HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Családi házba...

Családi házba bejegyzett cég végzi a szemétügyi behajtást

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Családi házba jegyezték be, és nyilvánosan elérhető telefonszámát sem találni annak a kis nyírségi kft-nek, ami a szemétügyi behajtást végzi az egész országban – számolt be róla a 24.hu. A céget az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szerződtette arra, hogy vegye át az ügyfelek díjfizetési ügyét. A Pepp and Cars Kft.-nek az ún. Kukaholding által felhalmozott adósságokkal kell kezdenie valamit.

HIRDETÉS

A tavaly év végén kiírt közbeszerzésen a Díjbeszedő Zrt.-vel közösen 7,6 milliárdos keretet elnyerő cég ugyanakkor mindössze négy főből áll. Ehhez képest a kukaholding számára 160 fős apparátus áll rendelkezésre, a káoszt mégsem tudta megoldani. A fizetési hajlandóság ugyanis a díjbeszedés két évvel ezelőtti központosítása miatt nagyot esett, és a számlázó szoftver sem túlzottan működött. Akadt, ahol például több mint egy évet késett a csekkek kiküldése. Az NHKV Zrt. idővel már azt sem tudta pontosan, hova ment ki a számla, és ki nem fizetett.

A kukaholding számlázási rendszerét több mint 700 millió forintból fejlesztették ki Garancsi István üzleti partnerei, de a befektetett összegek nem látszottak jól hasznosulni. Így külső partnerként a Díjbeszedő Holding zrt. nevű állami céget bízták meg, ahhoz viszont különös módon betársult a 2016-ban mindössze 19 milliós forgalmat bonyolító Pepp and Cars Kft. A cég eddig főleg élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozott. A szemétügyi behajtás végrehajtására a vállalkozás egész céghálót szervezett, alvállalkozókat hívott be, akik újabb alvállalkozókat szerződtettek. Végül a több százezer ügyfél személyes adatai és tartozásai a kft.-k, bt.-k, egyéni vállalkozások kezében kötöttek ki.

Hulladékkáosz: elérte a Fidesz Gémesi György lemondását – Magyar Hang

Látva a kialakult helyzetet, ismerve a politikai szándékokat döntött a lemondásáról.

HIRDETÉS

A Pepp and Cars-nak honlapja sincs, a kukaholding által közzétett Adatkezelési Szabályzatban pedig nincs meg az a link, ahonnan az alvállalkozók listáját el lehetne érni. A megadott számon emellett egy olyan férfi jelentkezik be, akinek állítása szerint tíz éve nincs köze a céghez. Az alvállalkozók a 24.hu birtokába került levelezés szerint egyébként a NAV-ra való hivatkozással igyekeznek belátásra bírni az ügyfeleket. A 2012-es hulladéktörvény egyébként lehetővé tenné azt is, hogy a milliárdok beszedését az adóhatóságra bízzák. Viszont a nem fizetők pontos listájának híján erre a megoldásra nem támaszkodhattak.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala egyébként a napokban állapította meg, hogy az egész hulladékgazdálkodási rendszer problémákkal küzd, és senki nincs ösztönözve a jó gyakorlatok folytatására. A 33 oldalas dokumentumot a jövő nemzedékek szószólója, Bándi Gyula jegyezte, aki szerint a hulladékgazdálkodásban a „szennyező fizet” elvének kellene érvényesülnie. A problémákat mutatja például, hogy a hulladéklerakási járulékot a hulladéktermelő helyett a közszolgáltató fizeti, miközben annak keletkezését nincs lehetősége mérsékelni. Emellett a környezetvédelmi szempontok sem épülnek be megfelelően a miniszteri szintű döntésekbe. Bándi jelentése szerint továbbá az NHKV Zrt. tényleges jogkövetkezmények nélkül végzi a tevékenységét.

A hulladékszállítási problémák bizottságának tagja, Balla György egyébként arról tájékoztatta a 24-et, hogy szóba sem került az NHKV megszüntetése. A fideszes képviselő szerint rendszerszintű változtatások nem szükségesek. Így a csökkentett rezsi emelése sem került szóba. Balla szerint a mostani helyzet egy lakásfelújításhoz hasonlít, amikor az éppen aktuális állapotok csúnyának tűnhetnek, de azok egy „szép állapot” előfeltételei.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,223lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek