HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Nekünk is gon...

Nekünk is gondot okozhat a német gazdaság stagnálása

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Akár egy százalékkal is visszavetheti a német gazdasághoz igen erősen kötődő magyar bruttó hazai termék (GDP) idei bővülését, ha a kedvezőtlen nemzetközi környezetben recesszióba kerül a német gazdaság – nyilatkozta a Magyar Hangnak Róna Péter. A közgazdászt annak kapcsán kérdeztük, hogy a CNBC-nek és a CNN-nek nyilatkozó szakértők szerint a tavaly októberben és novemberben is csökkenő német ipari teljesítmény felveti annak lehetőségét, hogy a várakozásokkal szemben csökkenni fog a német GDP.

Róna Péter hangsúlyozta, több tényezőtől függ, milyen irányba indul Németország. Egyrészt a lassuló kínai gazdaság érzékenyen érinti a német exportot, s talán ennek köszönhető az is, hogy tavaly novemberben 1,9 százalékkal visszaesett a német ipari termelés.

Másrészt nagyon bizonytalan, hogy a brexitre az unióval kötött egyezséggel kerül sor, vagy anélkül. Amennyiben az utóbbi forgatókönyv válik valóra, akkor az ismét csak erősíti a német gazdaság lassulásának esélyét. Végül az amerikai-kínai kereskedelmi háború folytatódása is komoly veszélyt jelenthet a németek számára.

Fenntarthatatlan a jelenlegi magyar növekedési ütem | Magyar Hang

Szépek a számok, de egészségtelen a magyar gazdaság szerkezete. Csaba Lászlót, Bod Péter Ákost és Pogátsa Zoltánt kérdeztük.

HIRDETÉS

Ha viszont sikerül megállapodni az Egyesült Államoknak és Kínának, és véget ér a kereskedelmi csatározás, az nagyot lendíthet a globális növekedésen is, hiszen a távol-keleti ország számára kiemelten fontos piac Amerika. A háború befejeződése jótékony hatással lehet a kínai gazdaságra, ez pedig kisegítené a német növekedést is, a sor végén pedig az idei magyar GDP alakulására is jótékony hatással lehet.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,564lájkolóTetszik
3,459követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Tetszettünk volna Antallra figyelni!

A jelenlegi hatalom már nem is kér kritikus bizalmat a társadalomtól: híveitől kritikátlan támogatást vár, és tesz róla, hogy ellenfelei ne érezzék otthon magukat a Nemzeti Együttműködés Rendszerében.

Mostoha