HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Bajban a Mato...

Bajban a Matolcsy György unokatestvére által vezetett NHB Bank

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Nagy gondban lehet az NHB Bank Zrt, hiszen a felügyeleti szerve, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) máris lépéseket tett a helyzet megoldása érdekében. Mint a hivatalos tájékoztatásokból kiderül, a fent nevezett pénzintézetnek – melynek az MNB-elnök Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás a tulajdonosa – likviditási problémái vannak, így az MNB intézkedéseket tett: felügyeleti biztost nevezett ki, aki mára bankszünetet rendelt el, illetve 30 napra elrendelte a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Ugyanakkor kiderült, hogy az intézkedés nem érinti az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket.

A hvg.hu értesülései szerint az MNB eddigi vizsgálata során kiderült, hogy az NBH likviditási helyzete jelentősen romlott, sőt, az LCR mutató értéke rövidtávon is az elvárt 100 százalék alá süllyedt. A helyzet megoldása érdekében a jegybank azonnal felszólította a főtulajdonost, hogy haladéktalanul tegye meg azokat az intézkedéseket, ami a likviditási helyzet stabilitásához vezethet. Ugyanakkor az semmiképpen sem megnyugtató az NHB esetében, hogy a bankot egyrészt 2016 májusában (4 millió forint), majd idén augusztusban (19 millió forint) megbírságolta az MNB, első alkalommal súlyos hiányosságok, másodjára a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésére tett intézkedések körüli problémák miatt.

A jegybank ugyanakkor bejelentette, hogy a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását abszolút nem érinti az ügy, miután az érintett pénzintézet piaci részesedése a hazai hitelintézeti rendszerben mindössze 0,2 százalék.

– Tudomásom szerint nem ez az első alkalom, amikor gondok adódtak az NHB-val, de úgy tűnik az eddig tett intézkedések nem hoztak eredményt. Nem szabad ezen csodálkozni, mert egy ilyen kicsi banknak, mint az NHB, nehéz teljesíteni a jegybanki előírásokat – fejtette ki lapunk megkeresésére Róna György közgazdász. Mint fogalmazott, akár egy-egy nagyobb tranzakció is azt eredményezheti, hogy problémássá válik azok teljesítése, ami annak jele, hogy a bankot nem lehet sokáig a felszínen tartani “Jó az esély arra, hogy egy nagyobb hitelintézetbe beolvasztják” – tett hozzá Róna Péter.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,667lájkolóTetszik
3,466követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Figyeli az Európa Tanács Magyarországot

A fideszes Németh Zsolt hiába próbálta későbbre tolni a határozatot, a testület szerint indokolt a Magyarországgal foglalkozó „periodikus jelentés” elkészítése.