Kezdőlap Gazdaság MNB: drágán d...

MNB: drágán dolgozik a magyar bankrendszer

A magyar bankrendszer nagyon drágán dolgozva ért el kiemelkedő jövedelmezőséget az elmúlt években, ami a gazdaság számára is jelentős plusz terhet jelent. Vagyis a gazdaság szereplői és lakosság is drágán jut a pénzügyi szolgáltatásokhoz. Nem mindegy ugyanis, hogy 10 egység profit 100 egység bevétel és 90 egység kiadás segítségével érnek el, vagy 70 egység bevétellel, és 60 egység kiadással – röviden így lehet összefoglalni a Magyar Nemzeti Bank alelnökének és igazgatójának a jegybank honlapján megjelent elemzését.

HIRDETÉS

Nagy Márton és Banai Ádám felhívja a figyelmet, hogy a régióban mindössze Bulgária és Románia esetében találhatunk ilyen összetételt, míg a régióból Észtország, Csehország és Szlovénia bankrendszere is sokkal kisebb ráfordítással éri el magas profitját.

Ezt magyarázhatja, hogy a magyar bankrendszer jóval kevesebb ügyfelet ér el, hitelt helyez ki, mint például a cseh bankrendszer. A magyar bankok GDP-arányos hitelállománya a vállalatok esetében ugyan csak 4 százalékponttal kisebb, de a háztartásoknál már 16 százalékpont a különbség. Ez az eltérés természetesen részben következik az eltérő átlagos hitelösszegekből is.

A horvát példa után miben bízhatnak a magyar devizahitelesek? – Magyar Hang

Örömteli ugyan, hogy a szlovének után a horvát devizahitelesek számára is megnyílt a lehetőség, hogy megszabaduljanak az igazságtalanul nyakukba varrt árfolyamkockázat terheitől, de tudni kell, hogy hazánkban alapvetően más a helyzet.

A hazai bankok tudatos költségcsökkentése, hatékonyság növelése szükséges. Ez segítene mérsékelni az ügyfelek terheit, amely nemzetgazdasági szempontból is kiemelten fontos. A digitális megoldások előtérbe kerülése az egyik tényező lehet ennek elérésében, s ez lehetővé teszi a kapacitások dinamikusabb fel- és leépítését is.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

23,187lájkolóTetszik
1,033követőKövetés
11,707feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Dolgoznék, de már nem kellek – Magyar Hang-ajánló

2019. évi harmadik számunk jelenik meg január 18-án, pénteken. Keressék a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Kiemelt cikkek