HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Csak kádernek...

Csak kádernek kell az egri vár

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Csupán egyetlen jelentkező pályázott az egri Dobó István Vármúzeum igazgatói posztjára: az a Ringert Csaba, akit az önkormányzaton keresztül tanácsadóként tavaly nyáron erőltettek az akkori igazgató, Berecz Mátyás nyakára – derült ki a november végi közgyűlésén. A fideszes többség így természetesen az ő kinevezését javasolta az erről döntő Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI).

Az, hogy egyetlen szakmabeli sem látott fantáziát az ország leglátogatottabb múzeumának vezetésében, már csak azért is szembetűnő, mert például a 2012-es kiírásra még heten pályáztak. A szakmai körökben való népszerűtlenségnek alighanem oka az is, hogy lapunk feltáró cikkei nyomán is köztudott: a drága műtárgyakat szenvedélyesen gyűjtő Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő jó ideje szeretne nagyobb befolyáshoz jutni a várban. Ehhez pedig a volt igazgató, Berecz Mátyás gyengítésével nyílt meg az út, amit, úgy tűnik, senki sem mer keresztezni.

HIRDETÉS

Az egykori igazgató – aki 2014-ben pályázat után nyerte el tisztségét – körül az elmúlt másfél évben kezdett látványosan ritkulni a levegő, a vár vezetésébe egymás után ejtőernyőztek a Nyitrai körébe sorolt kinevezettek. Előbb Stefán Zoltán közgyűlési képviselő személyében önkormányzati biztost kapott, majd idén nyártól – ahogy már említettük – igazgatói tanácsadóként a mostani egyetlen pályázó, Ringert Csaba is gyámkodott felette. A politikai nyomástól Habis László fideszes polgármester sem tudta megvédeni Bereczet: négy hónappal megbízatásának vége előtt lemondott. Ezért írtak ki szeptember végén pályázatot.

Ringert Csaba jelentkezése múzeumi berkekben is meglepetést keltett. Az pedig még inkább, hogy a szakmai előéletének hiánya dacára a közgyűlés többsége támogatta. Ringertnek ugyanis a tanácsadói megbízatása előtt vajmi kevés köze volt a várhoz, vagy a szakmához. Jelenleg a helyi egyetem neveléstudományi doktori iskolájának hallgatója, a városgazdálkodási bizottság külsős tagja. Egyébként informatika szakos tanár, az egyetem gyakorlóiskolájának volt igazgatóhelyettese és irányította a helyi szakképző központot is. A vezetői tapasztalatától eltekintve azonban kétséges, megfelel-e a közalkalmazottak igazgatói megbízatására vonatkozó előírásoknak.

Ringertnek ugyanis nincs szakirányú végzettsége, és életrajzában nem látni a legalább öt éves szakmai gyakorlatot sem. Előbbi kritérium esetében ugyan elfogadható a jogász vagy közgazdász szakképzettség is, ám ezekkel sem rendelkezik. Bár van mérlegképes könyvelői képesítése, az azonban aligha tekinthető közgazdászi végzettségnek. Mindenesetre az LMP-s Komlósi Csaba a kormányhivatalhoz fordult jogi állásfoglalásért, amit Mirkóczki Zita szocialista és Földvári Győző (DK) képviselőkkel közös sajtótájékoztatón jelentett be. Egyébként úgy tudjuk, a kétségekre előzetesen a bírálóbizottságban, majd a közgyűlésen is felhívták a figyelmet. Végleges döntést az EMMI hoz a kinevezésről. Természetesen szerettük volna megszólaltatni Ringert Csabát, de nem reagált megkeresésünkre.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 30. számában jelent meg, 2018. december 7-én.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,663lájkolóTetszik
3,166követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Müller Cecília: Egyre nehezebb lesz betartani a korlátozásokat, de muszáj

Az országos tiszti főorvos szerint megfelelő időben megfelelő intézkedések történtek eddig. Ez volt az operatív törzs tájékoztatója.