Kezdőlap Gazdaság Bezárja gyöng...

Bezárja gyöngyösi gyárát az amerikai multi, 500 munkahelyet szüntet meg

Bezárja csaknem 500 főt foglalkoztató gyöngyösi gyárát a Lear Corporation Hungary Kft., mert a nagy élőmunkaigénye miatt az üzletág már nem tartható fenn nyereségesen Magyarországon – írja a Napi.hu. Az üzemben eddig kábelkorbácsokat készítettek, amelyeket személygépjárművekben alkalmaznak. A Lear volt az elmúlt húsz évben évben Gyöngyös önkormányzatának legnagyobb adózója.

HIRDETÉS

Az amerikai járműipari vállalat október közepén jelentette be a gyárbezárást, azzal, hogy az elbocsátásokra decemberben kerül sor. A cég Gödöllőn lévő másik üzeme átvette volna a gyöngyösi gyár munkavállalóit, ám túlnyomó többségük nem akart ingázni az 50 kilométerre lévő városba. – Mindössze húsznál valamivel többen szegődtek át a Gödöllőre – mondta a napi.hu-nak Kozma Zsolt, a Lear Munkavállalók Szakszervezetének elnöke.

A munkavállalók nem félnek attól, hogy nem tudnak majd elhelyezkedni, hiszen a hevesi régióban számos vállalat létszámgondokkal küzd. A Lear az üzemi tanáccsal és a szakszervezetekkel egyeztetett a döntésről és a Munka törvénykönyve (Mt.) által előírt minimumnál jóval magasabb mértékben sikerült megállapodni végkielégítések és más juttatások mértékéről.

A gyárbezárás oka, hogy a társaság úgy ítélte meg, hogy az elektromos kábelelosztó egységek (kábelkorbács) gyártása Magyarországon már túl magas munkaerő-költséggel jár, ezért az eddig Gyöngyösön működő munkafolyamatokat Ukrajnába, Szerbiába és Romániába viszi. Ezeket az alacsony hozzáadott értéktartalmú kézi munkákat nem lehet robotizálni. Az ilyen jellegű folyamatokat a rendszerváltás idején hozták ide nyugatról, most már ezek mennek még keletebbre – magyarázta Kozma. Az üzemnél egyébként az átlagkereset az országos átlag közelében volt.

A Lear Corporation Hungary Kft. 2017-ben 672,25 millió eurónyi árbevételt produkált, adózott eredménye pedig 590 ezer eurónyi veszteséget tükrözött. Ehhez képest 2016-ban 642,6 millió eurónyi forgalmat bonyolított és 26,27 milliós adózott eredménnyel.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

24,130lájkolóTetszik
1,339követőKövetés
12,823feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Utolsó esély hadművelet – Magyar Hang-ajánló

Idei hetedik számunk jelenik meg február 15-én, pénteken. Keressék a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Kiemelt cikkek

Megindult a végleges kormányzati támadás az MTA vagyonáért

Már zajlanak azok a tárgyalások, miszerint az Orbán-kabinet egy általa létrehozandó új alapítványba tenné át az MTA kutatóintézeteit.