Ellentétes az uniós joggal a magyar mobilfizetési rendszer

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb magyar jogszabályt buktatott el az Európai Bíróság. A szervezet döntése értelmében ellentétes az uniós joggal, hogy hazánkban a nemzeti mobilfizetési rendszert kizárólagosan egy állami vállalat működteti – írja a Napi.hu.

Hazánkban 2014 júliusa óta az állami tulajdonú Nemzeti Mobilfizetési Zrt. működteti a mobilfizetési rendszert, amely rendszer használata kötelező a közterületi parkolási, a közúthasználati és a személyszállítási díj, valamint az állami szervezetek által nyújtott egyéb szolgáltatásokhoz kapcsolódó díj mobilfizetésénél.

Az Európai Bizottság korábban azt állapította meg, hogy a Magyarország által elfogadott nemzeti mobilfizetési rendszer jogellenes állami monopóliumnak minősül, és így sérti a szolgáltatásokról szóló irányelv rendelkezéseit, valamint a letelepedés szabadságát és a szolgáltatásnyújtás szabadságát. Ezért kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet indított az Európai Bíróság előtt.

A magyar érvelés szerint ha a nemzeti mobilfizetési rendszer keretében nyújtott szolgáltatások az irányelv hatálya alá tartoznak, azok általános gazdasági érdekű szolgáltatásnak minősülnek, ahol az irányelv alkalmazása korlátozásoknak van alávetve.

A nemzeti mobilfizetési rendszernek magyar állami irányítás alatt álló vállalkozás által történő kizárólagos üzemeltetése ellentétes az uniós joggal - mondta ki az Európai Bíróság mai ítéletében.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.