HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Rendőrségi ra...

Rendőrségi razzia a Deutsche Bank központjában

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Rendőrök és ügyészek razziáztak a legnagyobb német kereskedelmi bank, a Deutsche Bank frankfurti központjában, mert a bank néhány dolgozója pénzmosás gyanújába keveredett – jelentett az angol nyelvű német Deutche Welle hírtévé. Több másik városban is razziáztak, összesen 170 német rendőr lepte el a bank németországi irodáit.

Az Index által is idézett hatósági eljárás előzménye a 2016-os Panama-iratok kapcsán indult nyomozás. A két évvel ezelőtti kiszivárogtatással a panamai, offshore szolgáltatásokkal foglalkozó Mossack Fonseca ügyvédi iroda több millió dokumentuma került nyilvánosságra, ebből pedig több ismert politikus, sportoló, színész és multicég olyan pénzügyi tranzakciói váltak ismertté.

A német ügyészség és nyomozók azt akarják kideríteni, hogy segítettek-e a Deutsche Bank dolgozói bűnözői csoportoknak offshore fiókcégeket alapítani és az illegális bevételeiket ezeknek a számláira utalni. Mindezt a gyanú szerint a bank brit Virgin-szigeteken bejegyzett leányvállalatán keresztül tették, amelynek a Financial Times cikke szerint csak 2016-ban 900 ügyfele volt és 311 millió eurós forgalmat bonyolított. A nyomozáshoz iratokat és elektronikus dokumentumokat foglalnak le. A Deutsche részvényárfolyama a razzia hírére 3 százalékkal esett a tőzsdén.

Hullámvölgy előtt? Máig nem hevertük ki a hitelkatasztrófát – Magyar Hang

2008. szeptember 15-éhez, az amerikai Lehman Brothers befektetési bank csődjének bejelentéséhez kötődik a nyugati világ egyik legnagyobb válságának kitörése, amely alapjaiban rengette meg, majd térítette új irányba a világgazdaságot.

HIRDETÉS

Nem ez lenne az első alkalom, hogy a Deutsche Bankot pénzmosással vádolják. 2017-ben a bankot 630 millió dollárra bírságolták a brit és amerikai hatóságok, mert a német cég neve felmerült egy orosz pénzmosási üggyel kapcsolatban. Egy másik ügyben pedig kiderült, hogy a német bank segített a dán Dankse Bank észtországi leányvállalatának nagyjából 200 milliárd eurónyi gyanús pénz mozgatásában.

A Deutsche Bank nem tartozik a jó hírű pénzintézetek közé

A Deutsche Bank nem tartozik a jó hírű pénzintézetek közé. Számost botrányos ügyükkel elérték, hogy a világ legmocskosabb bankjaként tartják számon. Az elmúlt tíz évben számos esetben bírságolták meg dollárban milliárdos nagyságrendű összegekkel.

Csak 2008 és 2016 között a különböző csalások miatt több mint 9 milliárd dollár büntetést kellett kifizetnie.

Hat éve például 202,3 millió dollár büntetést kellett fizetnie azért, hazudott az Amerikai Városfejlesztési Minisztériumnak az egyik amerikai leányvállalata, a MortgageIT által kibocsátott jelzáloghitelek minőségéről, ezzel pedig hozzájárult az amerikai jelzálogpiacról indult gazdasági válsághoz. A Deutsche Bank 1999 és 2009 között számtalan olyan hitelt bocsátott ki, amelyeket jó minőségűként tartottak nyilván, és amelyek után állami támogatást vettek igénybe, annak ellenére, hogy a hitelek nagy része szinte az első pillanattól kezdve késedelmes volt, 39 ezer hitelből 12,5 ezer be is dőlt.

A horvát példa után miben bízhatnak a magyar devizahitelesek? – Magyar Hang

Örömteli ugyan, hogy a szlovének után a horvát devizahitelesek számára is megnyílt a lehetőség, hogy megszabaduljanak az igazságtalanul nyakukba varrt árfolyamkockázat terheitől, de tudni kell, hogy hazánkban alapvetően más a helyzet.

HIRDETÉS

Öt éve, 2013-ban a Massachusetts-i pénzügyi felügyelet 17,5 millió dollár pénzbüntetésre ítélte a Deutsche Bankot, mert nem megfelelően informálta a befektetőit arról, hogyan is működnek, és mit is tartalmaznak azok az adósságkötelezvények, amelyeket a bank közel 10 milliárd dollár értékben értékesített.

A Deutsche Bank londoni pénzintézetének a magyar pénzügyi felügyelettel is meggyűlt a baja a 2008-as pénzügyi válság idején, amikor sikerrel támadta a forintot. A londoni iroda munkatársai közül néhányat magyar feljelentésre a brit tőzsdefelügyelet is elmarasztalta, a bank is bírságot kapott.

A PSZÁF másfél évvel az események után 90 millió forintos bírságot szabott ki a Deutsche Bank AG London nevű pénzintézetre. A magyar pénzügyi felügyelet azt állapította meg, hogy a Deutsche Bank 2007-től kezdve nagy számban értékesített magyar banki partnereknek az euró/forint, frank/forint és dollár/forint árfolyamváltozáshoz kötött devizatermékeket, amelyek révén keletkezett pozíciói a forint leértékelődésével erőteljesen nyereségessé váltak. A pozíciók a Deutsche Bank számára a forint gyengülésével párhuzamosan korlátlan potenciális nyereséget biztosítottak, míg a veszteség maximális mértéke limitált volt. A PSZÁF azt is megállapította, hogy a Deutsche Bank egy 2008. október 15-i ügyletében az ügyféltájékoztatóból adódónál jelentősebb forinteladást hajtott végre, és ezzel lejtőre küldte a magyar forintot.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,564lájkolóTetszik
3,459követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Mostoha

Valótlanul állítottuk, hogy családunkban minden rendben van. A valóság ezzel szemben az, hogy semmi sem volt rendben.