett ízelítőt kap az indonéz és balinéz kultúra és gasztronómia legjavából, illetve az ország ideális befektetési lehetőségeket is igyekszik felvillantani vendégeinek. Akik nem jöttek üres kézzel, az IMF elnök-vezérigazgatója, Christine Lagarde például a Valutaalap 2 milliárd rúpia értékű adományát hozta a földrengés és a cunami áldozatainak.

És mit javasolnak a világnak a gondok orvoslására? Egyik fő üzenetük szerint, a tagállamok döntéshozói akkor tesznek legtöbbet, ha a jövőben kiemelten invesztálnak az emberi erőforrásokba. Vagyis az állampolgárok egészségügyi, oktatási, szociális védelmének kérdésköre nagyobb hangsúlyt kap. Ennek érdekében a Világbank rangsorolni fogja a tagállamokat az úgynevezett humán erőforrás index szerint, amely figyelembe veszi a gyermekek, felnőttek egészségi állapotát, a fiatalok 18 éves koráig elérhető oktatás minőségét – remélve, hogy a tagállamokban párbeszédet indítanak az egészségügy és az oktatás fontosságát, illetve fejlesztési lehetőségeit illetően.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,920lájkolóTetszik
2,833követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 67. – Leleplezzük Orbán alagútját

Dévényi István vendégei Gergely Márton, a HVG vezető szerkesztője és Tompos Ádám, a Magyar Hang újságírója.

Orbán maga a kockázat