HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Emelni kell a...

Emelni kell a magyar versenyképességet – az Európai Bizottság szerint

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Javítani kell Magyarország versenyképességét, mert csak így tud közelíteni az európai életszínvonalhoz – olvasható az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott országjelentésében. (Érdekesség, hogy a brüsszeli állásfoglalással nagyjából egy időben egyébként, ahogy arról beszámoltunk, elismerte a Magyar Nemzeti Bank, hogy korábban nem kellő mélységben vizsgálták a versenyképesség mélyebb dimenzióit, amelyek meghatározóak a gazdasági folyamatok szempontjából. Ezt a hiányosságot egy szerdán bejelentett, 330 pontos programmal pótolják.)

Az EB egyébként azért is hiányolja a változásokat, mert az Európai Tanács tavalyi ajánlásaiból csak hellyel-közzel hajtott végre valamit a magyar kormány. A testület úgy véli, tovább kell csökkenteni a magyar költségvetési deficitet, mert anélkül újra emelkedhet a GDP-arányos adósságráta.

HIRDETÉS

Lassan elfogy a rendelkezésre álló munkaerő?

Az Európai Bizottság több okot is felsorol, miért van szükség a váltásra a magyar gazdaságpolitikában. Részben, mert lassan elfogy a rendelkezésre álló munkaerő, s ezért a növekedést csak a termelékenység növelésével lehet biztosítani. De még, ha sikerül is a váltás, akkor is 2,5 százalékra eshet a magyar gazdaság bővülésének tempója az elkövetkező években.

A tanulmány szerzői arra is felhívják a figyelmet, hogy a költségvetési hiány csökkentésével erőforrások szabadulhatnak fel például kutatás-fejlesztési-innovációs célokra, amelyek elengedhetetlenek a termelékenység emeléséhez csakúgy, mint az egészségügyre fordított összeg emelése. Ugyanakkor kiemelik, hogy a bírálatok ellenére hazánk többet költ oktatásra, mint az uniós átlag, illetve a környező országok.

Örvendetes, hogy az adatok azt mutatják, a vállalatok termelékenysége érdemben nőtt az utóbbi három évben. A piaci szolgáltatásoknál viszont a munkaerő termelékenysége messze elmarad a V4-országok átlagától. Ezért itt feltétlenül szükség van reformokra.

HIRDETÉS

A kormányzati munkából viszont továbbra is hiányolja a jelentés a megfelelő kiszámíthatóságot, átláthatóságot, illetve a társadalmi párbeszédet. Ennek bizonyítékaként hozza fel a jelentés, hogy amíg a régiós országokban nem változott a helyzet, a magyar mutató meredeken zuhant. Ehhez kapcsolódóan ismét felróják a magyar kormánynak, hogy a közbeszerzési piac csak korlátozottan átlátható.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,762lájkolóTetszik
3,172követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Rendészeti vasszigorral fékezte le a pestist a Habsburg-adminisztráció Magyarországon

Hogyan és mennyire sikeresen védekeztek a fertőző betegségekkel szemben a modern infektológia megjelenése előtt?

Ahogy lehet