HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Lakástakaréko...

Lakástakarékok: Németh Szilárd és Hoppál Péter is medencére költi a pénzt?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A Jobbik népszavazást szeretne a lakástakarék támogatásának megtartásáért – közölte a napokban több parlamenti képviselőt is veszítő párt alelnöke, Z. Kárpát Dániel pénteken. A párt szerint a kormány arcátlan módon szüntette meg a lakáscélú előtakarékosság állami támogatását. Ezzel fiatalok és idősebbek tízezreit zárták ki az otthonteremtést segítő lehetőségek közül, mivel a legtöbben nem tudják igénybe venni a családi otthonteremtési kedvezmény szigorú rendszerét. Ezért a Jobbik törvényjavaslatban követeli az állami támogatás további biztosítását az előtakarékosság rendszerében. Úgy látják, mivel a „parlament probléma-megoldó erejének a Fidesz–KDNP egyértelmű fékezőjévé vált”, népszavazást kezdeményeznek a lakástakarék megtartása érdekében. Kérdésüket már eljuttatták a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

HIRDETÉS

Az ügyben rejlő lehetőséget a Momentum is felismerte, ők már szerdán bejelentették, hogy népszavazást kezdeményeznek. Kérdésük így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény szerinti lakás-előtakarékosság állami támogatását az Országgyűlés terjessze ki a megkötésre kerülő lakás-előtakarékossági szerződésekre is?”. Ezzel lényegében azt kérdeznék, adjon-e az állam támogatást a jövőben is a lakástakaréki befizetésekre.

Lázár betiltaná a dohányzást – itt a Flaszter 10. adása – Magyar Hang

A műsorvezető ezúttal Balogh Roland. Vendégei: Torkos Matild és Pápay György.

A köztudatba az olimpiai népszavazási kezdeményezésével berobbanó, ám az áprilisi választáson a parlamenten kívül maradó Momentum a kormánypárti képviselők vagyonnyilatkozata alapján összeszedte, melyik fidesz–KDNP-s politikusnak van lakáspénztári megtakarítása. Azaz miközben maguk is rendelkeznek lakás-takarékpénztári számlával, megszavazták a befizetésekre adott állami támogatás megszüntetését. A 14 érintett között nagy neveket is találni: Böröcz László, Fónagy János, Németh Szilárd, Hoppál Péter, Révész Máriusz és Szatmáry Kristóf egyaránt felmarkolhatja az állami támogatást.

HIRDETÉS

A lakás-takarékpénztári megtakarításokra adott 30 százalékos állami támogatást villámtempóban szüntette meg a parlament kormánypárti kétharmada. Hétfőn nyújtotta be az erről szóló javaslatot Bánki Erik fideszes képviselő, kedden pedig már meg is szavazták az indítványt. Az indoklás szerint azért kellett felszámolni az 1996 óta működő megtakarítási forma állami támogatását, mert az nem elég hatékony, túlságosan nagy hozzájárulást kíván az államtól. Idén több mint 70 milliárd forintjába kerül a támogatás a büdzsének. Ráadásul – érvelnek azóta is fideszes politikusok – a lakáskassza alapjában véve kis összegű megtakarítást eredményez, amely nem segíti a lakásvásárlást, a felújításra szánt pénzt pedig szerintük olykor szauna vagy medenceépítésre használták fel az emberek.

Nem tudják még a Fidesznél, mi lesz a lakástakarék után – Magyar Hang

A csokkal valami lesz, de hogy mi, az még rejtély. A Bankszövetség nagyon nem örül, a megtakarítási hajlandóságot kellene erősíteni szerintük.

A Fundamenta elnök-vezérigazgatója ezzel szemben azzal érvelt, hogy az állami támogatási büdzsé ugyan 60-70 milliárd forint körül volt idén, de ez mind az ügyfeleké, emellett a lakástakarékok 110 milliárd forintnyi bevételt generálnak a gazdaságnak és ezzel az államkasszának, tehát nettó pozitív eredményről beszélünk az állam oldaláról.

Kedd óta már nem lehet olyan lakás-takarékpénztári szerződéseket kötni, amire az állam biztosítana támogatást. Az utolsó napokban megrohamozták az emberek az ezzel foglalkozó bankokat, üzletkötőket. A már megkötött szerződéseket nem érinti a módosítás, de azokat meghosszabbítani már nem lehet.

A Ténytár friss felmérése szerint a kormány ezen lépésének kétharmados az elutasítottsága.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,248lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek