A Mészáros-cégek százmilliárdos túlárazással dolgoztak az elmúlt években

Mészáros Lőrinc és az Echo TV sztárjai. Milliárdokat ők nem kapnak, közös fotót igen (Fotó: Facebook) Mészáros Lőrinc és az Echo TV sztárjai. Milliárdokat ők nem kapnak, közös fotót igen (Forrás: Facebook)

Kilencvenhat milliárd forintos felárral vállalták el a közbeszerzéses feladatokat a felcsúti expolgármester cégei – számolta össze a 444. Mindezt onnan lehet tudni, hogy a pályázatokon kötelező kitölteni, a kiíró szerint mennyit ér a szóban forgó munka. A lap egy példával indít: 2015 végén írtak ki pályázatot a Szántód-Kőröshegy és a Balatonszentgyörgy közti vasútvonal korszerűsítésére. Ezt a munkát előzetesen 55,5 milliárd forintra taksálták, de egy évvel később végül 72 milliárdos ajánlat érkezett be egy három céges konzorciumból. Ennek tagja volt egy Mészáros-cég, az R-Kord, az utóbbiba mostanra beolvadt V-Híd Zrt., valamint a Swietelsky Vasúttechnika. (Szerencsére ennek is az a Homlok Zsolt volt ekkor a vezetője, aki később Mészáros Lőrinc veje lett.) Gyorsan ki is jött a határozat, hogy a projekt keretét 53 milliárd forintról felemelik 72,4 milliárdra.

Hirdetés

A fő cég, a Mészáros és Mészáros Kft. 2013-tól fogva rohamosan nőtt, a 9,7 milliárdos bevétel négy év alatt, 2017-re 19,7 milliárdosra duzzadt. Jól megy tehát az üzlet, amihez hozzájárulnak a túlárazások is. Érdemes csak a szentendrei szennyvíztisztító telepet említeni, aminek fejlesztését 1,7 milliárd forintos értékben írták ki. A Mészáros és Mészáros Kft., valamint az EuroAszfalt végül egy közös, 4,7 milliárdos ajánlattal nyertek, tehát majdhogynem a háromszorosát kérték el az összegnek.

Az R-Kord kvázi a Simicska Lajoshoz kötődő Közgép szerepét vette át, a milliárdossal történő összeveszés után ide csordogáltak a közpénzek. Az említett balatonszentgyörgyi vasútvonal ügyében indult volna a Simicska-cég is, de azt a tendert végül érvénytelenítették, és az R-Kord vitte az üzletet a fentebb is részletezett felárral.

A Mészáros gyermekeiről elnevezett Fejér B.Á.L.-t csupán 2015. június 17-én jegyezték be, de egy hónappal később már 828 milliós megbízást nyert a West Hungária Bauval közösen. A tervezett ár egyébként 815 millió forint volt. A 2015-ös 1,1 milliárd forintos bevétel tavaly már 10,2 milliárd forintra rúgott. A zsámbéki Zichy-kastély felújítására volt olyan cég, ami félmilliárdért olcsóbban vállalta volna a munkát, de 1,7 milliárdért végül mégis a Mészáros-cég vihette az üzletet.

A 444 számításai alapján így csak ez a három Mészáros-érdekeltség különböző konzorciumok tagjaként 96 milliárdos felárral csinálta meg a vállalt munkákat.

Hirdetés

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.