A kormány megszünteti a lakástakarékok állami támogatását

Lakáskulcs Fotó: Unsplash/rawpixel

Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek hétfőn, amely alapján a kormány megszüntetné a lakástakarékpénztári konstrukciók állami támogatását.

Hirdetés

A Fidesz úgy érzi, a 20 éve működő lakástakarék-konstrukció állami támogatása nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak. A szöveg szerint idén több mint 70 milliárd forintra rúghat már összesen a lakástakarékokra adott állami támogatás mértéke, miközben 2010 óta a négy lakástakarékpénztári szolgáltató közel 60 milliárd forint extraprofitot realizált.

Új lakás a használt felújítása helyett

A jövőben új lakások megvételére szeretnék rábírni a lakosságot. Nem véletlen, hogy a kormányzati támadás egyik fő oka, hogy szerintük a megtakarításokból jellemzően nem új lakásokat vásároltak, ezért Bánki indoklásában azt írta, a csok jobban szolgálja a kormány céljait a lakhatási támogatások területén. Vélhetően azt szeretnék, ha a jövőben az kapjon lakástámogatást, aki gyereket is vállalna a lakásvásárlás mellé. Bánki Erik az indoklásban azt emelte ki, hogy „számos esetben nem is közvetlen lakáscél valósult meg, hiszen a megtakarítást a futamidő végén akár medence vagy szauna építésére is fel lehet használni”. Az eddig a lakástakarékokra fordított források a jövőben többek között a csok további bővítésének pénzügyi fedezetét biztosíthatják – írta a politikus. Hozzátette: 2015-ös bevezetés óta a csok több mint 90 ezer család számára biztosított támogatást, közel 250 milliárd forint értékben.

Bánki az ügyben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a terveik szerint felmenő rendszerben vezetnék ki a programot, így az indítvány az eddig megkötött szerződéseket nem érinti, azokra a futamidő végéig jár az évi maximum 72 ezer forintos állami támogatás, ám a törvény hatályba lépését követően új lakástakarékpénztári szerződést állami támogatással már nem lehet kötni. Nem véletlen a nagy kormányzati igyekezet, a törvényjavaslatot extragyorsasággal akarja a kormánypárt áterőltetni az Országgyűlésen, és a Fidesz elképzelése alapján a lakástakarékokra vonatkozó törvénymódosítást már kedden el is fogadhatják, szerdán pedig ki is hirdetik.

Arra a kérdésre, hogy van-e elképzelés a csok feltételeinek változtatására, Bánki Erik azt mondta: a frakció elvárása az volt, hogy a lakástakarékpénztárak támogatása az otthonteremtési programokban realizálódjon jövőre. Arra kérték a kormányt, hogy ezt minél előbb tárgyalja meg – tette hozzá. Kérdésre válaszolva közölte: a törvény hatálybalépésnek napja attól függ, mikor fogadja el azt a parlament.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a parlamentben napirend előtt arról beszélt, hogy a lakáskasszák állami támogatásának megvonásával a Fidesz ismét azt a társadalomfilozófiát próbálja érvényesíteni, hogy több jusson annak, akinek több van.

„A Fidesz elefántja újból beszabadult a porcelánboltba: egyik napról a másikra szünteti meg a lakáscélú előtakarékosság mögötti állami lábat. Ezzel honfitársaink tízezrei számára üzeni azt: nem fontos a jövőjük tervezése Magyarországon. A csok-ra való kormányzati hivatkozás legalábbis álszent: az eddigi igénybe vevők jó része nem képes más támogatási formát elérni, mivel vagy a bankok utasítják el őket, vagy a program egyszerűen nem terjed ki lakáscéljaikra. A Jobbik a probléma megoldása érdekében benyújtja komplex otthonteremtési javaslatcsomagját” – írta közleményében Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke.

