Lakástakarékok: Németh Szilárd és Hoppál Péter is medencére költi a pénzt?

Lakástakarékok: Németh Szilárd és Hoppál Péter is medencére költi a pénzt?

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Jobbik népszavazást szeretne a lakástakarék támogatásának megtartásáért – közölte a napokban több parlamenti képviselőt is veszítő párt alelnöke, Z. Kárpát Dániel pénteken. A párt szerint a kormány arcátlan módon szüntette meg a lakáscélú előtakarékosság állami támogatását. Ezzel fiatalok és idősebbek tízezreit zárták ki az otthonteremtést segítő lehetőségek közül, mivel a legtöbben nem tudják igénybe venni a családi otthonteremtési kedvezmény szigorú rendszerét. Ezért a Jobbik törvényjavaslatban követeli az állami támogatás további biztosítását az előtakarékosság rendszerében. Úgy látják, mivel a „parlament probléma-megoldó erejének a Fidesz–KDNP egyértelmű fékezőjévé vált”, népszavazást kezdeményeznek a lakástakarék megtartása érdekében. Kérdésüket már eljuttatták a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Az ügyben rejlő lehetőséget a Momentum is felismerte, ők már szerdán bejelentették, hogy népszavazást kezdeményeznek. Kérdésük így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény szerinti lakás-előtakarékosság állami támogatását az Országgyűlés terjessze ki a megkötésre kerülő lakás-előtakarékossági szerződésekre is?”. Ezzel lényegében azt kérdeznék, adjon-e az állam támogatást a jövőben is a lakástakaréki befizetésekre.

Lázár betiltaná a dohányzást - itt a Flaszter 10. adása - Magyar Hang

A műsorvezető ezúttal Balogh Roland. Vendégei: Torkos Matild és Pápay György.

A köztudatba az olimpiai népszavazási kezdeményezésével berobbanó, ám az áprilisi választáson a parlamenten kívül maradó Momentum a kormánypárti képviselők vagyonnyilatkozata alapján összeszedte, melyik fidesz–KDNP-s politikusnak van lakáspénztári megtakarítása. Azaz miközben maguk is rendelkeznek lakás-takarékpénztári számlával, megszavazták a befizetésekre adott állami támogatás megszüntetését. A 14 érintett között nagy neveket is találni: Böröcz László, Fónagy János, Németh Szilárd, Hoppál Péter, Révész Máriusz és Szatmáry Kristóf egyaránt felmarkolhatja az állami támogatást.

A lakás-takarékpénztári megtakarításokra adott 30 százalékos állami támogatást villámtempóban szüntette meg a parlament kormánypárti kétharmada. Hétfőn nyújtotta be az erről szóló javaslatot Bánki Erik fideszes képviselő, kedden pedig már meg is szavazták az indítványt. Az indoklás szerint azért kellett felszámolni az 1996 óta működő megtakarítási forma állami támogatását, mert az nem elég hatékony, túlságosan nagy hozzájárulást kíván az államtól. Idén több mint 70 milliárd forintjába kerül a támogatás a büdzsének. Ráadásul – érvelnek azóta is fideszes politikusok – a lakáskassza alapjában véve kis összegű megtakarítást eredményez, amely nem segíti a lakásvásárlást, a felújításra szánt pénzt pedig szerintük olykor szauna vagy medenceépítésre használták fel az emberek.

Nem tudják még a Fidesznél, mi lesz a lakástakarék után - Magyar Hang

A csokkal valami lesz, de hogy mi, az még rejtély. A Bankszövetség nagyon nem örül, a megtakarítási hajlandóságot kellene erősíteni szerintük.

A Fundamenta elnök-vezérigazgatója ezzel szemben azzal érvelt, hogy az állami támogatási büdzsé ugyan 60-70 milliárd forint körül volt idén, de ez mind az ügyfeleké, emellett a lakástakarékok 110 milliárd forintnyi bevételt generálnak a gazdaságnak és ezzel az államkasszának, tehát nettó pozitív eredményről beszélünk az állam oldaláról.

Kedd óta már nem lehet olyan lakás-takarékpénztári szerződéseket kötni, amire az állam biztosítana támogatást. Az utolsó napokban megrohamozták az emberek az ezzel foglalkozó bankokat, üzletkötőket. A már megkötött szerződéseket nem érinti a módosítás, de azokat meghosszabbítani már nem lehet.

A Ténytár friss felmérése szerint a kormány ezen lépésének kétharmados az elutasítottsága.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.