Kezdőlap Gazdaság Fejlesztésre ...

Fejlesztésre jött, luxusautóra és milliós fizetésekre ment el az uniós támogatás

Feljelentést tett az Innovációs és Technológiai Minisztérium uniós támogatások körüli korrupciós ügyek miatt – írja a 24.hu. A nyomozást július 26-án rendelte el a Fővárosi Főügyészség, és a NAV bűnügyi főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya folytatja, jelenleg ismeretlen tettes ellen.

HIRDETÉS

A PAN-LNG beruházására csaknem 20 millió euró összköltséget hagytak jóvá, amiből 17 millió az elszámolható rész, a CFB projektet 13,5 millió euróra lőtték be, amiből a támogatható rész 11,6 millió euró volt. A támogatás egy biogáz- és földgáz-cseppfolyósító üzem, elosztóállomások, kúthálózat és 20+20 töltőállomás kiépítésére szólt. Az előlegbe kapott brüsszeli pénz elfogyott, ám az egyelőre nem látszik, hogy ezekből bármi is megvalósult volna. Ráadásul az uniós országok számára mintának szánták a beruházást, és nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánították.

A megbízásokat ugyanaz a konzorcium nyerte el, melybe a koordinátor Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület, a Pannon Fuel Kft. (korábban E-Star-Esco Kft.), az LNG-Tech Kft., és a One PR Kft. tartozott. A projekt központi szereplője Domanovszky Henrik az MGKKE elnöke, aki ezzel egy időben a Pannon Fuel 100 százalékos, és az LNG-Tech 50 százalékos tulajdonosa is volt. Lánya, Domanovszky Andrea pedig az egyesület alelnöke és a Pannon Fuel ügyvezetője volt.

A feljelentés szerint Domanovszky a bruttó 2.9 millió forintos elnöki juttatása mellett korlátlan gépkocsihasználatot, valamint egy projektvezetői szerződés alapján még havi kétmillió forintot kapott. A megbízási szerződés tárgya megegyezett a munkaszerződésben leírt munkakörével. Emellett más megbízási szerződéseket is kötött, ez alapján volt olyan hónap amikor 4-5 millió forintot szivattyúzott ki a projektből. A lánya 8,8 millió forintért kapott projektmenedzseri megbízást. A vizsgálat azt is kiderítette, hogy havi 600 ezer forintért béreltek autót melyet a Domanovszky család magáncélokra használt. A bankszámlakivonatok szerint pedig Domanovszky Andrea „megszámlálhatatlan esetben” használta saját célra a céges bankkártyáját. Ezzel hatmilliós hiányt okozott.

Emellett számos nemzetközi szálat is feltártak, melyek során Domanovszkyhoz és a Pannon Fuel-alapító Soós Csabához köthető szingapúri és lengyel cégekkel kötött valós ellenszolgáltatás nélküli szerződésekkel, túlárazásokkal, valamint fedezet nélküli váltókkal okoztak milliós károkat.

Amennyiben nem sikerül megmenteni a csőd szélére juttatott beruházást, az uniós támogatások teljes összege, 28,6 millió euró, megközelítőleg 9,2 milliárd forint veszhet el.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,083lájkolóTetszik
1,581követőKövetés
13,746feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Felejtsük el az elmúlt harminc évet – Magyar Hang-ajánló

Cserhalmi György-, Vágó Gábor-, és Lengyel Róbert-interjú, Hős utcai riport, panaszok a gyárból – kapható a friss szám!

Kiemelt cikkek