HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Még idén emel...

Még idén emelkedni fognak a hitelkamatok

HIRDETÉS

A januári infláció 2,7 százalék volt, a maginfláció – a gyorsan változó gazdasági hatásoktól megtisztított áremelkedés – viszont 3,2 százalékos értékével ötéves csúcsra emelkedett, és ezzel túllépte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs célértékét, a három százalékot – olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből.

HIRDETÉS

Az elemzői várakozások szerint ez egyértelműen a monetáris politika szigorítására kényszerítheti a jegybankot. Annál is inkább, mert ezt Nagy Márton alelnök már előre jelezte a Euromoney januári bécsi konferenciáján, amikor azt mondta, “amennyiben az adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a három százalékot, az bizonyítékot jelentene az MNB számára, hogy az infláció tartósan elérte a jegybank célját.”

Bár ez a monetáris politika szigorítása kifejezetten szakmai kérdésnek tűnik, amihez a hétköznapi embernek semmi köze, de mégsem az, mivel a folyamat szükségszerűen magával hozza a hitelkamatok emelkedését. Különösen azért fontos ennek tudatában lenni, mert a hitelezés mind intenzívebb növekedése miatt egyre több család lehet érintett a havi fizetési kötelezettség esetleges emelkedésében.

A monetáris feltételek szigorítására legkorábban a jegybank Monetáris Tanácsának márciusi ülésén kerülhet sor. Meggyőződésünk ugyanis, hogy a betéti kamatok emelésére, és gazdaságban lévő pénz mennyiségének deviza swap ügyleteken keresztül történő csökkentésére párhuzamosan tesz majd kísérletet az MNB. Ez utóbbira viszont a negyedévenként esedékes inflációs jelentéssel egybekötött ülésén nyílik lehetőség

– nyilatkozta lapunknak Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Szavai szerint ráadásul addigra ismert lesz a februári inflációs adat, amelynek tudatásban dönthet a további lépésekről a jegybank. A betéti kamatok emelése pedig automatikusan magával hozza a bankközi kamatláb (Bubor) növekedését is, amelynek eredményeként a változó kamatozású hitelek törlesztőrészleteit azonnal emelik majd a bankok. Nem véletlen, hogy a jegybank már régebb óta ösztönzi a fix kamatozású kölcsönök térnyerését.

Az elemző kérdésünkre elmondta, a betéti kamatok emelkedése várhatóan nem lesz drasztikus, hiszen a jegybank mindig óvatos lépésekről beszél, de azért néhány ezer forinttal nőhet egy átlagos lakáshitel havi törlesztőrészlete, ha azt változó kamatozásra kötötték.

Érdemes azon is elgondolkodni, hogy aki tudja, még időben igyekezzen fix kamatozású kölcsönre váltani 3-6 havi kamatperiódusra kötött szerződését. Az egykori devizahitelesek különösen jól teszik, ha megfontolják a váltást, mert nekik a forintosításkor jellemzően változó kamatozású hitelt ajánlottak a bankok.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,241lájkolóTetszik
1,991követőKövetés
15,209feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Be a pártba – Magyar Hang-ajánló

Gulyás Márton-, Döme Zsuzsanna-, Nényei Pál- és Krusovszky Dénes-interjú. Kórházból ukrán munkásszálló Újpesten? Egy Németországba költözött család története. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nagy-Britannia: két választás között, zsákutcában

A brexit folyamata mostanra olyan bénultságot idézett elő az Egyesült Királyság kormányzati rendszerében, amilyenre a második világháború óta nem volt példa.