HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Továbbra is n...

Továbbra is nagy a létszámhiány a hazai tömegközlekedésben

HIRDETÉS

Úgy tűnik, hogy a BKV-nál ugyan még mindig létszámhiány van, ám a munkaerőhiány növekedését megállították, sőt az atv.hu cikkéből kiderül, folyamatosan töltik fel a járművezetői munkaköröket. Ugyan a képzett sofőr szakma továbbra is hiányszakmának minősül, ám a közlekedési vállalat adatai azt igazolják, 2017 óta emelkedőben van a sofőrök száma, sőt, tavaly óta mintegy kétszáz fővel emelkedett is, és nagyjából 3800-an dolgoznak főállásban, a következő megosztásban: autó- és trolibuszon 2550-en, villamoson 940-en és metrón 323-an. Jelenleg mintegy 100 villamosvezető képzése zajlik, és Környei Éva, a BKV jogi és humánpolitikai igazgatója a honlap kérdésére elmondta, hogy 300 sofőr hiányzik a pesti járatokról. Ugyanakkor kiemelte, hogy ugyan továbbra is szükségük van sofőrökre, ám a cég honlapján a toborzási igényünk eltolódott a karbantartó és mérnök munkakörök irányába.

HIRDETÉS

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke, Naszályi Gábor szerint a BKV válaszában szereplő adatok reálisak, igaz, tavaly ilyenkor az autóbuszok területén 3-400 járművezető hiányozhatott, ez mérséklődhetett azóta olyan 200-250-re. Nem titkolta ugyanakkor azt, hogy a cég besegítői állományt foglalkoztat, például saját ismerőse, aki főállásban tanárként keresi a kenyerét, szabadidejében buszsofőrként dolgozik a BKV-nak. Naszályi szerint ebből mindenki profitál: a cég létszámhiánya csökken, miközben személyes ismerőse is egy kis pluszra tehet szert ezáltal.

Ugyanakkor a szakszervezeti vezető szerint a dolgozók túl vannak hajszolva, amit a BKV egyébként közleményben utasított vissza. Naszályi hozzátette: a túlfoglalkoztatás mellett az eltérő kezdési és végzési munkaidőpontok jelentik a legnagyobb veszélyt a dolgozókra, ugyanis a járművezetőknek több órás eltolódáshoz kell alkalmazkodni.

A MÁV-nál viszont a helyzet változatlan, továbbra is több száz fős létszámhiánnyal küzd. Az atv.hu-nak eljuttatott levelükben leírták, a pénztáros, a vezető jegyvizsgáló, a mozdonyvezető, a járműszerelő, a tolatásvezető, a biztosítóberendezési és távközlési műszerész, a felsővezeték-szerelő, a forgalmi szolgálattevő és a mérnök munkakörben küzdenek létszámhiánnyal leginkább.

Mindezek leküzdésére már 2016-ban kidolgoztak egy 60 pontos akciótervet, és a szakmai képzést a Baross Gábor oktatási központ (BGOK) szervezi, de a közeljövőben a Facebookot is bevetik, hogy rátaláljanak a jövő munkaerejére. Ugyanakkor az elmúlt két évben átlagosan mintegy 27 százalékos bérnövekedéshez jutottak a cég dolgozói, és továbbra is azt tartják követendőnek a jövőben, hogy az alanyi jogú emelésen túl, célzott akciókkal differenciált bérfejlesztésekre is sor kerüljön.

HIRDETÉS

Meleg János a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke a honlapnak elárulta, a MÁV-nál jelenleg nagyjából 17 ezren dolgoznak, ám a nagyjából 700 fős létszámhiány már most is érzékelhető a gyakorlatban. Említette, hogy a váci vonalon például vonatjáratok maradnak ki, vagy, hogy éppen jegyvizsgáló, netán mozdonyvezető nincsen a vonaton. A szakszervezeti vezető szerint tavaly is többen hagyták el a vasutat, mint ahányan érkeztek, illetve az, hogy a dolgozók leterheltsége miatt tartósan beteg munkavállalók teszik ki a létszámhiány harmadát (csaknem 35 százalékát).

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,763lájkolóTetszik
2,383követőKövetés
16,707feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Elhallgatások és hazugságok – Magyar Hang-ajánló

Thuróczy Szabolcs-interjú. Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter. Vannak anyák, akik maguk is árulják a drogot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Élet a Fidesz után – Ki szabadítja ki a jobboldalt?

Orbánék újkádárista politikát visznek. Veszik a szimpátiát, a szavazatot. Nem beszélnek őszintén a nemzet égető, nagy gondjairól, állapotáról.

Tiborcz István, a jótékony