HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Élményre vágy...

Élményre vágyik a magyar karácsonykor, de kérdés hogy megkapja-e

HIRDETÉS

Nem kell ahhoz a kormány rabszolgatörvénye – amely évi 400 órára emelné a túlórák számát –, hogy a boltokban decemberben orrvérzésig dolgoztassák az eladókat a karácsonyi ajándékvásárlási őrületben.

HIRDETÉS

Idén január és augusztus között az előző évi 3 millióról 3,2 millióra nőtt a túlóraszám a boltos kiskereskedelemben, és borítékolható, hogy az év utolsó hónapjában ez még inkább megugrik. Már tavaly decemberben is kétszer annyit dolgoztak az eladók a rendes munkaidőn túl, mint a korábbi hónapokban. Vannak persze más módszerek is a többletmunka elvégzésére: a cégek nem szeretik nagydobra verni, de – úgy, mint az „átkos” kommunizmusban – ilyenkor megindulnak a belső átcsoportosítások, így irodai dolgozókat is átirányíthatnak a pultokhoz. Emellett persze vesznek fel kölcsönzött munkaerőt, diákokat, sőt, nyugdíjasokat is.

Nemcsak a túlórák száma, a kiskereskedelmi forgalom is csúcsot dönthet decemberben, összege megközelítheti az 1200 milliárd forintot a tavalyi ezer milliárddal szemben – mondta lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. (Éves szinten 11,5 ezer milliárd forintos kiskereskedelmi forgalom várható.) Úgy tűnik, tényleg véget ért a 2008-as nemzetközi pénzügyi válságot követő hét szűk esztendő, a fogyasztók bátrabban költekeznek, ami megmutatkozik a személyi kölcsönök rohamos növekedésében is (idén összegük meghaladhatja a 450 milliárd forintot, ami 70 százalékkal több a 2008-as adatnál). Ennek ellenére karácsonyi ajándékra nem költenének többet – átlagosan 50 ezer forint körüli összeget – mint tavaly. Összehasonlításul: az amerikaiak majdnem 200 ezer forintnak megfelelő összeget szánnak az ünnepi vásárlásra, és a tengerentúli válaszadók 90 százaléka legalább annyit vagy többet ajándékozna, mint tavaly.

Ugyanakkor idehaza is változnak az ajándékozási trendek, egyre nagyobb divat az élményajándék. Egy felmérés szerint a megkérdezettek 43 százaléka egy wellnessutalványnak örülne a legjobban. Vágyaik azonban még nem igazán vannak köszönőviszonyban a valósággal: maguk az ajándékozók ugyanis a hagyományos meglepetéseket részesítik előnyben, 72 százalékuk játékot, könyvet, műszaki cikket, ruhát vagy kozmetikumot tesz a fa alá.

Idehaza összességében decemberben több mint 100 milliárd forint mehet el az ajándékokra, míg az ünnepi asztalra valókra is elköltenek az emberek 95-100 milliárd forintot – tette hozzá Vámos György.

Eddig elég ellentmondó felmérések jelentek meg arról, hogy mennyire drágultak az élelmiszerek. Akad olyan portál, amelyik a 3,8 százalékos inflációnál nagyobb, 4,8 százalékos drágulást számolt ki az általa összeállított karácsonyi menüre, míg egy másik portál a saját mintavétele alapján azt bizonygatta, hogy a hal és a hús olcsóbb, mint tavaly. Nehéz igazságot tenni, mert az eredmény függ attól, hogy ki hol vásárolt be, de szakértők azt biztosra veszik, hogy a hal ára nőtt. A hal húsának áfája ugyan idén csökkent a korábbi 27 százalékról 5 százalékra, de a kereslet növekedett iránta, miközben külföldön betegség tizedelte az állományt, ezért a magyar tenyésztők is többet exportálnak.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,429lájkolóTetszik
2,014követőKövetés
15,286feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Vadászidény – Magyar Hang-ajánló

EP-választási körkérdés, Szalai Kriszta-interjú, törökszentmiklósi riport, igazolták a kettős élelmiszer-minőséget, a Strache-ügy hatása – itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Válasszunk okosan!

A miniszterelnök alkotmányos korlátokat a gyakorlatban légiesítő túlhatalmának korlátozása nemzeti érdek. Ennek szerény eszköze az ellenzékre leadott szavazat.

Merre tovább, Európa?

Mint Orbáné