HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Kanadában let...

Kanadában letartóztatták a Huawei pénzügyi igazgatóját

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A kanadai Vancouverben letartóztatták a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, Meng Van-csóut, akinek kiadatását már megkezdték az Egyesült Államoknak, ahol sajtóértesülések szerint az Irán elleni szankciók megsértésével gyanúsítják – számolt be a távirati iroda. A lépést megerősítette a vállalat és a kanadai igazságügyi minisztérium is, ám arról semmilyen hivatalos tájékoztatás nem jelent meg, hogy az amerikai hatóságok mit rónak a terhére.

HIRDETÉS

Peking eközben követeli a pénzügyi igazgató azonnali szabadon engedését, hangsúlyozva, hogy nem sértette meg sem a kanadai, sem az amerikai törvényeket. Arról csak pénteken születik döntés, hogy a távközlési eszközöket gyártó – az USÁ-ban egyébként embargó alatt álló óriásvállalat pénzügyi vezetője szabadlábon védekezhet-e óvadék ellenében.  

Sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok azzal gyanúsítja a vállalatot, hogy az megsértette az Irán ellen hozott amerikai export- és szankciós törvényeket azzal, hogy amerikai gyártmányú cikkeket szállított a közel-keleti országnak. Ilyesmi úgy történhetett meg, hogy a Huwaei eszközei is tartalmazhatnak az Egyesült Államokban készült részegységeket, de ilyen a telefonok, táblagépek által futtatott operációs rendszer, az Android is.

A Huawei – és a szintén kínai ZTE – egyébiránt már hosszú ideje embargó alatt áll az Egyesült Államokban: a kormány lényegében tiltja a kínai vállalat hálózati eszközeinek használatát információbiztonsági okok miatt, Huawei készülékeket pedig nem lehet kapni az országban. (A Huawei-jel szemben súlyos fenntartásai vannak Nagy-Britanniának, Új-Zélandnak és Ausztráliának is.)

HIRDETÉS

Az ügy egyéb tekintetben is igen kényesnek mondható, hiszen az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborúban áll egymással. A két ország vezetői ugyanakkor a napokban a G20-ak Buenos Aires-i csúcstalálkozóján fegyverszünetnek beillő egyezséget kötött: Donald Trump elnök és Hszi Csinping kínai államfő megállapodtak abban, hogy 90 nappal elhalasztják a vámok bevezetését, így időt nyernek a további tárgyalásokra. (Ha folytatódna a kereskedelmi háború, az USA 200 milliárd dollár értékű kínai árú importvámját 10 százalékról 25 százalékra emelné fel január elsejétől, beleértve a kínai autókat. Peking erre válaszul bejelentette, hogy 15-ről 40 százalékra emelné az importvámot az amerikai autókra.) További pikantéria, hogy Meng Van-csóu befolyásos dinasztia sarja, hiszen apja alapította a Huaweit.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,781lájkolóTetszik
2,964követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Megvan a Jobbik új vezetése

Jakab Péter elnöki posztja biztosra vehető volt. Az esti órákra az is kiderült, hogy az elnökségbe is az ő emberei kerültek be.