HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Most már tény...

Most már tényleg jönnek a nyaralóhajók a Bodrogra és a Tiszára

HIRDETÉS

Februárban az Utazás kiállításon lesz látható az első luxushajó abból a tízből, amellyel nyáron már indul a magyarországi nyaralóhajózás próbaüzeme a Tiszán és a Bodrogon. Összesen 4,6 milliárd forintba kerül az adófizetőknek, azonban kikötők is épülnek ebből a pénzből.

HIRDETÉS

Kihasználatlanok a vizeink – mondta kedden Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, és példának hozta fel a Tiszát, amely nemzetközi vízi út, még sincs kikötője, valamint a hajózási térképét a hetvenes évek elején frissítették utoljára.

A nyaralóhajózást egyébként tizennégy országban űzik Európában, ehhez csatlakozhatunk tizenötödiknek. Lassú turizmus ez. A lomha, korlátozott sebességű luxushajókat vezetői engedély nélkül, félórás gyorstalpaló után már lehet vezetni. Családok vagy baráti társaságok bérlik ki ezeket a hajókat, jellemzően egy hétre. Rajtuk laknak, és onnan járják be biciklivel a hajózási útvonalak környékét.

HIRDETÉS

Magyarországon a Felső-Tiszán, a Tisza-tavon és a Bodrogon lehet majd hajózni, és ha megépül egy zsilip, akkor a Keleti-főcsatornán is. Ehhez két év alatt összesen húsz luxushajót vásárol a Mahart a magyar állam megbízásából egy francia cégtől, amely egyedül jelentkezett a meghosszabbított tenderre. A négy-, hat- és nyolcfős hajók átlagosan 75 millió forintba kerültek – a Nicols hajógyár kereskedelmi igazgatója lapunk kérésére elmondta, hogy szezononként 14-15 hétre kell kiadni a vízen úszó „lakókocsit” ahhoz, hogy nyereséges lehessen az üzlet. Baráth Gergely, a program vezetője a legpesszimistább forgatókönyv alapján is 12 éves megtérülésre számít – némi fejszámolás után könnyen kiderül, nem lesz olcsó mulatság a tiszai nyaralóhajózás, mert egy hét szórakozás hatfős társaságnak félmillió körüli összegtől indul.

A Nicols nemcsak gyárt, hanem bérbe is ad hajókat Európában (tavaly ötezer szerződés kötöttek, ami közel harmincezer utast jelent), és a megrendelés feltétele volt, hogy a 95 ezer példányban, hét nyelven megjelenő katalógusukban 2020-tól már árulják is a magyar utakat.

Elszabotálják Orbán Viktor tokaji álmát? | Magyar Hang

A miniszterelnök lassan egy éve álmodott nyaralóhajókat a Bodrogra. Annak jártunk utána, hogy áll a terv végrehajtása. A teljes riport.

A fejlesztés során két báziskikötő épül (Kiskörén és Tokajban, ahol felvenni és leadni lehet a hajókat), és most folyik a közbeszerzés további tíz kikötőpont létesítésére, ahonnan az utasok biciklivel járhatják be a környéket. A megállóhelyeken biztosítani kell a víz- és áramvételi lehetőséget, zuhanyzót, vizesblokkot, valamint a hajó tartályából a szennyvízszippantást is.

Az elképzelésnek egyelőre igen nagy szépséghibája, hogy Magyarországon jelenleg csak hajóvezetői engedéllyel lehet ekkora vízi járművet vezetni, tehát módosítani, egész pontosan lazítani kell a szabályozáson. A nyári tiszai szúnyoginvázió is ronthat az élményen, de Révész Máriusz kormánybiztos szerint amennyiben sok kül- és belföldi gazdag turista érkezik majd emiatt a Felső-Tiszára, az nem csak a kikötőket fogja fellendíteni, hanem (a fejlesztésekből profitáló Mészáros Lőrinc legnagyobb örömére) a környéket is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/2. számában jelent meg, 2019. január 11-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/2. Magyar Hangban? Itt megnézheti. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,944lájkolóTetszik
2,139követőKövetés
15,720feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Mennyire vagy csalódott, Bori? – Magyar Hang-ajánló

Páros interjú Péterfy Borival és Gergellyel, beszélgetés Donáth Annával, riport az ukrán-magyar határról, könyvheti melléklet. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Sikertelen bértárgyalás után erődemonstrációra készül a MOK

Utcára vonulhatnak, de akár az önkéntes túlmunka-szerződéseket is felmondhatják az orvosok, miután a kamara nem tudott béremelést elérni.

Üzleti élet