HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Nem költöztet...

Nem költözteti Magyarországra romániai gyárát a Nestlé

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Félreértés vagy a román sajtó szándékos csúsztatása lehet ama hír mögött, amelyet pár napja a teljes magyar sajtó átvett: májusban bezárja temesvári gyárát a Nestlé, hogy később Magyarországra költöztesse.

HIRDETÉS

A svájci multi egyébként azzal indokolta a január 11-én, váratlanul bejelentett romániai gyárbezárást (tavaly év végén még munkaerő-felvétel volt), hogy nehezen talál új dolgozókat, a helyi fizetések és béren kívüli juttatások folyamatosan nőnek, és radikálisan megváltozott a romániai piac is. A temesvári üzem egyébként nem volt túl nagy, az évi tízezer tonnányi termelés két termékcsoportból állt össze: ostyagyártásból és a Nescafé márka alá tartozó kávés produktumokból. Helyi sajtóértesülések szerint a cég 2017-ben egyébként százmillió lejes profitot termelt Romániában, ami mai árfolyamon 1,7 milliárd forint. A temesvári üzem fejlesztésébe a cég 2001 óta tízmillió eurót ruházott be. A májusban utcára kerülő 388 dolgozóért viszont nem kell túlságosan aggódni. Temesvár Románia egyik gazdasági motorja, a térségben munkaerőhiány van, az alkalmazottakért már bejelentkeztek a megye nagy munkaadói, a Fornetti és az Elba lámpagyár.

Meglepő módon egyetért a bezárással az a román üzletember is, akitől a Nestlé a gyárat 2000-ben megvette. A Joe nápolyiszelet atyjának is nevezett Florenti Banu azt nyilatkozta az Adevarul című lapnak, hogy a bezárás korrekt döntés volt, mert Romániában túl követelőzők a szakszervezetek, kevés a munkaerő, a piac kicsi, ugyanakkor az országban multiellenes hangulat uralkodik. „Nem vagyok meglepődve” – fejtette ki az üzletember. A Magyar Hang megkérdezte a Nestlé romániai központját, hova költözik a gyár.

– A Nestlé termékek májustól más településeken készülnek a folyamatok egyszerűsítése és a hatékonyabb működés jegyében. Az átszervezés a fogyasztókat nem érinti. Pontos részleteket később mondunk – válaszolta kérdésünkre Irina Siminenco sajtószóvivő.

HIRDETÉS

A román sajtó viszont iparági forrásokra hivatkozva tényként kezelte, hogy a gyárat Magyarországra hozza a svájci élelmiszeripari óriás. A hír nagy felhördülést váltott ki keleti szomszédunknál, a közösségi oldalakon többen bojkottot hirdettek a multicég ellen. A román sajtó félreértését az okozhatta, valóban van esély arra, hogy az eddig Temesváron gyártott termékek egy (kisebb) részét átveszi a cég egyik magyarországi üzeme. De ez még nem biztos, és a kérdés ennél jóval bonyolultabb. És az is fontos kérdés a magyaroknak, hogy hova kerül át a Balaton szelet gyártása, ugyanis a közismert magyar édességcsalád jelentős része eddig Temesváron készült.

Nestlé-csokiológia

A helyzet megértéséhez ismernünk kell a svájci óriásvállalat gondolkodását. A Nestlé honlapján talált adatok alapján 2017-ben összesen 115 gyáruk volt Európában. Szűkebb régiónkban a következő a helyzet: Lengyelországban 9, a cseheknél és nálunk 3-3, Szlovákiában és Bulgáriába pedig 1-1 üzem.

Ezek egymással is versenyeznek, ráadásul ugyan nem uniós országban, de a közelben van egy nagy gyár Belgrád külvárosában – amelyet nemrég jelentős beruházással kibővítettek.

A gyárak specializálódnak egy-egy termékcsoportra a hatékony termelés érdekében – minél kevesebbszer kell átállítani a gépsorokat, annál olcsóbb a termelés. Ezért van az, hogy a Balaton márka termékei már rég nem Magyarországon készülnek, hanem a „nápolyiszelet-specialista” temesvári gyárban, illetve egy részük Lengyel- és Oroszországban. A hatékonyság eredménye, hogy legyen bárhol egy üzem, zömében nem a belső piacra, hanem exportra termel, mert az egész régiót ő látja el a specialitásából. Így van ez nálunk is: a magyar gyárakból mennyiségben tizenötször annyi áru megy külföldre, mint amennyit a cég az országba importál.

Az évi kétszázezer tonnányi árut előállító büki egységben kizárólag állateledel készül, Diósgyőr pedig az élelmiszeripari óriás egyetlen olyan egysége a világon, amely úgynevezett üreges csokit (és csak azt!) gyárt. Szóval hiába vagyunk csokinyúl- és csoki-Mikulás-nagyhatalom (és állateledelben is erősek), két hazai gyár máris kiesett a számításból. Maradt Szerencs, ahol kávé- és kakaóporok készülnek – ide valóban áthelyezhetik bizonyos Nescafé termékek gyártását, de egy forrásunk szerint a szerencsi üzem jelenleg nem alkalmas üveges csomagolású termékek előállítására, így a Nescafé-család fő produktumát, az üveges instant kávéport jelenleg nem tudnák nálunk előállítani. És, mint fentebb írtuk, a gyárak között is verseny van –forrásunk úgy fogalmazott, „keményen dolgozni kell ahhoz, hogy Szerencs valóban kapjon valamit az eddig Temesváron készülő termékportfólióból”.

Másik forrásunk szerint gyakorlatilag kizárt, hogy a Nestlé új ostyagyárat építsen nálunk – a Temesváron májustól kieső nápolyiszelet-termelést átveszi valamelyik egysége a tágabb régióban. Így Romániával is megtörténik az, ami velünk már rég megesett: emblematikus terméküket, a Joe nápolyiszeletet külföldön fogják készíteni. De a világ már csak ilyen – a szlovákok kedvenc kakaója Szerencsen készül, és a német gépkocsi-tulajdonosoknak is bele kellett törődniük, hogy Kecskeméten, illetve Győrben gyártják kedvenc „hazai” autójukat.

HIRDETÉS


HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,786lájkolóTetszik
2,966követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek