Befurakodna az állam a nyugdíjpénzek piacára – Jöhet a „nyugdíjaskötvény”?

Nyugdíjas férfi ül a padon (Fotó: Unsplash/Huy Phan) Fotó: Unsplash/Huy Phan

Sokakat tölt el nyugtalansággal a lakástakarékokhoz kapcsolt állami kedvezmény megszüntetése, és nemcsak azért, mert többé nem lehet – ahogy a törvényjavaslat indoklása fogalmaz – „medencét és szaunát” építeni állami forintokból. Az igazi gond az, hogy a kormány – cseppet sem elegáns, viszont annál váratlanabb módon – október közepén lényegében két nap alatt döntött romba egy több mint húsz éve fennálló üzletágat. Nem csoda, ha piaci szereplők már most kutatják a jeleket, melyik lesz a következő szektor, amelyet mindenáron „rendbe kíván tenni” az állam.

Kezdhetnek aggódni az önkéntes kasszák?

Hirdetés

A felfokozott hangulatra jellemző, hogy az utóbbi napokban elég volt egyetlen odavetett mondat, és máris lázas spekulációba kezdett a sajtó. Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy konferencián számolt be arról, hogy szervezete azt javasolja: a magyar állam a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára is lépjen be, mert „alulteljesítők vagyunk e téren nemzetközi összevetésben”. Javaslatukat már le is tették a kormány asztalára, de részleteket nem árult el. Ezzel szinte egy időben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felvetette: garanciarendszert kellene létrehozni az önkéntes nyugdíjkasszák, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak esetében is, mivel ezeket nem fedik le a jelenlegi védelmi alapok. Ezt megelőzően, a nyár folyamán már kiderült, hogy 2019-ben a munkáltatók nem fizethetnek kedvezményesen a munkavállalók önkéntes pénztáraiba, ami önmagában kérdésessé teszi a szektor jövőjét.

„Vissza az állami támogatást a lakástakarékoknak!” – Magyar Hang

A Jobbik visszaállítaná a lakástakarék-pénztárakban megspórolt összeg után járó évi harminc százalékos állami támogatást – erről beszélt lapunknak Z. Kárpát Dániel.

Az információmorzsákat összerakva egyesek már látni vélik az új irányt: az állam akar belépni a hosszú távú nyugdíj-megtakarítások piacára, és – attól függően, hogy ez milyen formát ölt – ennek áldozatul eshetnek az ugyancsak mintegy két évtizedes múltra visszatekintő önkéntes kasszák is.

Jó lenne egy garanciaalap?

– Úgy látom, hogy a pénztári szektor helyzetét komplex módon újragondolja a pénzügyi felügyeletet betöltő jegybank – nyilatkozta a találgatások kapcsán lapunknak Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke. Jelenleg a pénztárak megtakarítása mögött a felügyelet szigorú, napi ellenőrzése áll, de garanciaalap valóban nincs, igaz, eddig nem is volt komoly gond a szektor működésével.

A jegybank szerint azonban logikus lépésről van szó. Mint a Portfolió.hu-nak írt válaszukban megfogalmazták: „az önkéntes pénztárak vagyona az elmúlt időszakban örvendetesen megnőtt: a nyugdíj-, egészség- és önsegélyező pénztárak együttes vagyona 2018. június 30-án mintegy 1440 milliárdot, ebből a tagok egyéni számláján lévő tartalék 1417 milliárd forintot tett ki”. Már csak a közbizalom növelése szempontjából is indokoltnak tartják tehát a garanciarendszer kiterjesztését a szektorra. Ha lenne ilyen alap, ebből lehetne fizetni a kártérítést egy kassza fizetésképtelensége esetén, összege pedig megegyezhetne a már meglévő garanciaintézményekével, azaz legfeljebb 100 ezer euró (mintegy 30 millió forint) lehetne. A jegybank hangsúlyozza: „a tagdíjat fizető önkéntesnyugdíjpénztár-tagok terhei semmilyen módon nem növekednének a pénztári garanciaalap létrehozásával”.

Babakötvény után nyugdíjaskötvény?

Azzal Kravalik Gábor is egyetért, hogy az új rendszer az öngondoskodásba vetett bizalmat erősíti. Ugyanakkor szerinte a célt el lehetne érni a meglévő négy garanciaalap valamelyikének kiterjesztésével is, mivel az önkéntes nyugdíjkasszák nonprofit szervezetek, így a vagyont valójában háttérintézmények (például pénzintézetek, letétkezelők) kezelik. Az Országos Betétbiztosítási Alap a hitelintézeti betéteseket, a Befektető-védelmi Alap a tőkepiaci szolgáltatásokat igénybe vevőket, a Kártalanítási Alap a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási ügyfeleket, a Pénztárak Garancia Alapja pedig a megmaradt magánnyugdíjpénztári tagokat védi. Ez utóbbi tűnik logikus választásnak, ha az önkéntes kasszák egy meglévőhöz csatlakozhatnának.

Lakástakarékok: Németh Szilárd és Hoppál Péter is medencére költi a pénzt? – Magyar Hang

A Jobbik népszavazási kérdésével a Nemzeti Választási bizottsághoz fordult. A Momentum is hasonlóan cselekedett.

Ami az ÁKK vezetőjének megnyilvánulását illeti, egyesek látatlanban egyből azt a következtetést vonták le, hogy jön az állami önkéntes nyugdíjpénztár. Szakértők azonban egyelőre úgy értelmezik a konferencián elhangzottakat, hogy a szervezet inkább állampapírokba terelné a nyugdíjcélra félrerakott pénzeket. Feltételezések szerint ennek eszköze lehetne például a Babakötvényhez hasonló hosszú lejáratú „nyugdíjaskötvény”, amelyet sokféleképpen – akár állami támogatással, adókedvezménnyel – lehet vonzóvá tenni ahhoz, hogy elcsalogassa a pénzt a jelenlegi kasszáktól. Ha viszont mégis megjelennének az állami pénztárak, sőt: biztosítók, az a jelenlegi nyugdíjrendszer teljesen új alapokra helyezését is jelentené, amelynek következményei beláthatatlanok.

Hirdetés

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 24. számában jelent meg, 2018. október 26-án.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 24. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.