HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Varju: a korm...

Varju: a kormánypártok kerülik a kényes kérdéseket a költségvetési bizottságban

HIRDETÉS

A házelnök megszüntette a költségvetési bizottság számára rendelkezésre álló, szakértők alkalmazására felhasználható költségkeretet, ezzel is nehezítve a szakmai munkát – mondta Varju László, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke szerdán egy háttérbeszélgetésen. 

HIRDETÉS

Rendszeres, hogy a kormány, illetve a kormánypártok számukra kényes napirendi pontokat a kormánypárti képviselők nem engedik napirendre venni. Pedig téma lenne bőven, hiszen például a kormány ígéretet tett rá 2015-ben, hogy betartja strukturális hiányra vonatkozó uniós előírásokat, de azóta ez egyetlen évben sem sikerült – emelte ki a politikus. Szavai szernt szankciója ugyan ennek nincs, de semmi esetre sem hasznos a magyar gazdaság számára. Szívesen meghallgatnák a Magyar Nemzeti Bank elnökét is a “180 lépés a magyar gazdaság fenntartható felzárkózásáért” című programról, amelyben több átgondolásra érdemes gondolatot is találni.

A Magyar Hang kérdésére válaszolva elmondta, a jelenlegi igen magas költségvetési hiány annak köszönhető, hogy a választások számukra esetleg kedvezőtlen eredményére készülve a jelenlegi uniós ciklusban szétosztható támogatásokat gyorsan kiszórta a kormány, s hatalmas előlegeket fizettek a pályázóknak. Az unió szakértői viszont nem tartják megfelelőnek a magyar pénzosztási és elszámolási rendszert, ezért nagyon lelassultak az utalások Brüsszelből. A hiányzó összeg nagyságát valahol 700 és 1000 milliárd forintra teszi Varju László. Kétséges, hogy ebből az összegből mekkora érkezik meg év végéig. Nem véletlen tehát, hogy a választásokat követően megszorításokra került sor, így visszakérték az önkormányzatoktól az 50 millió forintnál nagyobb fel nem használt támogatási összegeket. Ezért nem jut elég pénz az oktatásra és ez az oka annak is – vélekedett -, hogy az összeomlás szélére került az egészségügy. Példaként említette, hogy egyes kórházakban a koraszülött osztály működőképességét sem tudják biztosítani a személyi feltételek híján.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,303lájkolóTetszik
2,716követőKövetés
17,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nagyalbán föderáció a láthatáron

Előfordulhat, hogy egy olyan képződmény lesz a jövőben, amely a gyakorlatban ugyan működik, ám külföldön senki nem jelzi ezt a térképen.

Habizunk