Még lehet kötni

Mint a Magyar Hang megtudta, aki a régi feltételek mellett szeretne lakástakarékot kötni, az még az úgynevezett mozgó ügynököknél megteheti. Utóbbiaknak ugyanis 30 napos határidővel kell a rendszerben érdekelt pénzintézetek számára a megkötött szerződéseket leadni, azaz az érvénybe lépés előtt már aláírt lakástakarék megállapodások mindenképpen érvényesek lesznek, vagyis az állami támogatást biztosítják az ügyfeleknek.

A jelenlegi ismeretek alapján abból tudunk kiindulni, hogy az ügyfél aláírásának dátuma lesz a mérvadó. Ha tehát a szolgáltató ügynökével kitöltjük az ajánlattételi űrlapot és alá is írjuk a törvény hatályba lépéséig, jogosultak lehetünk az állami támogatásra – írta közleményében a Bank360.hu pénzügyi szakportál.

Emellett viszont van más lehetőségünk is. Megoszthatjuk meglévő szerződésünket több közeli hozzátartozó között, ha nekik nincs még ilyen megtakarításuk. Ezzel a lépéssel eddig a számlanyitási díjon lehetett spórolni (hiszen a havi betét összege is osztódik így, de nincs akadálya, hogy azt megemeljük), de az igazi előnye most abban van, hogy a megosztott szerződések minden tekintetben megegyeznek az eredetivel, így a kezdődátumban is.

Valamint módosíthatunk a futamidőn is, ha kitoljuk mondjuk tíz évre, akkor arra az időre is jár az állami támogatás – hangsúlyozza a szakportál.

Komoly hatása lehet a lakáshelyzetre

– Amennyiben jelen formájában fogadják el a törvénymódosító javaslatot, annak komoly hatása lehet a lakásproblémák megoldására, hiszen rengeteg embernek, a statisztikák szerint a lakosság 15 százalékának van lakástakarékpénztári szerződése – nyilatkozta a Magyar Hangnak Balogh László, az ingatlan.com elemzője.

Másfél millió magyar él olyan lakásban, ahol súlyos gondok vannak – Magyar Hang

Továbbra sem látható szándék egy átfogó, a szociális különbségeket csökkentő lakáspolitika megalkotására – állapítja meg a Habitat for Humanity.

Hirdetés

– Még ha nem is lakásvásárlásra használják fel mindig a megtakarított összeget, azért jelentős segítség volt egy-egy korszerűsítés, lakásbővítés esetén a lakástakarék számlán összegyűjtött összeg. Annál is inkább, mert kiszámítható támogatási formáról van szó, viszonylag jelentős állami támogatással. Nem tudni persze, hogy elfogadják-e, s ha igen, jelenlegi formájában-e az elképzelést, de ha igen, akkor jelentősen csökkenhet a lakástakarékok szerepe a lakáscélú megtakarítások piacán. Így nehezebb lesz a felújítási célra előteremteni a szükséges forrást, illetve a lakáshitelhez az önrészt. Nemcsak arról van szó, hogy évente a 72 ezer forintos állami támogatás tűnik el, de tisztában kell lenni azzal is, hogy ez a pénz évente akár 240 ezer forint saját tőkét is megmozgat, és bevonz a lakáspiacra.

– Miután a korábbi hírek arról szóltak, hogy nem megszűnni, hanem csak csökkenni fog az állam támogatás összege, s mert egyelőre még csak javaslatról van szó, az is elképzelhető, hogy a jelenlegi 30 százalékos állami támogatás 20 százalékra csökken, ami azért kevésbé drasztikus változást jelentene – tette hozzá Balogh László.

Súlyos gond a magyar lakásokkal

Jelenleg Magyarországon 1,5 millióan élnek olyan lakásban, amellyel súlyos minőségi problémák vannak – derült ki a Habitat for Humanity Magyarország október elején publikált éves jelentéséből. A 4,4 millió magyarországi lakóingatlan nagyjából 80 százaléka nem felel meg a korszerű műszaki és energetikai szempontoknak, azaz a magyarok többségének lakhatási költségeit és életminőségét különösen rosszul érintik az épületállomány fizikai jellemzői.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.