HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság A munkavállal...

A munkavállalók mosdóban töltött idejét is mérhetnék a bőr alá ültetett csipekkel

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Részletek ITT. Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Egy stockholmi közösségi irodahelyiség, az Epicentre még 2015 januárjában felajánlotta az ott dolgozóknak, hogy használjanak beléptetőkártya helyett bőr alá ültetett mikrocsipet. Mostanra több mint százötvenen élnek ezzel a lehetőséggel, beleértve az üzlet vezetőjét is.

Tavaly augusztusban a Three Square Market, egy wisconsini cég 80 alkalmazottja közül ötvenen önként vállalták, hogy beültessenek a bőrük alá egy mikroprocesszort, amelyet fizetésre is használhatnak az épületen belül. Melbournben, a Pause Fest nyitórendezvényén 2017 októberében tíz önkéntes kapott ilyen szerkezetet, amely belépőként szolgált a fesztivál területére. Közülük később többen meg is buherálták, hogy az autókulcsukat is helyettesítse.

HIRDETÉS

Nem mindenki rajong azonban az ötletért: a közelmúltban már a brit szakszervezetek is felemelték szavukat a beültetett csipek ellen, szerintük ugyanis ezek az eszközök tovább növelhetik a munkahelyi vezetők hatalmát az alkalmazottak felett.

Nagyon nagy testvér – Nem Kína és nem 2020 | Magyar Hang

Megszokásból az RTL-re kapcsol, de már nincs, a helyén a TV2 jön be. Egy darabig bámulja a már egy évtizede a migráció csapdájába esett, haldokló Európáról szóló híreket.

Az ilyen azonosítók legtöbbje manapság RFID-technológiát alkalmaz, amelynek lényege, hogy egy leolvasó felismeri a csipet, és információt nyer belőle. Manapság leginkább a mobiltelefonos fizetésre használják: egy érintéssel bankkártyát lehet varázsolni a telefonból. Igaz, a kevésbé korszerű RFID-technológiával működő eszköz feltörése nem jár jelentősebb adatveszteséggel. A fejlettebb, NFC-technológiát alkalmazó áramköri lapocskákat egyelőre még nem ültették emberek bőre alá.

Uniós jogot sérthet

– A mikrocsipek beültetése aláássa a kölcsönös bizalmat a munkahelyen – jelentette ki a Magyar Hangnak a brit Szakszervezetek Kongresszusának (Trades Union Congress – TUC) szakértője. Matt Creagh szerint a munkavállalók úgy éreznék, hogy folyamatosan megfigyelik őket, ami sértené az emberi méltóságot. A szakértő leszögezte: hallottak olyan esetekről, hogy a munkavállalók mosdóban töltött idejét is mérték. S mivel a mikrocsipek adattárolásra is alkalmasak, sok mindenre fel lehet őket használni: például a dolgozók mozgását, munkaasztalnál töltött idejét, munkán kívüli időtöltését is mérhetnék vele, és a munkáltató akár meg is büntethetné azt, aki szerinte alulteljesít.

HIRDETÉS

Arra a kérdésre, hogy vajon a jövőben kötelező lehet-e a munkavállalók „mikrocsipelése”, a szakember nemmel felelt. – Úgy gondoljuk, hogy ez az európai emberi jogi egyezmény nyolcadik cikkelyébe ütközne, amely a magánélethez való jogot védi. Ráadásul egészségi és biztonsági vonzatai is vannak a beültetéseknek – fejtette ki Creagh.

Flaszter 7. – Mindenkit megfigyelnek? | Magyar Hang

A Flaszter 2018. szeptember 27-i adása. Dévényi István e heti vendégei: Lukács Csaba, a Magyar Hang lapigazgatója és Pető Péter, a 24.hu főszerkesztő-helyettese. Témák: – Boldogságindex- Sokat iszunk- Kínai szociális pontrendszer Iratkozzanak fel Youtube-csatornánkra és kedveljék Facebook-oldalunkat! Köszönjük!

Megkerestük a beültetésekkel foglalkozó brit Bioteq szakértőjét, Steven Northamet is, aki lapunknak arról beszélt, hogy jelenleg ezek az eszközök nem gazdaságosabbak, mint a hagyományos belépőkártyák.

– A csipek sokkal drágábbak – magyarázta a szakértő. Kérdésünkre elmondta, az eszközök nincsenek speciálisan védve, de a beültetés miatt elvesztésük vagy fizikai eltávolításuk sokkal nehezebb. – Jelenleg is dolgozunk azon, hogy a mikrocsippel lehessen fizetni, de még nem tudjuk, milyen védelemmel látják majd el a jövő ilyen eszközeit – tette hozzá, majd azt is megjegyezte: – A munkahelyeken pedig nem hiszem, hogy bármi megváltozna – lényegében csak az ember személyiét ültetik a kezébe.

A jövőben a csipek valószínűleg teljesen feleslegessé teszik a kulcsokat?

Annak érdekében, hogy kiderítsük, mit tartanak vonzónak az elektronikus implantátumban azok, akik mégis beültetik az azonosítókat, megkerestük Zoltan Istvant, aki az amerikai Emberfölötti Párt (Transhumanist Party) elnökjelöltjeként kampányolt 2016-ban, a gépekkel való „szorosabb együttműködésre” ösztönözve az amerikaiakat.

Az aktivista az emberiség jövőjét a technológiában látja, három éve az első amerikai közszereplők között vett részt mikrocsip-beültetésen. – Ez nyitja a házam főbejáratát, így amikor futni vagy szörfözni megyek, nem kell magammal cipelnem a kulcsaimat – jegyezte meg tréfásan. A magyar származású aktivista úgy látja, a jövőben a csipek valószínűleg teljesen feleslegessé teszik a kulcsokat.

HIRDETÉS

„Lehet, hogy a technológia segítségével válik majd valósággá Orwell rémálma” | Magyar Hang

Cseke Eszter és S. Takács András a közmédiával való szakításról, a megfigyelésről és hogy a digitális fejlődéssel okosabb lett-e a világ.

– A kocsimat is el tudnám vele indítani, de mivel ez érvénytelenítené a lopásbiztosításomat, ezt a funkciót még nem használtam. Úgy látom, a következő lépés a fejlesztésben az lesz, hogy fizetőeszközként széles körben is használni lehessen, tehát a pénztárcát is felválthatjuk majd egy rizsszemnyi csippel.

Az elveszthető dolgok minimalizálása nem hangzik rosszul. De a folyamatos adatlopásokat és számítógép-feltöréseket követően érdemes óvatosnak lenni. S vajon szeretnénk-e identitásunkat, pénzünket, autó- és lakáskulcsunkat egy helyre tenni? Arról nem beszélve, hogy munkahelyi csip esetén főnökeink valóban mindent tudhatnának rólunk.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/2. számában jelent meg, 2019. január 11-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/2. Magyar Hangban? Itt megnézheti. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,339lájkolóTetszik
3,153követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Muszáj talpra állnunk – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács András Péterrel és Kónya Imrével. Digitális oktatás a zsákfalvakban. Hogy lapítják máshol a görbét? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

És a lelkiismeret?

Hiszem, ha beigazolódik azok félelme, akik joggal tartanak a miniszterelnök időkorlát nélküli, teljes felhatalmazásától, akkor a 133 törvényt megszavazó képviselő közül sokan nagyon fogják szégyellni magukat.