HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság A jegybanki k...

A jegybanki kapcsolat ápolási díja 800 millió forint

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Eddig több mint 800 millió forint adófizetői pénzt költött el a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) arra a négy külföldi kapcsolattartó irodára, amit Hamburgban, Párizsban, Rómában és New Yorkban nyitott meg – értesült a 24.hu. A jegybank Buenos Airesben is hasonló iroda megnyitását tervezi.

A jegybank külföldi kapcsolattartó irodái az MNB indoklása szerint a működési területük jegybankjaival, fontosabb pénzügyi és gazdasági intézményeivel tartják a kapcsolatot. Többek közt tájékoztatókat készítenek az adott ország, gazdasági, pénzügyi folyamatairól; figyelemmel kísérik az egyetemek monetáris politika körébe tartozó képzéseit, az új tudományos munkákat, szakmai konferenciákat, és ezekről beszámolókat készít; valamint különféle rendezvényeken képviselik az MNB-t.

Az euróban és amerikai dollárban megadott költségek összesítve mai árfolyamon több mint 807 millió forintnál tart a számláló, nem számítva az országonként változó adó kifizetését.

Az 2014-ben derült ki, hogy a jegybank külföldi irodákat nyit, ekkor az MNB honlapján hirdették meg az irodavezetői és elemzői munkaköröket. Akkor azzal érveltek, hogy korábban is működött hét külföldi MNB-iroda, amelyeket pénzügyi központokban nyitottak meg (Tokióban, Frankfurtban, New Yorkban, Párizsban, Zürichben, Londonban és Bejrútban). Ezeket az irodákat aztán sorra bezárták, és azóta az MNB feladatköre is átalakult.

HIRDETÉS

A jegybank mégis az új képviseletek megnyitása mellett döntött, az első irodát nem egy pénzügyi központnak számító városban, hanem Hamburgban nyitották meg 2015 júliusában. Azóta a jegybank az 55 négyzetméteres iroda bérlésére 107 millió forintot költött. A 2015 augusztusában Párizsban megnyitott mindössze 31,5 négyzetméteres iroda bérlésére eddig 143 millió forintot fordítottak, míg a 49 négyzetméteres római irodára csaknem 100 millió forintot. A legdrágább bérlés a 2017 szeptemberében New Yorkban megnyílt irodáé, ez az eltelt egy év alatt majdnem 60 millió forintba került.

Az ezekben a külhoni irodákban dolgozók lakhatási támogatására a képviseletek megnyitása óta csaknem 200 millió forintot költöttek. Az irodákban alkalmazott munkatársak bérére és egyéb juttatásaira pedig összesen nettó 201 millió forintot költött a jegybank.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,729lájkolóTetszik
3,478követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek