Varju: a kormánypártok kerülik a kényes kérdéseket a költségvetési bizottságban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A házelnök megszüntette a költségvetési bizottság számára rendelkezésre álló, szakértők alkalmazására felhasználható költségkeretet, ezzel is nehezítve a szakmai munkát – mondta Varju László, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke szerdán egy háttérbeszélgetésen. 

Rendszeres, hogy a kormány, illetve a kormánypártok számukra kényes napirendi pontokat a kormánypárti képviselők nem engedik napirendre venni. Pedig téma lenne bőven, hiszen például a kormány ígéretet tett rá 2015-ben, hogy betartja strukturális hiányra vonatkozó uniós előírásokat, de azóta ez egyetlen évben sem sikerült – emelte ki a politikus. Szavai szernt szankciója ugyan ennek nincs, de semmi esetre sem hasznos a magyar gazdaság számára. Szívesen meghallgatnák a Magyar Nemzeti Bank elnökét is a "180 lépés a magyar gazdaság fenntartható felzárkózásáért" című programról, amelyben több átgondolásra érdemes gondolatot is találni.

A Magyar Hang kérdésére válaszolva elmondta, a jelenlegi igen magas költségvetési hiány annak köszönhető, hogy a választások számukra esetleg kedvezőtlen eredményére készülve a jelenlegi uniós ciklusban szétosztható támogatásokat gyorsan kiszórta a kormány, s hatalmas előlegeket fizettek a pályázóknak. Az unió szakértői viszont nem tartják megfelelőnek a magyar pénzosztási és elszámolási rendszert, ezért nagyon lelassultak az utalások Brüsszelből. A hiányzó összeg nagyságát valahol 700 és 1000 milliárd forintra teszi Varju László. Kétséges, hogy ebből az összegből mekkora érkezik meg év végéig. Nem véletlen tehát, hogy a választásokat követően megszorításokra került sor, így visszakérték az önkormányzatoktól az 50 millió forintnál nagyobb fel nem használt támogatási összegeket. Ezért nem jut elég pénz az oktatásra és ez az oka annak is - vélekedett -, hogy az összeomlás szélére került az egészségügy. Példaként említette, hogy egyes kórházakban a koraszülött osztály működőképességét sem tudják biztosítani a személyi feltételek híján.