HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Akár öt évet ...

Akár öt évet is csúszhat Paks 2

HIRDETÉS

Akár 2032-ig is elhúzódhat Paks 2 néven futó beruházás – írja a Népszava. A napilap egyrészt arra alapozza állítását, hogy az atomerőmű bővítésében részt vevő szakemberek is egyre gyakrabban emlegetik ezt a dátumot, másrészt arra, hogy Orbán Viktor is célzott már erre. A miniszterelnök ugyanis úgy fogalmazott moszkvai látogatása során: igyekeznek betartani a hivatalosnak számító 2026-27-es határidőt, de a beruházás rengeteg technikai kérdést vet fel, ilyennek nevezte például az Oroszország számára ismeretlen európai uniós bürokratikus gyakorlatát.

HIRDETÉS

Forrásaik szerint az orosz tervek tartalma, formája és minősége nem elégíti ki az EU-s előírásokat. A már említett Orbán–Putyin találkozó is azért jött létre a Népszava forrásai szerint, hogy a két vezető tisztázza a csúszások okozta feszültségeket.

A lap emlékeztet arra is, hogy négy és fél éve a magyar kormány váratlanul gigantikus hitelmegállapodást kötött Oroszországgal az új paksi erőmű finanszírozásáról, a kormány még 2023-as céldátumot jelölt ki az első blokk átadására. Ám amikor a megállapodást törvénybe foglalták, abban már nem szerepelt a határidő, az átadás időpontja pedig csúszni kezdett. Az orosz hitelt bemutató törvény elfogadásakor már arról volt szó, hogy azt a kormány 2025-ig használhatja fel, és 2026-tól kezdi törleszteni. Egy korabeli EU-s dokumentum szerint a két fél 2024-26-os átadásban állapodott meg.

Aszódi Attila, az erőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár 2015-ben még 2023-24-es átadásról, illetve az azt követő másfél éves próbaüzemről beszélt, vagyis arról, hogy az erőmű ténylegesen 2025-26-ban állhat üzembe. Tavaly év végére, amikorra az EU megadta az összes szükséges engedélyt, már 2026-27-es átadást emlegettek.

Az Országos Atomenergia Hivatal tavaly év végén adta ki a Paksi Atomerőmű 4. blokkjának üzemidő-hosszabbítási engedélyét. A négy blokk meghosszabbított működési engedélye így 2032 és 2037 között jár le. Amennyivel előbb készül el az új blokk, annyi ideig együtt működik a régiekkel.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,205lájkolóTetszik
1,978követőKövetés
15,190feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Be a pártba – Magyar Hang-ajánló

Gulyás Márton-, Döme Zsuzsanna-, Nényei Pál- és Krusovszky Dénes-interjú. Kórházból ukrán munkásszálló Újpesten? Egy Németországba költözött család története. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek