HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Kanadában let...

Kanadában letartóztatták a Huawei pénzügyi igazgatóját

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

A kanadai Vancouverben letartóztatták a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, Meng Van-csóut, akinek kiadatását már megkezdték az Egyesült Államoknak, ahol sajtóértesülések szerint az Irán elleni szankciók megsértésével gyanúsítják – számolt be a távirati iroda. A lépést megerősítette a vállalat és a kanadai igazságügyi minisztérium is, ám arról semmilyen hivatalos tájékoztatás nem jelent meg, hogy az amerikai hatóságok mit rónak a terhére.

Peking eközben követeli a pénzügyi igazgató azonnali szabadon engedését, hangsúlyozva, hogy nem sértette meg sem a kanadai, sem az amerikai törvényeket. Arról csak pénteken születik döntés, hogy a távközlési eszközöket gyártó – az USÁ-ban egyébként embargó alatt álló óriásvállalat pénzügyi vezetője szabadlábon védekezhet-e óvadék ellenében.  

HIRDETÉS

Sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok azzal gyanúsítja a vállalatot, hogy az megsértette az Irán ellen hozott amerikai export- és szankciós törvényeket azzal, hogy amerikai gyártmányú cikkeket szállított a közel-keleti országnak. Ilyesmi úgy történhetett meg, hogy a Huwaei eszközei is tartalmazhatnak az Egyesült Államokban készült részegységeket, de ilyen a telefonok, táblagépek által futtatott operációs rendszer, az Android is.

A Huawei – és a szintén kínai ZTE – egyébiránt már hosszú ideje embargó alatt áll az Egyesült Államokban: a kormány lényegében tiltja a kínai vállalat hálózati eszközeinek használatát információbiztonsági okok miatt, Huawei készülékeket pedig nem lehet kapni az országban. (A Huawei-jel szemben súlyos fenntartásai vannak Nagy-Britanniának, Új-Zélandnak és Ausztráliának is.)

Az ügy egyéb tekintetben is igen kényesnek mondható, hiszen az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborúban áll egymással. A két ország vezetői ugyanakkor a napokban a G20-ak Buenos Aires-i csúcstalálkozóján fegyverszünetnek beillő egyezséget kötött: Donald Trump elnök és Hszi Csinping kínai államfő megállapodtak abban, hogy 90 nappal elhalasztják a vámok bevezetését, így időt nyernek a további tárgyalásokra. (Ha folytatódna a kereskedelmi háború, az USA 200 milliárd dollár értékű kínai árú importvámját 10 százalékról 25 százalékra emelné fel január elsejétől, beleértve a kínai autókat. Peking erre válaszul bejelentette, hogy 15-ről 40 százalékra emelné az importvámot az amerikai autókra.) További pikantéria, hogy Meng Van-csóu befolyásos dinasztia sarja, hiszen apja alapította a Huaweit.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,747lájkolóTetszik
3,171követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ahogy lehet

Veszélyhelyzet van. A jó állampolgár most nem kérdez, nem vár tájékoztatást, hanem tudomásul vesz és végrehajt. Majd értesítik, ha megbetegedett. Majd értesítik, ha kigyógyult. Értesítik, ha nem.