HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság A Mészáros-cé...

A Mészáros-cégek százmilliárdos túlárazással dolgoztak az elmúlt években

HIRDETÉS

Kilencvenhat milliárd forintos felárral vállalták el a közbeszerzéses feladatokat a felcsúti expolgármester cégei – számolta össze a 444. Mindezt onnan lehet tudni, hogy a pályázatokon kötelező kitölteni, a kiíró szerint mennyit ér a szóban forgó munka. A lap egy példával indít: 2015 végén írtak ki pályázatot a Szántód-Kőröshegy és a Balatonszentgyörgy közti vasútvonal korszerűsítésére. Ezt a munkát előzetesen 55,5 milliárd forintra taksálták, de egy évvel később végül 72 milliárdos ajánlat érkezett be egy három céges konzorciumból. Ennek tagja volt egy Mészáros-cég, az R-Kord, az utóbbiba mostanra beolvadt V-Híd Zrt., valamint a Swietelsky Vasúttechnika. (Szerencsére ennek is az a Homlok Zsolt volt ekkor a vezetője, aki később Mészáros Lőrinc veje lett.) Gyorsan ki is jött a határozat, hogy a projekt keretét 53 milliárd forintról felemelik 72,4 milliárdra.

HIRDETÉS

A fő cég, a Mészáros és Mészáros Kft. 2013-tól fogva rohamosan nőtt, a 9,7 milliárdos bevétel négy év alatt, 2017-re 19,7 milliárdosra duzzadt. Jól megy tehát az üzlet, amihez hozzájárulnak a túlárazások is. Érdemes csak a szentendrei szennyvíztisztító telepet említeni, aminek fejlesztését 1,7 milliárd forintos értékben írták ki. A Mészáros és Mészáros Kft., valamint az EuroAszfalt végül egy közös, 4,7 milliárdos ajánlattal nyertek, tehát majdhogynem a háromszorosát kérték el az összegnek.

Az R-Kord kvázi a Simicska Lajoshoz kötődő Közgép szerepét vette át, a milliárdossal történő összeveszés után ide csordogáltak a közpénzek. Az említett balatonszentgyörgyi vasútvonal ügyében indult volna a Simicska-cég is, de azt a tendert végül érvénytelenítették, és az R-Kord vitte az üzletet a fentebb is részletezett felárral.

A Mészáros gyermekeiről elnevezett Fejér B.Á.L.-t csupán 2015. június 17-én jegyezték be, de egy hónappal később már 828 milliós megbízást nyert a West Hungária Bauval közösen. A tervezett ár egyébként 815 millió forint volt. A 2015-ös 1,1 milliárd forintos bevétel tavaly már 10,2 milliárd forintra rúgott. A zsámbéki Zichy-kastély felújítására volt olyan cég, ami félmilliárdért olcsóbban vállalta volna a munkát, de 1,7 milliárdért végül mégis a Mészáros-cég vihette az üzletet.

A 444 számításai alapján így csak ez a három Mészáros-érdekeltség különböző konzorciumok tagjaként 96 milliárdos felárral csinálta meg a vállalt munkákat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,387lájkolóTetszik
2,278követőKövetés
16,127feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az ostromló – Magyar Hang-ajánló

Karácsony Gergely-, noÁr- és Tóth Krisztina-interjú. Élet falun. Elveszti-e Pécset a Fidesz? Péntektől keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Szárnyaltak a zöld sasok, továbbjutott a Fradi a BL-ben

Kettős győzelemmel, 5-3-as összesítéssel jutott túl a Ferencváros a bolgár bajnok, a Ludogorec ellen a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében.

Adja, adom