Nem bocsátanak ki devizakötvényt jövőre

Nem  bocsátanak ki devizakötvényt jövőre

Az uniós közös valuta, az euro szimbóluma az Európai Központi Bank székhelyének is helyet adó németországi Frankfurt városában (Fotó: Mauro Sbicego/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem várható nemzetközi devizakötvény-kibocsátás 2019-ben – hangzott el pénteken a Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ közös sajtótájékoztatóján. Így az állam finanszírozási szükségletét szinte teljes egészében forintból intézhetik a belföldi devizakötvényt leszámítva, aminek köszönhetően az adósságon belül a deviza aránya tovább eshet, a tervek szerint 17 százalékra – írja a Portfolio.hu.  

A finanszírozási tervben már szerepel a korábban bejelentett nyugdíjcélú termék, a Nyugdíj-előtakarékossági Magyar Állampapír (NYEMÁP) is.

Orbán Viktor miniszterelnök novemberben, a jegybanki találkozón azt mondta, hogy ha Magyarország a továbbiakban még devizakötvény-kibocsátást hajtana végre, akkor az csak keleti devizában, valószínűleg jüanban denominált lesz. Az elmúlt években Magyarország a devizakötvény-kibocsátások többsége a hagyományos nagy devizákban, dollárban, euróban, jenben zajlott, és csak kis részét jüanban.

Elképesztő összeget, 162 milliárdot kaszáltak a Fidesz-közeli cégek a letelepedési kötvényeken | Magyar Hang

Közel két és fél éves pereskedés után a G7 megkapta a Pénzügyminisztériumhoz tartozó állami intézménytől a letelepedési kötvényprogrammal kapcsolatos adatokat.

Varga Mihály a tájékoztatón kiemelte, hogy idén 4,5 millió fölé emelkedett a foglalkoztatottak száma, amihez társult a reálkeresetek jelentős emelkedése. 2018-ban összességében 4,6 százalékos bővüléssel számolnak. A pénzügyminiszter szerint az államadósság 72 százalék alá kerülhet az év végére a GDP arányában.

Az MNB pénteken megjelent friss adatai szerint szeptember végén 72,4 százalék volt ez a ráta. Vagyis a 2017-es 73,3 százalékhoz képest érezhető adósságcsökkenést hajthat végre a kormány – írja a Portfolio.hu.