Nagyot bővült tavaly a magyar gazdaság

Nagyot bővült tavaly a magyar gazdaság

(Fotó: Pixabay.com/Michael Gaida)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön tette közzé első becslését, miszerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,8 százalékkal nőtt 2018-ban, a negyedik negyedévben pedig 5,0 százalékos volt a növekedés.

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte: 14 éves rekordnak számít a tavalyi negyedik negyedéves gazdasági növekedés. Az eredményhez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások. Ezen belül jelentősnek mondta a belföldi kereskedelem és a szálláshely-szolgáltatás növekedését.

Varga: Felzárkózási periódusban vagyunk

„Tavaly az uniós átlag háromszorosával növekedett a magyar gazdaság, ami azt mutatja, hogy az ország felzárkózási periódusban van, lehetőség van további munkahelyek teremtésére, béremelésekre és a fogyasztás bővülésére” – mondta a közmédiának a pénzügyminiszter.
Varga Mihály szerint a gazdaságpolitikai intézkedések, amelyek az építőipar, a termelő szektorok és a szolgáltatások területén megvalósultak, a béremelésekkel, a munkahelyteremtéssel és a lakossági fogyasztás erősödésével együtt 2018-ban jelentősen fokozták a gazdaság lendületét. Várakozásai szerint a gazdaság 2019–2020-ban is 4 százalék körüli szinten növekedhet.

A pénzügyminiszter utalt arra, hogy az európai piacokon, főleg Németországban enyhe lejtmenet kezdődött, csökkent a megrendelések állománya. Miközben külső hatásokra Magyarországon is megfigyelhető egyfajta gyengülés az ipari termelésben, a szolgáltatási szektor képes ezt kompenzálni.

Elfogy a lendület?

A magyar gazdaság a régiós országok gazdaságával együtt produkált dinamikus növekedést a tavalyi évben, ám a idén várhatóan nem sikerül megismételni az eredményt Bod Péter Ákos szerint. A közgazdász a Magyar Hang megkeresésére kifejtette: gazdasági törvényszerűség, hogy többévnyi dinamikus növekedés után akkor is lassulás következik, ha egyébként nincs konjunktúra, az ipar szereplői ugyanis elérik termelési maximumukat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egykori elnöke kitért arra is, nincs arra utaló jel, hogy 2019-ben csökkenne a munkaerőhiány akár új munkavállalók megjelenésével, akár a gyártási technológiák fejlődésével, ami már önmagában is korlátot szab a további erőteljes növekedésnek. Ennél is fontosabb tényező – ahogy arra Varga is utalt –, hogy a német gazdaság növekedési üteme már 2018 második felében lassulást mutatott, ami kihatással lesz a magyar termelési adatokra is.

Bod Péter Ákos várakozásai szerint 2019-ben a hasonló termelékenységre lesznek képesek a magyar gazdaság szereplői, mint tavaly. A GDP-re kedvezőleg hat majd ugyanakkor, hogy a növekvő bérek és emelkedő fogyasztás miatt megugrik az infláció is. Szintén érzékelhető hatása lesz annak is, ha a nemzeti bank – igazodva a nemzetközi fiskális környezethez – kamatemelésbe kezd.